» Συμμετοχή σε σεμινάριο Erasmus +
Μια σημαντική εμπειρία αποτέλεσε η συμμετοχή σε Σεμινάριο στη Γάνδη (Ghent) του Βελγίου, μεταξύ 19 και 24 Ιουνίου 2023, στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου Erasmus+ KA1 “Εκπαίδευση για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Αειφορία” (Αρ. έγκρισης ΙΚΥ 2022-1-EL01-KA122-ADU-000071143), που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου.
Το Σεμινάριο οργανώθηκε από την Flanders Teaching Academy και κύριος εκπαιδευτής μας ήταν ο Aendrik De Brant. Συμμετείχαν 30 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Τίτλος του Σεμιναρίου ήταν «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Πώς η βελγική κουλτούρα βρήκε το δρόμο της στη σχολική τάξη». Στα πλαίσια του Σεμιναρίου έγινε παρουσίαση του βελγικού εκπαιδευτικού συστήματος και ακολούθησε επίσκεψη σε σχολικό συγκρότημα λίγο έξω από τη Γάνδη,γ στο οποίο φοιτούν 800 μαθητές, 600 Δευτεροβάθμιας και 200 Πρωτοβάθμιας (σε χωριστά κτήρια και αυλές). Το σχολικό συγκρότημα, παρότι ξεκίνησε το 190 αιώνα, έχει συμπληρωθεί με νέα κτήρια και εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν γήπεδα ποδοσφαίρου και ράγκμπι με χορτάρι, κλειστό γυμναστήριο και κλειστή πισίνα, εργαστήρια και θερμοκήπιο!
Στα πλαίσια του Σεμιναρίου έγιναν εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, εργαστήρια και συζητήσεις για το σχολείο με τη χρήση Lego, εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Γάνδη, τη Μπρυζ, τις Βρυξέλες και την Αμβέρσα (Antwerp), όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μετανάστευσης που στεγάζεται στα κτήρια της παλιάς εταιρείας Red Star Lines, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αμβέρσα – Αμερική στα τέλη του 19ου κι αρχές του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που μετανάστευσαν τότε στην Αμερική κι ο Albert Einstein, διωγμένος από τους Ναζί το 1933, αλλά κι ο Έλληνας πρόσφυγας από τη Μικρασία Γιώργος Σιαμανίδης, των οποίων η ιστορία περιγράφεται στο Μουσείο, μαζί με την ιστορία πολλών άλλων, γνωστών κι αγνώστων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Σεμινάριο σε διάφορα ψηφιακά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως to Action Bound (προσφέρεται για υπαίθρια εκπαίδευση), το Scratch και άλλα.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η πόλη της Γάνδης είναι εντυπωσιακή και δίκαια θεωρείται μια από τις πιο οικολογικές πόλεις στην Ευρώπη. Μια καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη, με τραμ κάθε 6-7 λεπτά και χιλιάδες ποδήλατα να κυκλοφορούν στο ιστορικό της κέντρο, χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων. Η πόλη ήταν γεμάτη από χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίο αναμειγνύονταν με ντόπιους αλλά και με πάρα πολλά παιδιά και σχολικά τμήματα όλων των ηλικιών που είτε πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές επισκέψεις είτε δραστηριότητες υπαίθριας εκπαίδευσης.
Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, μόλις 15 λεπτά από το κέντρο με τραμ, χιλιάδες ποδήλατα παρκαρισμένα γύρω – γύρω και δεκάδες σχολικά τμήματα πήγαιναν για κατασκήνωση ή εκπαιδευτικές επισκέψεις με το τρένο, αυτό που στην Ελλάδα έχουμε πλήρως απαξιώσει κι εγκαταλείψει.
Το ποδήλατο και το τρένο αποτελούν βασικά εργαλεία όχι μόνο μετακίνησης αλλά και καλύτερης ποιότητας ζωής στη Γάνδη του Βελγίου. Μετακινούνται παντού με ποδήλατο, μικροί και μεγάλοι, με τα πόδια ή με τραμ και τρένο, που τους δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν στις Βρυξέλες, τη Μπρυζ ή την Αμβέρσα σε 1-1,5 ώρα.
Καιρός να δώσουμε και στην Ελλάδα χώρο στο ποδήλατο και στο τραμ, μαζί με το σεβασμό στα μνημεία και τους ελεύθερους και πράσινους χώρους, όπως στη Γάνδη.
*Ο Φώτης Ποντικάκης είναι υπεύθυνος
του Κέντρου Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης Βάμου