Οι ηλικιωμένοι καπνιστές, χωρίς ορατά σημάδια καρδιοπάθειας, είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους καπνιστές και τους πρώην καπνιστές, να έχουν καρδιά με πιο παχιά τοιχώματα και με μειωμένη ικανότητα άντλησης αίματος, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Γουίλσον Ναντρούζ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Brigham & Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Circulation: Cardiovascular Imaging”.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 4.580 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών, χωρίς διάγνωση καρδιολογικού προβλήματος, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς. Όσα περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε κανείς και για όσα περισσότερα χρόνια, τόσο πιο επιβαρυμένη ήταν δομικά και λειτουργικά η καρδιά του.
Τα καλά νέα για τους πρώην καπνιστές είναι ότι η καρδιά τους δεν εμφάνιζε διαφορές με εκείνη των μη καπνιστών, πράγμα που δείχνει ότι οι βλάβες από το τσιγάρο είναι αναστρέψιμες, αρκεί να το κόψει κανείς έγκαιρα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. «Η νέα έρευνα ενισχύει τις συστάσεις ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο και πρέπει να το σταματήσει κανείς», δήλωσε ο Ναντρούζ.