Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών για την εκκένωση της Rosa Nera

Ανακοίνωση για την εκκένωση της Ρόζα Νέρα εξέδωσε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στην οποία αναφέρει αναλυτικά «ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου επισκέφτηκε πρόσφατα την Κρήτη, προκειμένου να συναντήσει τοπικούς παράγοντες για να συζητήσουν, ενόψει τουριστικής περιόδου, πώς θα ξεφορτώνονται πιο εύκολα τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Στη συζήτησή του με τον περιφερειάρχη ανέφερε πως “η Κρήτη είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της πατρίδας μας και εμείς αυτό θέλουμε να το προστατεύσουμε, να το διαφυλάξουμε και να θωρακίσουμε”.

Ακούγοντας την παραπάνω δήλωση αμέσως σκεφτόμαστε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, υποτίμηση της ζωής και της εργασίας, λεηλασία της φύσης. Η Κρήτη σήμερα έχει μετατραπεί σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο: αιολικά πάρκα, ενεργειακή διασύνδεση με ηπειρωτική Ελλάδα που προβλέπει την κατασκευή 269 πυλώνων, ύψους 35 μέτρων στον ορεινό όγκο από τα Χανιά μέχρι το Ανατολικό Ρέθυμνο, ρίχνοντας στην πυρά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που το συνοδεύει, αεροδρόμιο στο Καστέλι, φαραωνικά φράγματα, Σταυρός, Μαρκόπουλο, πηγές Αρμένων και άλλες τόσες περιπτώσεις απ’ τη μια άκρη του νησιού στην άλλη.

Εκτός όμως από απέραντο εργοτάξιο, η Κρήτη είναι και ένα απέραντο ξενοδοχείο. Ο υπουργός στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη τόνισε πως η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, η βιτρίνα της χώρας, οπότε ενόψει τουριστικής περιόδου θέλουμε μια καλογυαλισμένη βιτρίνα με καλά εκτοπισμένους και αόρατους τους φτωχούς, τους πρόσφυγες. Χαρακτηριστικά είπε «πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα διάχυσης σε πλατείες και λιμάνια, ιδίως σε μια περιφέρεια που είναι η βιτρίνα της χώρας και που ετοιμάζεται να υποδεχθεί 5 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες στο 2024» και «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης». Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι να μοιράσει μερικά χιλιάρικα ανά νομό για να κονομάει ο εκάστοτε προμηθευτής που θα σιτίζει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους κατόπιν απευθείας ανάθεσης από τον Δήμο κι επίσης εξετάζεται η δημιουργία δυο προσωρινών δομών, φυσικά μακριά και απομονωμένα για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός μας.

Το πρωί της Δευτέρας 1 Απρίλη, λίγο πριν τη συνάντηση του υπουργού με τον δήμαρχο Χανίων, πραγματοποιήθηκε εκκένωση των κατειλημμένων κτηρίων (Rosa Nera και Πρυτανεία) στον ιστορικό Λόφο Καστέλι. Και αυτή τη φορά στο κτήριο της κατάληψης Rosa Nera φιλοξενούνταν άστεγοι μετανάστες-τριες. Όπως πάντα στην εικοσάχρονη πορεία του εγχειρήματος, η κατάληψη λειτουργούσε και ως ξενώνας αστέγων, μεταναστ(ρι)ών, κακοποιημένων γυναικών. Δεν ξεχνάμε πως στο παρελθόν, στο αίτημά μας για φιλοξενία ναυαγών προσφύγων, επίσημα χείλη της Περιφέρειας και του Δήμου μας πρότειναν ευθαρσώς να τους πάμε στη Rosa Nera…

H κατάληψη είναι ανάσα ελευθερίας για μεγάλα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας, καταφύγιο και χώρος για πολιτική δράση και πολιτιστική έκφραση χωρίς αντίτιμο, πέρα κι έξω από τη λογική της εμπορευματοποίησης, για τις ανάγκες των πολλών και κυρίως των αποκλεισμένων. Εκατοντάδες εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, επισκέψεις σχολείων που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην κατάληψη, στην καρδιά του παλιού λιμανιού, συνθέτουν το πρόταγμα για έναν άλλο κόσμο, για έναν άλλο τρόπο να υπάρχουμε και να συνυπάρχουμε σ’ αυτή την ασφυκτική πόλη που έχει μετατραπεί σε θεματικό πάρκο για τις ανάγκες των τουριστών.

Πλήθος θεσμικών φορέων, οργανώσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες αρνούνται τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου και καταγγέλλουν τον ρόλο του Πολυτεχνείου ως κτηματομεσιτική εταιρεία, κόντρα στους όρους χρήσης των κτηρίων. Το κίνημα αλληλεγγύης υπέρ της κατάληψης φανερώνει το αποτύπωμα της δράσης της (που περιγράψαμε παραπάνω μόνο ακροθιγώς) και την έκταση των κοινωνικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους της πόλης. Ακόμη και η εταιρία Belvedere που επιδιώκει να μετατρέψει την κατάληψη σε ξενοδοχείο, σε επίσημο κείμενό της αναφέρει: “είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε θεσμό της πόλης των Χανίων […] η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!”.

Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου στην καρδιά της πόλης, να σαμποτάρουμε κάθε σχέδιο και ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Να σκορπίσουμε στην πόλη ανθοφόρες δράσεις πλάι στις ιδέες για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία. Στην κατάληψη θα ξαναμπούμε μέρα μεσημέρι!

Καλούμε όλες και όλους,

● Την Πέμπτη 4 Απρίλη στις 17.00, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας

● Την Παρασκευή στις 11.00 στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου (κτήριο Η.Μ.Μ.Υ)

● Το Σάββατο 6 Απρίλη στην πλατεία της Αγοράς για να διαδηλώσουμε υπέρ των καταλήψεων, ενάντια στην ξενοδοχοποίηση»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα