Με το τραύμα ακόμα νωπό και πολεμώντας σε περισσότερα μέτωπα, το Ισραήλ τιμά σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας, τα θύματα της χωρίς προηγούμενο επίθεσης που πραγματοποίησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας.
Στη Ρεΐμ, στο μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova και όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι, ένα πλήθος έδωσε μέσα σε ατμόσφαιρα περισυλλογής το σήμα για την έναρξη αυτών των τελετών τηρώντας σιγή ενός λεπτού ακριβώς στις 06:29 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ.
Λίγο νωρίτερα, οι υπνωτικοί ήχοι του τελευταίου μουσικού κομματιού που είχε ακουστεί πριν από ένα χρόνο στο χώρο αυτό, ακούστηκαν για μερικά λεπτά μπροστά σε ένα πλήθος οικογενειών που πενθούσαν, με μερικούς από τους παριστάμενους να έχουν αποτυπωμένα στα ρούχα τους το πρόσωπο του νεκρού συγγενή τους. Όταν η μουσική διακόπηκε ξαφνικά, όπως είχε γίνει την ημέρα της επίθεσης, μια κραυγή απόγνωσης έσπασε τη σιωπή.
Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στην πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους ή στο δρόμο, καθώς και στο χώρο όπου διεξαγόταν το μουσικό φεστιβάλ. Σκοτώθηκαν επίσης στρατιώτες σε βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, παρών στη συγκέντρωση, συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων.
Αργότερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο έθνος. Άλλες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς του οποίου τριάντα κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.
Αλλού, από το Σίδνεϊ ως το Βερολίνο, από το Μπουένος Άιρες ως τη Νέα Υόρκη, πολυάριθμες συγκεντρώσεις ή τελετές θα σηματοδοτήσουν την επέτειο αυτής της αιφνιδιαστικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα επίσημα ισραηλινά στοιχεία και στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που έχασαν τη ζωή τους κατά την ομηρεία τους.
Στη Γάζα, 101 όμηροι παραμένουν μέχρι σήμερα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την αποστολή τους να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Χαμάς στο θύλακα και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητές της. Η επίθεσή τους στη λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του θυλάκου, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο το επίκεντρο του πολέμου μεταφέρεται όλο και περισσότερο προς βορράν, στο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου, αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Αυτό που άρχισε ως καθημερινές, αλλά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, έχει κλιμακωθεί σε βομβαρδισμούς του προπύργιου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε μια χερσαία επίθεση σε μεθοριακά χωριά που έχει στόχο την εξάλειψη των μαχητών της σ’ αυτά και να επιτραπεί σε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, να επιστρέψουν σ’ αυτά.
Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχει προκαλέσει μαζική φυγή από το νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί.
Ο Χέρτσογκ κάλεσε τον κόσμο “να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών”
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα τον κόσμο “να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών”, κατά την πρώτη επέτειο από την φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους.
Η 7η Οκτωβρίου του 2023 άφησε “σημάδι στην ανθρωπότητα (…), σημάδι στο πρόσωπο της Γης” και “ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ότι για να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και να φέρει την ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, πρέπει να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών”, αναφέρει ο Χέρτσογκ σε ανακοίνωσή του.
Μακρόν: “Ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο”
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ, ότι «ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο», “αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας”.
Στο δίκτυο Χ, ο Μακρόν εξέφρασε τις “αδελφικές του σκέψεις” προς τα θύματα, τους ομήρους και τις “οικογένειες με ραγισμένες τις καρδιές από την απουσία ή από την αναμονή”.
Χθες, ο Μακρόν επιβεβαίωσε στον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την επομένη των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που ζητούσε να σταματήσουν κάποιες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.
Οι Αυστραλοί πραγματοποίησαν αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της Χαμάς
Οι Αυστραλοί πραγματοποίησαν αγρυπνία για να σηματοδοτήσουν την πρώτη επέτειο από την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Στη φημισμένη Παραλία Μποντάι του Σίδνεϊ, οι συμμετέχοντες, κρατώντας σημαίες του Ισραήλ και της Αυστραλίας, συμμετείχαν σιωπηλοί στην ανάγνωση των ονομάτων των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την Χαμάς, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο από εβραϊκές όσο και από παλαιστινιακές οργανώσεις ανά τον κόσμο, εκ των οποίων κάποιες βρίσκονται στην Αυστραλία και για τον λόγο αυτό οι αυστραλιανές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι τελετές μνήμης πιθανόν να πυροδοτήσουν εντάσεις.
Κάποιες φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί στην Αυστραλία για να συμπέσουν με την επέτειο, μετακινήθηκαν κατά μια ημέρα σε συνεννόηση με τις αρχές, αλλά φιλοϊσραηλινές οργανώσεις πραγματοποίησαν ανήμερα τις δικές τους τελετές μνήμης: από την Παραλία Μποντάι μέχρι το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Καμπέρα.
“Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ένα χρόνο έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός ή μια απώλεια, είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε να πενθούμε, αλλά είναι αδύνατο να μην πενθείς το ότι 101 Ισραηλινοί παραμένουν σε αυτή την κόλαση”, δήλώσε ο Αλεξ Ρίβτσιν του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Εβραίων Αυστραλίας, από την Παραλία Μποντάι.
Ο Ρίβτσιν αναφερόταν στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί από τους 250 που είχαν συλλάβει οι ένοπλοι της Χαμάς. Σύμφωνα με στοιχεία των Ισραηλινών, 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Στο κοινοβούλιο, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την χριστιανική οργάνωση Never Again Is Now, ότι θλίβεται για τους θανάτους παλαιστινίων αμάχων αλλά θαυμάζει “τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ προσέχει τόσο υπερβολικά για να τους αποφύγει”.
Σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς πριν από ένα χρόνο προσθέτοντας ότι: “Καθώς πενθούμε και συλλογιζόμαστε, επαναβεβαιώνουμε την ίδια στιγμή τη θεμελιώδη αξία της ανθρωπότητας: κάθε αθώα ζωή έχει αξία”.