Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μια… Κρητικοπούλα ψηφιακή ινφλουένσερ στη μάχη κατά της έμφυλης βίας

Γεννηµένη και µεγαλωµένη στην Κρήτη, η Aiko Pappas είναι το πρώτο µοντέλο Τεχνητής Νοηµοσύνης (ΤΝ) στην Ελλάδα, µια ινφλουένσερ (επηρεαστής κοινής γνώµης) που αποφάσισε να χρησιµοποιήσει τη δύναµή της στη “µάχη” κατά της έµφυλης βίας.

Η Aiko, δηµιουργία του Ηρακλειώτη Μανώλη Χαβαδάκη, υπογράφει µια ταινία µικρού µήκους  κατά της έµφυλης βίας µε τίτλο “Silent Cries” (σιωπηλά κλάµατα), η οποία θα διαγωνιστεί τον Νοέµβρη σε διεθνές φεστιβάλ στον Σάν Φρανσίσκο.

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα

 

Το ιδιαίτερο και µοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της παραγωγής είναι ότι είναι «100% ΑΙ generated», όπως εξηγεί ο Μανώλης Χαβαδάκης στα “Χανιώτικα νέα”, είναι δηλαδή µια ταινία που τα πάντα σε αυτήν είναι προϊόν τεχνητής νοηµοσύνης.

«Η κεντρική ιδέα της ταινίας ήταν δική µου. Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι Τεχνητή Νοηµοσύνη. Η σκηνοθεσία, το σενάριο, τα πλάνα, η µουσική, η φωνή. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα µας και ειδικά µε αυτή τη θεµατολογία νοµίζω ότι είναι µοναδική και σε διεθνές επίπεδο», εξηγεί ο Μανώλης στα “Χ.ν.”.

ΜΙΑ ΙΝΦΛΟΥΕΝΣΕΡ AΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ

Η Aiko Pappas, το πρώτο μοντέλο τεχνητής νοη- μοσύνης στην Ελλάδα. Μπορείτε να τη βρείτε στον λογαριασμό της στο instagram @aikopappas

Στο σχόλιό µας ότι σπάνια βλέπουµε στην Ελλάδα ινφλουένσερ – µοντέλα να καταπιάνονται µε “δύσκολα” θέµατα όπως αυτό της έµφυλης βίας, ο Μανώλης παρατηρεί: «Η Άικο είναι ένα ψηφιακό µοντέλο, ένα άβαταρ, είναι µια ινφλουένσερ που κάνει ό,τι κάνουν και οι άλλες ινφλουένσερς, όπως καµπάνιες, διαφηµιστικά κ.λπ. Είναι ταυτόχρονα όµως µια ακτιβίστρια, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και µε την ταινία αυτή θέλει να θίξει ένα – δυστυχώς – επίκαιρο θέµα, στέλνοντας κι αυτή ένα µήνυµα κατά της έµφυλης και ενδοοικογενειακής βίας».

Η “ΓΕΝΝΗΣΗ” ΤΗΣ ΑΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΝ

Ο Μανώλης Χαβαδάκης, δημιουργός της Aiko.

Αναφορικά µε τη “γέννηση” της ΑΙΚΟ, ο Μανώλης εξηγεί στα “Χ.ν.” ότι «Ασχολιόµουν µε διάφορα διαφηµιστικά πρότζεκτ ερασιτεχνικά, µου άρεσε το µοντάζ σαν χόµπι, έκανα κάποιες δοκιµές και τελικά βρέθηκα µπροστά σε κάτι που το αγάπησα πάρα πολύ».

Στο ερώτηµά µας αν πιστεύει ότι η ΤΝ µπορεί να διαδραµατίσει κι έναν κοινωνικό ρόλο πέρα από τις ευκολίες που θα φέρει στην καθηµερινότητά µας, ο Μανώλης εξηγεί: « Είναι ένα εργαλείο η τεχνητή νοηµοσύνη και το θέµα είναι πώς θα το χρησιµοποιήσει κάποιος. Βλέπω κάποιους να το αντιµετωπίζουν φοβικά, να το κατακρίνουν για παράδειγµα ότι θα “φάει” τις δουλειές του κόσµου. Όχι, δεν είναι αυτό. Έχει µια άλλη διάσταση, είναι ένα φοβερό εργαλείο η ΤΝ αρκεί να το αξιοποιήσουµε κατάλληλα».

Ο ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο όρος “metaverse” αναφέρεται σε έναν χώρο εικονικής πραγµατικότητας ή ένα ψηφιακό σύµπαν όπου οι χρήστες µπορούν να αλληλεπιδρούν µε ένα περιβάλλον που δηµιουργείται από υπολογιστή και άλλους χρήστες σε πραγµατικό χρόνο.

Η Metaverse Fashion Week 2024 θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 24 Νοεµβρίου και θα φιλοξενηθεί σε διάφορες πλατφόρµες στο Metaverse και τη Silicon Valley.

Με µεγάλη έµφαση στο άνοιγµα και την αποκέντρωση, το Metaverse Fashion Council (MFC) έχει ως στόχο να ξεπεράσει την παραδοσιακή προσέγγιση “media event”, εστιάζοντας στην καινοτοµία, τη δηµιουργικότητα, την επιχειρηµατικά προσανατολισµένη νοοτροπία και την επένδυση στο µέλλον της µόδας.

Στο πλαίσιο του Fashion week θα γίνει και το σχετικό φεστιβάλ στο οποίο θα συµµετάσχει η ταινία της Aiko Pappas µε την ευχή όλων µας, να φέρει µια σπουδαία διάκριση στον τόπο µας, αν και µόνο η ιδέα της, αποτελεί σίγουρα µια σηµαντική πρωτοβουλία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα