Τη θλίψη της για την απώλεια του Μάριο Βίττι, που υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς μελετητές των νεοελληνικών γραμμάτων, εκφράζει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση «μακρόχρονοι δεσμοί συνέδεαν τον Μάριο Βίττι με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Ο Μάριο Βίττι συμμετείχε στο Α΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο του 1961 που διοργάνωσε η Ε.Κ.Ι.Μ. στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στην ίδια περίοδο, δημοσίευσε σημαντικά άρθρα στα τεύχη του επιστημονικού περιοδικού ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (τ. ΙΔ’-1960, ΙΕ’-1961 και ΙΣΤ’-1962), που εξέδιδε τότε ο Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός και συνεχίζει σήμερα να εκδίδει η Ε.Κ.Ι.Μ.
Τον Νοέμβριο του 2011, εγκαινιάστηκε με την παρουσία του στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η φωτογραφική έκθεση «Ο Ελύτης στο φακό του Vitti», με υλικό από το βιβλίο του «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981» (έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης). Η Έκθεση περιελάμβανε 31 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ελύτη στη Ρώμη, το Παρίσι και την Αθήνα σε διάστημα τριών δεκαετιών, τραβηγμένες από τον Ιταλό φίλο του και είχε συνδυαστεί με τη συμμετοχή του Μάριο Βίττι στο επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε η Ε.Κ.Ι.Μ. με αφορμή το Έτος Οδυσσέα Ελύτη, πλαισιώνοντας τη μεγάλη Έκθεση «Οδυσσέας Ελύτης: Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Το κείμενο του «Γραπτά και Προφορικά. Συνομιλώντας με τον Οδυσσέα Ελύτη» δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συμποσίου («Επιρροές του Ελύτη», έκδοση της Ε.Κ.Ι.Μ., Ηράκλειο 2014).
Ο Μάριο Βίττι θα συνεχίσει να είναι παρών μέσα από το έργο του, καθώς και στην προσωπική ανάμνηση όσων ευεργετηθήκαμε από τη φιλία του».