Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το κρητικό χορευτικό παράστημα

Το 1939 μια μεγάλη ομάδα χορευτών (πιθανόν το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων) εκπροσώπησε την Κρήτη σε γιορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ τη μουσική συνοδεία ανέλαβαν ο λυράρης Νικόλαος Κατσούλης ή Κουφιανός και ο λαουτιέρης Γιώργος Κουτσουρέλης.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες σώζονται στο αρχείο της εφημερίδας «Ανόρθωσις» (9/8/1939, 10/8/1939 και 12/8/1939), απεικονίζουν μια μεγάλη ομάδα κρητικών χορευτών με τις παραδοσιακές στολές. Οι άντρες, οι οποίοι φέρουν όλοι μουστάκι, έχουν μαύρα κρουσωτά κεφαλομάντηλα, γιλέκο, πουκάμισο, βράκα και στιβάνια, φέρουν το μακρυμάνικο μαχαίρι σε ασημένια θήκη με καδένα, ζωσμένο στη μέση με ένα υφασμάτινο ζωνάρι (φωτογραφία 2). Κάποιοι υπομειδιούν, άλλοι είναι σοβαροί, αλλά όλοι είναι αγέρωχοι, υπερήφανοι και ευθυτενείς. Πίσω τους στέκουν άνδρες με ευρωπαϊκό ντύσιμο, χωροφύλακες και κάποιοι χορευτές με άσπρα πουκάμισα.

Οι κοπέλες, οι οποίες είναι περισσότερες από τους άνδρες, φορούν τη χανιώτικη κρητική φορεσιά (φωτογραφία 1). Είναι χαμογελαστές και ο χορός τους (πεντοζάλι σύμφωνα με την εφημερίδα), είναι σεμνός, ενώ οι άνδρες χορευτές στέκονται ακίνητοι πίσω τους (φωτογραφία 3, δεξιά).

Όσον αφορά στους μουσικούς αυτοί φορούν άσπρα πουκάμισα, γιλέκα, βράκες και στιβάνια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του καφενείου με άλλους θαμώνες, όπου παίζουν μουσική ο Κουφιανός (λύρα) με τον Κουτσουρέλη (λαγούτο) (βλ. Δ. Νικολακάκης, «Χανιώτικη μουσική παράδοση. Όργανα και καλλιτέχνες», έκδ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Χανιά 2007) (φωτογραφία 3, αριστερά). Η παραδοσιακή ζυγιά λύρα – λαγούτο παίζει στη μέση του χορευτικού κύκλου των κοριτσιών, υπενθυμίζοντας την παραδοσιακή θέση των μουσικών στα πανηγύρια κατά το παρελθόν (φωτογραφία 3, αριστερά).

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες αποτυπώνουν το λεβέντικο χορευτικό παράστημα του συγκροτήματος, το οποίο προσέχει και τιμά την κρητική ενδυμασία. Η ομοιομορφία δεν είναι μόνο στις στολές, αλλά και στην εμφάνιση ειδικά στους άνδρες, οι οποίοι έχουν περίπου το ίδιο ψηλό ανάστημα και όλοι έχουν μουστάκι. Πολλά χρόνια αργότερα χοροδιδάσκαλος κρητικών χορών θα εξομολογούταν ότι όταν χόρευε στον «Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων» στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξύρισε το μουστάκι πριν την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της ομάδας να τον αποκλείσει από την παρέλαση…

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα