Με επιτυχία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΕ του ΚΚΕ, οργανώθηκε από τις Κομματικές Οργανώσεις Πλατανιά του ΚΚΕ σύσκεψη την Πέμπτη 30 Μαϊου, στον Σκινέ, με θέμα: “Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!”, στην οποία μίλησαν οι Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κρήτης και ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη:
“Στις ομιλίες τους τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ για ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, με εμπλοκή της Ολλανδικής εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες, προοιωνίζει σχέδιο εκχώρησης του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Σημείωσαν πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε ανώνυμες εταιρείες, γιατί αυτό σημαίνει ότι η τιμή και η ποιότητα του νερού θα προσδιορίζονται από τους νόμους της αγοράς, οι οποίοι θα μετατρέψουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Όσο και να προσπαθούν τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) να κρύψουν τις ευθύνες τους, έχουν όλα συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση. Άλλωστε οι πολιτικές αυτές στηρίζονται σε Ευρωπαϊκές οδηγίες που όλοι τους έχουν ψηφίσει και υπηρετούν. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που έχει, ήδη, ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες. Την ίδια στιγμή η απουσία έργων ύδρευσης- άρδευσης δεν είναι παράληψη αλλά συνειδητή επιλογή. Με όσα συμβαίνουν εντείνονται τα προβλήματα στην άρδευση και φουντώνουν οι δίκαιες διαμαρτυρίες από αγρότες που βλέπουν τα κόστη παραγωγής να εκτοξεύονται λόγω της έλλειψης έργων υποδομής που θα τους επέτρεπαν την ομαλή διαχείριση των καλλιεργειών τους. Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων που ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ.
Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο με τη στάση του εντός και εκτός Βουλής ή Ευρωβουλής είναι στο πλευρό των βιοπαλαιστών παραγωγών και των λαϊκών οικογενειών στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του νερού, ενάντια στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης των υδάτων, στηρίζοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις για:
• την αναβάθμιση και τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΤΟΕΒ με ευθύνη του κράτους,
• τη διασφάλιση φθηνού και ποιοτικού νερού, με την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για ύδρευση και άρδευση, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή,
• μείωση των τιμολογίων για τους βιοπαλαιστές παραγωγούς.
Αναδείχθηκε επίσης πως από κοινού κεντρικό και τοπικό κράτος εφαρμόζουν την πολιτική που βλέπει ως “κόστος” τις λαϊκές ανάγκες και τις αναγκαίες υποδομές, όπως τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων στρωμάτων για την αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου, τα έργα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του υδροφορέα. Από κοινού, με την πολιτική τους, μεταθέτουν το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, στους φτωχούς και μικρούς αγρότες, μετατρέπουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για τον λαό. Ο νομός Χανίων υστερεί σε βασικά έργα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό. Τα απαραίτητα έργα υποδομής είτε καθυστερούν, είτε δεν έχουν σχεδιαστεί καν, είτε δε λειτουργούν αποδοτικά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια κυβικά νερού να χάνονται στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ύδρευση και την άρδευση ολόκληρων περιοχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φράγμα Βαλσαμιώτη. Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε το 1995, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005, με αρχικό προϋπολογισμό 23 εκατομμύρια ευρώ, και ολοκληρώθηκε, εν τέλει, με κόστος πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Αφού εγκαινιάστηκε, παρουσιάστηκε πρόβλημα και λειτουργεί με το 1/8 της χωρητικότητάς του. Είκοσι χρόνια μετά το αστικό κράτος που είναι πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να προχωρήσει σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να προστατεύσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, εμφανίζεται ανίκανο να ολοκληρώσει ένα έργο, που είναι σε όφελος των λαϊκών αναγκών. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο δείχνει ότι όλα μπαίνουν στη λογική κόστους-οφέλους είναι το τι συμβαίνει στον Δήμο Πλατανιά όπου ακόμα και σήμερα, μετά τις πλημμύρες του 2019, δεν έχουν αποκατασταθεί στο ακέραιο, οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι περιουσίες των κατοίκων.
Μοναδική απάντηση, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, σε αυτή την κατάσταση είναι η οργανωμένη πάλη του λαού και των βιοπαλαιστών αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, για νερό κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, χωρίς αυταπάτες για σωτήρες και λύσεις σε υπουργικά γραφεία πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική αφανισμού της αγροτιάς είναι αντίπαλος των βιοπαλαιστών αγροτών! Το ίδιο και οι κυβερνήσεις, οι οποίες υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ, την οποία συνδιαμορφώνουν και κάλεσε τους βιοπαλαιστές αγρότες και τις λαϊκές οικογένειες, ενόψει των Ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη, να στείλουν το σωστό μήνυμα απέναντι στη βαρβαρότητα της ΕΕ με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για πιο μαζικούς αγώνες αντεπίθεσης! Αυτό αποτελεί την Ελπίδα για το μέλλον του λαού!
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις όπου αναδείχθηκε ο προβληματισμός των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το επίμαχο θέμα της εμπορευματοποίησης του νερού. Μπροστά σε αυτή την ανησυχία οι ομιλητές είπαν για άλλη μία φορά ότι τη λύση μπορεί να φέρει μόνο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, με ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του”.