Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το Ιστορικό Αρχείο

Η σημασια και ο ρόλος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, του μεγαλύτερου περιφερειακού Αρχείου, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά μέσα από την έρευνα που διεξάγεται αυτές τις ημέρες από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η έρευνα αφορά τα αρχεία του Ρώσικου Προξενείου που λειτούργησε στα Χανιά από το 1774 έως το 1924 και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο.

Ως γνωστον, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα. Στον χώρο του φυλάσσονται μεγάλες ιστορικές συλλογές, όπως η επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία των κρητικών επαναστάσεων ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο του Κρητικού Τύπου, το οποίο ξεκινά από το 1831, οπότε έχουμε την πρώτη κρητική εφημερίδα, τη “Βακάι Γκιρίτ” επί Αιγυπτιοκρατίας (1830 – 1840).

Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι το Ιστορικό Αρχείο αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό που μία σοβαρή χώρα θα έθετε σε προτεραιότητα να προφυλάξει, να αναδείξει και να επεκτείνει. Δυστυχώς, όμως, το Ιστορικό Αρχείο παραμένει σε έναν χώρο ο οποίος δεν επαρκεί για το υλικό το οποίο διαθέτει. Και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες για επέκτασή του, μέχρι σήμερα, όλα έμειναν στα λόγια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολύτιμη μνήμη, ανεκτίμητος πλούτος και περιουσία για το τόπο μας. Είναι απίστευτο ότι δεν έχει ακόμη ψηφοποιηθεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες και τόσες δυνατότητες χρηματοδότησής της κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που τόσοι και τόσοι άλλοι φορείς έχουν αξιοποιήσει. Είναι απίστευτο ότι δεν έχει ακόμη αναδειχθεί και αποκτήσει το χώρο που του αξίζει και του πρέπει. ΤΟ ΙΑΚ δεν είναι προσωπική αλλά παγκρήτια και πανελλήνια εθνική υπόθεση. Οπως τα δένδρα χωρίς ρίζες ξεραίνονται και εξαφανίζονται έτσι κι ένας λαός χωρίς την ιστορική του μνήμη κινδυνεύει από θάνατο και εξαφάνιση.Θα υπήρχε άραγε Ελλάδα χωρίς τους αρχαιολογικούς της χώρους και την ιστορική της μνήμη; Και εν προκειμένω δεν πρόκειται μόνο για τη δική μας μνήμη αλλά και την μνήμη άλλων λαών που έχομε το προνόμοιο να έχομε στην κατοχή μας με ότι αυτό σημαίνει πολιτικά, διπλωματικά και διαπραγματευτικά. Η ψηφιοποίηση, η ανάδειξη και η αξιοπρεπής και εμφανής στέγασή του όχι μόνο επιβάλλεται αλλά και επείγει. Τα Χανιά έχουν αποδείξει ότι είναι ικανά για να υπερασπίζονται, να διασώζουν, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν το ουσιώδες και το άριστον. Το Πολυτεχνείο κυρίως αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έπρεπε να είχαν ήδη πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση του αυτονόητου. Γιατί εκτός από τις δυνατότητες χρηματοδότησής του που υπάρχουν, και την ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης της ιστορικής μνήμης αποτελεί κι ένα εργαλείο κατάρτισης φοιτητών. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον όποιο ή τους όποιους αρτηριοσκληρωμένους Χανιώτες αλλά όλη την Κρήτη και την Ελλάδα. Συγχαρτήρια Γιάννη που ως ένας σοβαρός δημοσιογράφος πρόβαλες το ΙΑΚ και θα πρέπει να προβάλλεις με την ένταση και την αποφασιστικότητα που αξίζει. Συγχαρητήρια και στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ που τιμά και υπερασπίζεται την θέση της ως μια από τις καλύτερες και σοβαρότερες, αν όχι η καλύτερη, καθημερινές εφημερίδες της ελληνικής Περιφέρειας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα