Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) και η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.)

Παρ’ όλα τα άλλα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, το πρόβλημα της θέσης του Η.Β. μέσα στην Ε.Ε. δεσπόζει και πάλι της επικαιρότητας.
Η θέση του Η.Β. στην Ε.Ε. υπήρξεν πάντοτε προβληματική. Μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1958, της λεγόμενης «Ευρώπης των έξι» (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και οι χώρες του Μπένελουξ), το Η.Β. περίμενε να δει την εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος.
Ο Στρατηγός Ντε Γκωλλ στην αρχή εμπόδισε την είσοδο του Η.Β. στην Ευρώπη. Κατόπιν διαφόρων εξελίξεων τελικά οι Βρεττανοί εισήλθαν στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα το 1973. Ποτέ, όμως, με τα δύο πόδια.
Από την άλλη μεριά υπήρχεν πάντα η «ειδική σχέση» με τις Η.Π.Α. και οι δεσμοί με την Κοινοπολιτεία. Και ήθελαν πάντα να κάμουν τα δικά τους στην Ευρώπη (Βλ. «David Cameron et l’ Europe: Tu veux ou tu veux pas» («Ο David Cameron και η Ευρώπη: Θέλεις ή δεν θέλεις;»), Le Monde, 13 Νοεμβρίου 2015, σελ. 19, Κύριον Άρθρον).
Με τη δημιουργία της ζώνης του Ευρώ, άρχισε η παντοδυναμία της Γερμανίας στην Ε.Ε. Το Η.Β. έμεινε εκτός ζώνης, αλλά δεν μπορούσεν και δεν μπορεί να ανεχθεί την ηγεμονία των Γερμανών. Οι Ευρωσκεπτικιστές απόκτησαν δύναμη στη χώρα.
Ο David Cameron αναγκάσθηκε να αναγγείλει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 για να αποφασισθεί αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στην Ε.Ε.
Ο Βρεττανός πρωθυπουργός άρχισεν συνομιλίες με την Ε.Ε. προσπαθώντας να επιβάλει τις θέσεις της χώρας του με σκοπό να παραμείνει η χώρα εντός της Ευρώπης.
Οι Βρεττανοί ζητούν λιγότερη γραφειοκρατία στην Ε.Ε., και όπως τα συμφέροντα των Κρατών – Μελών που δεν είναι μέσα στην Ευρωζώνη δεν επηρεασθούν δυσμενώς αν η ζώνη ενδυναμωθεί.
Τα άνω φαίνεται ότι τα άλλα Κράτη – Μέλη μπορούν να διαπραγματευθούν και να βρεθεί κάποια λύση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Cameron, όμως, επιπλέον ζητεί όπως οι υπήκοοι Κρατών – Μελών της Ε.Ε., που θα έλθουν να εργασθούν στο Η.Β. δεν θα μπορούν να λαμβάνουν καμμία κοινωνική παροχή πριν από μια διαμονή στη χώρα το λιγότερο τεσσάρων ετών. Τον τελευταίον αυτόν όρον δεν μπορούν οπωσδήποτε να δεχθούν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Είναι ενάντια στη ενιαία αγορά, στην ελευθερία της διακίνησης, χωρίς διάκριση, των προσώπων, των προϊόντων και των υπηρεσιών (ενθ.).
Ο κ. Cameron λέει ότι αν οι όροι του δεν γίνουν αποδεκτοί από την Ε.Ε., τότε ίσως να υποστηρίξει την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, αφού το Η.Β. έχει τα πλεονεκτήματά του παραμένοντας στην Ενωση. Ενα σοβαρό θέμα που πρέπει να λάβει υπ’ όψη είναι ότι η έξοδός του από την Ε.Ε. ίσως επιφέρει και την ταυτόχρονη έξοδο της Σκωτίας από το Η.Β.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, πράγμα το οποίο δείχνει τη δυσκολία απόφασης του Η.Β. να εξέλθει από την Ενωση.

* Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα