Το κλάδεμα των Φοινικόδεντρων για την τοπική κοινωνία είναι ακόμα άγνωστο και αυτό επειδή τα συγκεκριμένα δένδρα δεν είναι συνηθισμένα στο νησί μας.
Τα τελευταία 30 χρόνια τα έφεραν πάντως στην Κρήτη ως… μόδα. Με την εμφάνιση, όμως, του περιβόητου κόκκινου σκαθαριού, οι περισσότεροι Φοίνικες ξεράθηκαν και όσοι επέζησαν, κυρίως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, έτυχαν μεγάλης περιποίησης και θεραπείας.
Στη φωτ. που τραβήξαμε χθες, ένας αλλοδαπός τεχνίτης σε τουριστική μονάδα στο Κολυμπάρι, καλλωπίζει τους φοίνικες.
Τα φοινικόδεντρα στην Κρήτη έχουν ιστορία ΑΙΩΝΩΝ και όχι μόνο των τελευταίων τριάντα όπως γράφετε. Το τεράστιο φοινικόδασος στο Βάϊ Λασιθίου (δεν μπορεί να μην το έχετε επισκεφτεί), το φοινικόδασος του Θεόφραστου στην μονή Πρέβελη είναι τα πλέον γνωστά δάση παγκοσμίως αλλά και τόσοι άλλοι αναρίθμητοι μεμονωμένοι θύλακες φοινικόδεντρων σε όλη την Κρήτη, όπως και στην πόλη μας, καθιστούν τους φοίνικες γηγενή βλάστησή της. Αν δεν ξέρετε, διαβάστε για την ιστορία του φοίνικα στο νησί μας. Υπάρχει πολύ βιβλιογραφία. Το σαράκι που εισήχθη με την αλματώδη αύξηση στη φύτευση τους λόγω των ξενοδοχείων, έκαναν τους περισσότερους φοίνικες να ξεραθούν. Αν δείτε πολύ παλιές φωτογραφίες της πόλης μας θα καταλάβετε τι εννοώ.
Συγνώμη αν δεν σας αρέσει το σχόλιό μου αλλά αυτή είναι η αλήθεια άσχετα αν δεν σας αρέσει. Οι φοίνικες χρονολογούνται από πολύ παλιά στην Κρήτη και όχι μόνο τα τελευταία 30 χρόνια.
Ακριβως …και εχουν τηρηθει ολα τα μετρα ασφαλειας για τον εργαζομενο, ο οποιος μεταλαμπαδευει την τεχνογνωσια επι του θεματος στους εδω ενδιαφερομενους.