Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Tο Κρητικό Ζήτημα

» Απελευθέρωση της Κρήτης και η Eνωσή της με τον εθνικό κορμό της μητέρας Ελλάδος

Αυτό είναι θέμα και ζητούμενο αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων των Κρητών, τουλάχιστον από το 1824, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του πρώτου Κρήτα βουλευτή Γεωργίου Ξενουδάκη στη Βουλή των Ελλήνων τα έτη 1885-1887, όταν, απευθύνοντας (ο Γ. Ξενουδάκης) στο διάσημο πολιτικό της Αγγλίας Κάρολο Δίλκε, επιστολή, του λέει, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«…Η Κρήτη έξοχε ξένε, δούλη δεν ησυχάζει. Φονεύεται αλλά δεν αποθνήσκει. Ευκολότερο να ισοπεδωθεί η Ιερά Ίδη και τα Λευκά Όρη, παρά να δεχθεί άλλο πολίτευμα εκτός της μετά της Ελλάδος Ενώσεως…» (σελ. 58).
Όλο το βιβλίο των Λόγων Γ. Ξενουδάκη στη Βουλή των Ελλήνων ομιλεί για το Κρητικό Ζήτημα (1886-1887) αλλά και η σημαντικότατη ιδιόχειρη επιστολή του, της 22-11-1883 (πριν ακόμα εκλεγεί αιρετός βουλευτής) προς τον κ. δήμαρχο (Αδάμαντα Μήλου), αποδεικνύουν περίτρανα τον αγώνα του Γεωργίου Ξενουδάκη. Περιόδευσε με δικά του έξοδα όλη την Ευρώπη επί 2 μήνες για να ενημερώσει προσωπικά τους πολιτικούς παράγοντες της εποχής (1883) για το Κρητικό Ζήτημα και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Τα παραπάνω εν είναι αρκετά για να πειστούμε για την αγωνία και τους αγώνες του Ήρωά μας Γεωργίου Ξενουδάκη για το Κρητικό Ζήτημα από τότε; Απλά ερωτώ.
Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε δύο (2) επισημάνσεις του αείμνηστου Γεωργίου Ξενουδάκη στο βιβλίο των Λόγων του στη Βουλή των Ελλήνων:
1) «… διότι η Κρήτη δεν παραιτείται της Εθνικής Ιδέας…» (σελ. 36)
2) «… είχον υπ’ όψιν μου την Μεγάλη Ιδέα…» (σελ. 141)
Αναρωτιέμαι: Μήπως αυτά μας οδηγούν – αποδεικνύουν τα περί οράματος και Μεγάλης Ιδέας για την Μεγάλη Ελλάδα; Από τότε και όχι πολύ αργότερα; Και πάλι ερωτώ.
Όλα αυτά και πολύ περισσότερα μου έρχονται στο νου, ως απορίες, ύστερα από την μελέτη μου της περισπούδαστης και λίαν τεκμηριωμένης πανεπιστημιακής εργασίας του Δρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) κ. Νίκου Ανδριώτη, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I (Σορβόννη), αλλά και άλλων τιμητικών διακρίσεων και τίτλων, για τη διεθνή επέμβαση στην Κρήτη 1896-1909. Στην εν λόγω πανεπιστημιακή εργασία του  Δρα Νίκου Ανδριώτη, αναφέρεται και αναλύει τεκμηριωμένα και πανεπιστημιακά ο συγγραφέας, το Κρητικό Ζήτημα, μέρος του Ανατολικού Ζητήματος, όπως μας λέγει.
Επειδή, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, αυτή η μελέτη αποτελεί το δεύτερο τμήμα (ημίχρονο θα έλεγα) της χρονικής περιόδου του Κρητικού Ζητήματος και επειδή θα μπορούσε η μελέτη αυτή να ολοκληρωθεί με το άλλο τμήμα (πρώτο ημίχρονο) της χρονικής περιόδου του Κρητικού Ζητήματος, που ξεκινά τουλάχιστον από το 1824 και τελειώνει το έτος 1888, ότε και μας άφησε χρόνους ο πρώτος των πρώτων αγωνιστής αυτών των αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων του Κρητικού Ζητήματος, δηλαδή της απελευθέρωσης της Κρήτης και της ένταξής της στον Εθνικό Κορμό, τη μητέρα Ελλάδα, σκέφθηκα να κάνω αυτές τις επισημάνσεις – υπομνήσεις, για όλους μας και κυρίως τους φιλίστορες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα