Πριν από μερικές ημέρες, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή εξέδωσε ίσως την τρομακτική έκθεση που έχει ποτέ δημοσιεύσει. Το σκοτεινό μήνυμά της είναι απλό: τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια είναι η τελευταία ευκαιρία της παγκόσμιας κοινότητας να δράσει για να αντισταθμίσει τις επιρροές της κλιματικής αλλαγής. Η μη αναστρέψιμη θέρμανση του πλανήτη, οι ελλείψεις τροφίμων, οι ξηρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που ήδη παρατηρούνται, οι ακτές που μειώνονται και η εξαφάνιση των ειδών, όλα αποτελούν φαινόμενα που κινδυνεύουν να γίνουν πραγματικότητα πολύ συντομότερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Θα είναι όλα αποτελέσματα μιας απλής αύξησης του παγκόσμιου μέσου όρου θερμοκρασίας έστω κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τις 6.000 περιβαλλοντικές μελέτες επιστημόνων που συμπεριέλαβε το πόρισμα του ΟΗΕ.
Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, απαιτείται μια τερατώδης προσπάθεια και ένας τρομερός παγκόσμιος συντονισμός. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ανθρώπινη παραγωγή πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 45% μέχρι το 2030 και να πλησιάσουν το μηδέν το 2050, για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το επικίνδυνο όριο της αύξησης του 1,5 βαθμού Κελσίου. Ακόμη και αν όλες οι χώρες τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να ανατρέψουν την καταστροφή του πλανήτη.
Ακτίνα αισιοδοξίας
Ωστόσο, στο κλίμα απαισιοδοξίας αλλά και αμφισβήτησης που επέφερε η έκθεση του ΟΗΕ, προστίθεται μία ακτίνα αισιοδοξίας. Ενα πρόσφατο κύμα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών έχει καταφέρει να εμβαθύνει την κατανόησή μας για τις δύσκολες περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος, προσφέροντας ταυτόχρονα και νέους ευφάνταστους τρόπους για την επίλυσή τους. Τον μήνα που μας πέρασε, χιλιάδες ηγετικά στελέχη από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής μαζεύτηκαν στο Σαν Φρανσίσκο για τη Διάσκεψη Κορυφής για το Παγκόσμιο Κλίμα, συζητώντας νέες τεχνολογίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι σένσορες που φιλτράρουν και καθαρίζουν μολυσμένα ύδατα. Το συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν σαφές: η υγεία του πλανήτη και η άνθηση της παγκόσμιας οικονομίας μπορούν, και πρέπει, να συμβαδίζουν. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η τεχνολογία είναι το «κλειδί» για αυτή την αναγκαία συμπόρευση.
Με πληροφορίες από Καθημερινή