Με το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” άρχισε ο ξεσηκωμός για την ελευθερία. 202 χρόνια έχουνε περάσει από την εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για την αποτίναξη του ζυγού. Πρόσωπα, μάχες, γεγονότα έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδος. Μέσα από το αρχείο των “Χανιώτικων νέων”, οι “διαδρομές” παρουσιάζουν ιστορικές πια εικόνες και γραμματόσημα, μέσα από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο σπουδαίο χθες για την σημερινή Εθνική Επέτειο.
«Είναι αδύναμες οι θέσεις μας, αλλά δυνατός ο Θεός που μας προστατεύει»
«Ἐκεῖ ὁποὔύφκειανα τῆς θέσες εἰς τοὺς Μύλους ἦρθε ὁ Ντερνὺς νὰ μὲ ἰδῆ. Μοῦ λέγει: «Τί κάνεις αὐτοῦ; Αὐτὲς οἱ θέσες εἶναι ἀδύνατες· τί πόλεμον θὰ κάμετε μὲ τὸν Μπραΐμη αὐτοῦ; – Τοῦ λέγω, εἶναι ἀδύνατες οἱ θέσες κ’ ἐμεῖς, ὅμως εἶναι δυνατὸς ὁ Θεὸς ὁποῦ μας προστατεύει· καὶ θὰ δείξωμεν τὴν τύχη μας ῾σ αὐτὲς τῆς θέσες τῆς ἀδύνατες. Κι ἂν εἴμαστε ὀλίγοι εἰς τὸ πλῆθος τοῦ Μπραΐμη, παρηγοριώμαστε μ’ ἕναν τρόπον, ὅτι ἡ τύχη μας ἔχει τοὺς Ἕλληνες πάντοτε ὀλίγους. Ὅτι ἀρχὴ καὶ τέλος, παλαιόθεν καὶ ὡς τώρα, ὅλα τὰ θερία πολεμοῦν νὰ μᾶς φᾶνε καὶ δὲν μποροῦνε· τρῶνε ἀπὸ ῾μάς καὶ μένει καὶ μαγιά. Καὶ οἱ ὀλίγοι ἀποφασίζουν νὰ πεθάνουν· κι ὅταν κάνουν αὐτείνη τὴν ἀπόφασιν, λίγες φορὲς χάνουν καὶ πολλὲς κερδαίνουν. Ἡ θέση ὁποῦ εἴμαστε σήμερα ἐδῶ εἶναι τοιούτη· καὶ θὰ ἰδοῦμεν τὴν τύχη μας οἱ ἀδύνατοι μὲ τοὺς δυνατούς. – «Τρὲ μπιεν», λέγει κι ἀναχώρησε ὁ ναύαρχος».
Με αυτά τα λόγια στα Απομνημονεύματά του, ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης, αποτυπώνει την ηρωική δράση των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στους Μύλους (13 Ιουνίου του 1825), διότι αν έπεφταν οι Μύλοι θα χανόταν το Ναύπλιο και θα έσβηνε η ελληνική επανάσταση στην Πελοπόννησο.
«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις… αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Λόγια δύναμης προς τη νέα γενιά στην Πνύκα το 1838, από την ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, τον γνωστό κι ως «Γέρο του Μωριά» που έδρασε στην Πελοπόννησο, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Ηρωικά πρόσωπα της ελληνικής επανάστασης, η Μπουμπουλίνα, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Κίτσος Τζαβέλας.
Γραμματόσημο με την απεικόνιση του χάρτη της Ελλάδος κατά τα έτη 1830-1930, ως αναμνηστική έκδοση για την εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (1 Απριλίου 1930).
Γραμματόσημο με την υπογραφή και σφραγίδα του Ιωάννη Καποδίστρια, του Κερκυραίου πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους. Μια αναμνηστική έκδοση για τα 150 χρόνια της Επανάστασης του 1821.
«Η λευτεριά δε θάβεται ούτε σε τάφο μπαίνει, πάντα ξέρει και βγαίνει γιατί είναι λευτεριά».
Εικόνα τραβηγμένη πριν 20 χρόνια, από σπήλαιο στο Λαφονήσι, στο οποίο κατέφυγαν εκατοντάδες άμαχοι πριν 200 χρόνια για να σωθούν από τα αιγυπτιακά στρατεύματα που είχαν εκστρατεύσει στο νομό Χανίων, στην Κίσσαμο και στο Σέλινο.
Πέτρινο μνημείο στη μνήμη της μάχης του Λαφονησιού και στον ηρωικό θάνατο όσων σφαγιάστηκαν γιατί «από το αίμα σας του λυτρωμού η χαραυγή ροδίζει…».