Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας απέκτησε πρόσφατα το διατηρητέο ιστορικό διώροφο κτήριο επί των οδών Αβέρωφ & Ζωγράφου στο Ηράκλειο της Κρήτης, γνωστό ως Γαλλικό Ινστιτούτο, με στόχο να ενισχύσει την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της πόλης και να αποτελέσει πυρήνα ενημέρωσης, ανάδειξης του έργου του και ζύμωσης νέων ιδεών.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση αναλυτικά «πρόκειται για κτίσμα του ύστερου νεοκλασικισμού (1907), που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κυριακός και είναι αντίγραφο της βίλας του βουλευτή Μανούσου Κούνδουρου στα Χανιά. Η απόκτηση του συγκεκριμένου κτηρίου έχει συμβολική σημασία και ιδιαίτερη αξία για το ΙΤΕ, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» με το ΦΕΚ 427/Β/25-07-1983 που φέρει την υπογραφή της τότε Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνας Μερκούρη.
Το κτήριο θα ανακαινισθεί και αξιοποιηθεί από το ΙΤΕ με ποικίλους τρόπους. Θα είναι ανοιχτό στο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ερευνητικό έργο του ιδρύματος, τις κορυφαίες ανακαλύψεις και τις εφαρμογές τους, την ιστορία του και την προσφορά του στην κοινωνία, κατά τη διάρκεια των 40 ετών από την ίδρυσή του. Στο ισόγειό του θα φιλοξενεί τα μοναδικής ποιότητας βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, επιστημονικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία ενός μοναδικά εμπνευσμένου χώρου ανάγνωσης που θα φέρει το φιλαναγνωστικό κοινό εγγύτερα στον κόσμο του ποιοτικού βιβλίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος όπου θα φιλοξενούνται σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα ενώ θα λειτουργήσει και ως Μουσείο Τεχνολογίας. Στον α’ όροφο πρόκειται να λειτουργήσει χώρος εκδηλώσεων και παρουσιάσεων.
Αξίζει να αναφερθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του χάρη στα οποία χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης στο εν λόγω ΦΕΚ:
«….αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο με ενδιαφέροντα επιμέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως π.χ. τα πλαίσια των ανοιγμάτων που φέρουν γείσα και γεισίποδες, οι ποδιές των παραθύρων που είναι διακοσμημένες με ρόδακα, η τύπου Art Nouveau σιδεριά της πόρτας εισόδου και η οδοντωτή ταινία του θριγκού που διατρέχει την όψη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του μεσαίου τμήματος της κύριας όψης, όπου στο ισόγειο και στον όροφο σχηματίζεται επιστήλιο με δωρικές και ιωνικές κολόνες αντίστοιχα».
Τα εγκαίνια του κτηρίου προγραμματίζονται στο τέλος του 2023, στο πλαίσιο των 40 χρόνων του Ιδρύματος, που θα εορταστούν φέτος με μια σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις όπου εδρεύουν Ινστιτούτα και Δομές του»