Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Το Ιστορικό Αρχείο και ο λόφος Καστέλι

Με τη συζήτηση για την αξιοποίηση του κτηρίου της Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, μοιραία επανέρχεται στην ατζέντα το θέμα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά αρχεία της Ελλάδας, που αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό καθώς διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα, αλλά ταλανίζεται από την έλλειψη χώρου και προσωπικού.

Οπως ανέφερε σε άρθρο του στα “Χ.ν.” ο αν. καθηγητής του Α.Π.Θ., Αντ. Σκαμνάκης (Χανιώτικα νέα – 8.9.2020) η πρόταση για την μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης βρίσκει συνεχώς θετική ανταπόκριση και μαζί με το εν λόγω Αρχείο θα μπορούσε να λειτουργήσει μία μεγάλη βιβλιοθήκη που θα συνένωνε τις σημαντικότερες της πόλης όπως αυτήν του Πολυτεχνείου και τη δημοτική εκπληρώνοντας έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση των κτηρίων.

Παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος συζητήσεων και αναψυχής, ένα αναψυκτήριο ανοικτό και προσιτό στους πολίτες και την πανεπιστημιακή κοινότητα, το οποίο θα διαχειρίζεται το ίδιο το Πολυτεχνείο Κρήτης με σημαντικά έσοδα για το ίδιο.

Είναι φανερό ότι αυτή η χρήση θα αναβάθμιζε ποιοτικά και ουσιαστικά όχι μόνο τον λόφο Καστέλι αλλά την ίδια την πόλη. Αρκεί να φανταστούμε νέους και νέες, μικρούς και μεγάλους, να συρρέουν στο λόφο, είτε για να αναζητήσουν ένα έγγραφο, είτε για να δανειστούν ή να διαβάσουν το βιβλίο τους ή απλά για να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης με θαυμάσια θέα.

Ομως, είναι ώρα οι θεσμικοί φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να… αναλάβουν δράση υπέρ της κοινωνίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Παρακαλώ παρουσιάστε μας την επισκεψιμότητα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (μοναδικοί επισκέπτες ανά έτος ΚΑΙ συνολικές επισκέψεις ανά έτος) και ακολούθως να συζητήσουμε για τον κατά πόσο ο -κατά τα άλλα φιλεύσπλαχνος, φιλίστωρ και “προοδευτικός” Χανιώτης του έχει δώσει τη σημασία που του αξίζει.

    Προσέξτε, δε προτείνω να μη συντηρηθεί και αξιοποιηθεί ο πραγματικός αυτός θησαυρός της Ελλάδας μας. Το ζήτημα είναι ότι βρίσκεται σε μια πόλη που οι συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασχολούνται περισσότερο με ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από την Ιστορία.

    Με εκτίμηση,
    Μάρκος Δασκαλάκης

  2. Ίσως αν το ιστορικό αρχείο ΔΕΝ ήταν σε μουχλιασμένες κούτες στις αποθήκες του κτηρίου που στεγάζονται τώρα κινδυνεύοντας να καταστραφεί, καθ’ ό,τι έτσι μας λένε οι υπεύθυνοι, τότε να ήταν προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό της πόλης μας και όχι μόνο. Σύμφωνα πάντα με τους υπευθύνους που υποστηρίζουν ότι το αρχείο πρέπει να πάει στο Ηράκλειο επειδή εκεί υπάρχει κατάλληλος χώρος, ΠΡΕΠΕΙ να βρεθεί ΕΔΩ στην πόλη αυτός ο χώρος και μάλιστα σύντομα, ώστε το αρχείο να “ξεδιπλωθεί” και αν βρίσκεται σε κοινό χώρο με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και γιατί όχι με τη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου, ίσως τότε να μπορούμε να μιλάμε με αριθμούς. Το κτήριο υπάρχει, είναι διαθέσιμο; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Με εκτίμηση!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα