Στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Κοινωνίες σε Μετάβαση: Ενεργοί Πολίτες – Πού μπορούν να κάνουν τη διαφορά;» που πραγματοποιείται από 8-11 Μαρτίου στην ΟΑΚ με τη συμμετοχή εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων, του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου, όπως και του διπλωματικού σώματος Ευρωπαϊκών και Αραβικών Κρατών αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί και επίσκεψη των συνέδρων στα γραφεία του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου ‘Κύτταρο Χαλέπας’.
Οι συμμετέχοντες στο διεθνές αυτό συνέδριο, αφού επισκεφθούν το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ και τους Ι.Ν. Αγίας Μαγδαληνής και Ευαγγελίστριας θα επισκεφθούν το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης του «Κυττάρου Χαλέπας» το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαρτίου (εκτιμώμενη ώρα 7μμ) όπου θα ενημερωθούν για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομή και τις κοινωφελείς δραστηριότητες του Συλλόγου που λειτουργεί από το 2011 στηριζόμενος σε εθελοντική προσφορά γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών της ευρύτερης περιοχής της Χαλέπας.
Μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Παντοπωλείο θα ακολουθήσει παρουσίαση των δράσεων του συλλόγου στο παρακείμενο 10ο δημοτικό σχολείο λόγω του περιορισμένου χώρου των γραφείων του «Κυττάρου Χαλέπας».
Το Συνέδριο στην ΟΑΚ
Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από την ΟΑΚ, το Συνέδριο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Προγράμματος υπό την ονομασία «Ευρωαραβικός διάλογος», το οποίο η ΟΑΚ εκτελεί σε συνεργασία με διεθνούς κύρους Ιδρύματα και Οργανισμούς, όπως η Ένωση των Ακαδημιών της Ευρώπης – Oikosnet και η Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS) της Αιγύπτου. Το Πρόγραμμα αυτό, καλώντας διαμορφωτές της κοινής γνώμης, φιλοδοξεί να μελετήσει τις ποικίλες πολιτικές, κοινωνιολογικές, οικονομικές και θρησκευτικές διαστάσεις των σχέσεων των Ευρωπαϊκών Κρατών με τις Αραβικές Χώρες και να συμβάλει στη μεταξύ τους προσέγγιση, στην υπέρβαση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων και στην οικοδόμηση μιας υγιούς συνεργασίας.
Οι εργασίες του επικεντρώνονται σε θέματα καλών πρακτικών από την κοινωνία των πολιτών, την συμμετοχή των νέων και των μελλοντικών γενεών, το ρόλο των μέσων επικοινωνίας, καθώς και το θέμα των μεταναστών και προσφύγων. Στο Συνέδριο της Κρήτης λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου, όπως και του διπλωματικού σώματος Ευρωπαϊκών και Αραβικών Κρατών.
Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών θα εκπροσωπηθεί από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτριο Μαν. Πλευράκη, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Δρ Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ακαδημιών OIKOSNET κ. Rüdiger Noll, Διευθυντές Ευρωπαϊκών Ακαδημιών, όπως της Ακαδημίας Sigtuna/Σουηδία, της Ακαδημίας του Loccum/Γερμανία, του Σεμιναρίου Αγίου Ανδρέα στη Μόσχα/Ρωσσία, ο Διευθυντής του CEOSS και Πρόεδρος των Ευαγγελικών Εκκλησιών της Αιγύπτου Δρ. Andrea Zaki, καθώς και Πρέσβεις, Πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την Αίγυπτο και άλλες Αραβικές Χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα μιλήσει προς τους Συνέδρους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος θα αναφερθεί και στο πολύπλευρο έργο του Αννουσάκειου Ιδρύματος και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία