“Εμπλουτίζεται το Ιστορικόν Αρχείον Κρήτης” ήταν ο τίτλος της στήλης “Στο Αρχείο” που επιμελείται η κυρία Τωμαδάκη στην έκδοση της 13ης Αυγούστου. Η δημοσίευση ήταν είδηση από φύλλο της εφημερίδας του 1972. Υπενθυμίζοντας μία περίοδο ακμής και προκοπής του Ι.Α.Κ. Μία περίοδο που οι πολίτες εμπιστεύονταν τον φορέα και τον στήριζαν.
Ο σκοπός αυτών των προσφορών ήταν τα αρχεία και τα κειμήλια που παραδίδονται να ταξινομηθούν, να φυλαχθούν, και να συντηρηθούν, ώστε έτσι να είναι διαθέσιμα προς κάθε μελετητή.
Με την πάροδο των ετών το Αρχείο άρχισε να διογκώνεται κάνοντας το οίκημα που στεγάζεται στην οδό Σφακιανάκη ασφυκτικά γεμάτο. Το όμορφο νεοκλασικό του δρόμου, μπορεί για μια μεγάλη περίοδο να ικανοποίησε τις ανάγκες των ιστοριοδιφών Κρητών αλλά πλέον δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου κτηρίου για μελέτη και επεξεργασία ιστορικών πηγών.
Τα τελευταία χρόνια όμως το μεράκι και η προσπάθεια του κυρίου Φουρναράκη και του συλλόγου των Φίλων έχουν καταστήσει το αρχείο πάλι να βρίσκεται στην επιφάνεια. Με τις εκδόσεις που έχουν επιμεληθεί με βάση υπάρχον υλικό του Αρχείου, όπως και με τις συχνές εκδηλώσεις για λογοτεχνικά και ιστορικά θέματα, έχουν καταστήσει εκ νέου τον φορέα ως δύναμη πνεύματος και επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια χρειάζεται μια καίρια αρωγή. Μία αρωγή που θα έλυνε το ζήτημα του κτηριακού και θα ολοκλήρωνε γρηγορότερα την ψηφιοποίηση που ήδη γίνεται στο Ι.Α.Κ. πριν χαθούν από το καταστροφικό πέρασμα της υγρασίας ιστορικά ντοκουμέντα.
Σε πολιτικό επίπεδο το Κ.Κ.Ε έχει δραστηριοποιηθεί εντονότερα για το ζήτημα, και παρόλο που μπορεί να διαφωνεί κανείς από την αρχή έως το τέλος σε μία ανακοίνωση του, εν προκειμένω πρέπει να επαινεθεί για τη στάση και την ανταπόκριση του.
Σε δημοσιογραφικό τα Χανιώτικα Νέα αταλάντευτα και επίμονα προβάλλουν το πρόβλημα και ενημερώνουν την κοινωνία μπας και συγκινηθεί κανείς με την τραγική κατάσταση που επικρατεί.
Σε κοινωνικό δεν πρέπει να προβληματιστούμε; Αν το επόμενο βήμα είναι το οριστικό λουκέτο του ΙΑΚ; (που παραλίγο να συμβεί) Αν εν συνεχεία είναι η μεταφορά των αρχείων αλλού -φερειπείν- Αθήνα; Αν εν κατακλείδι ερημώσει το κτήριο και καταργηθεί και επίσημα το μοναδικό εν Κρήτη παράρτημα των Γενικών αρχείων του κράτους;
Τότε η ιστορία του Πολεμικού Μουσείου Χανίων θα έχει επαναληφθεί.
Η Κρήτη έχει ανεκτίμητης αξίας ιστορική πορεία της οποίας ένα μεγάλο κομμάτι φυλάσσεται εκεί μέσα!
*Ο Μιχάλης Σμυρλάκης είναι Πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου