Να αλλάξει την αρχική απόφαση του για την ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι ζητά από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το “Κύτταρο Χαλέπας”. Επίσης προτείνει την σύσταση επιτροπής αιρετών και ειδικών για την συνολική αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων της πόλης.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: « Ο Σύλλογός μας δραστηριοποιείται στη συνοικία της Χαλέπας και ιδρύθηκε από την κοινωνία των πέντε σχολείων της. Πιστεύουμε και στηρίζουμε τη Δημόσια Εκπαίδευση, έχοντας συμβάλει με μια σειρά δράσεων που την αφορούν. Εκφράζουμε στις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους μας στη Βουλή των Ελλήνων και στην Κυβέρνηση της χώρας την ανησυχία μας για την διαφαινόμενη αξιοποίηση των κτισμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο καστέλι στα Χανιά. Τα εν λόγω κτίρια αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο κτιρίων και ελεύθερου χώρου στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς πόλης με ιστορία χιλιάδων ετών και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις.
Δυστυχώς, είναι πλέον κάτι περισσότερο από σαφές ότι η διεκδίκηση ενός τέτοιου χώρου δεν έχει κανένα απολυτός νόημα αν δεν έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη για την αξιοποίηση τους. Θα θέλαμε να τονίσουμε και με παράδειγμα την συγκεκριμένη περίπτωση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι ότι η κοινωνία, μέσα από φορείς που υπάρχουν στην πόλη, οφείλει να ενεργοποιείται και να διεκδικεί και όχι να αφυπνίζεται όταν πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο οριακό, προσπαθώντας να ουσιαστικά να καλυφθεί η αδράνεια των προηγουμένων ετών. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την σύσταση επιτροπής αιρετών και ειδικών για την συνολική αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων της πόλης μας.
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες μια τέτοιας απόφασης από το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ως εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας και του τόπου μας, δεν μπορεί να λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικούς όρους από την στιγμή κατά την οποία, πρώτον η χρηματοδότηση του προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή από τα χρήματα των Ελλήνων πολίτων και κατά δεύτερον από την στιγμή που το έσοδο το οποίο έχει συμφωνηθεί με τον ιδιώτη επενδυτή όχι μόνο δεν χάνεται αλλά εξασφαλίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σύμφωνα με την δέσμευση των φορέων που διεκδικούν την εκμετάλλευση των κτιρίων.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε δυο κινδύνους που ελλοχεύουν στο εν λόγω εγχείρημα. Πρώτον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η συγκεκριμένη επένδυση όπως σχεδιάζεται να μην καταστεί οικονομικά βιώσιμη και να αποτύχει. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι, ότι ούτως ώστε να αποσωβηθεί ο πρώτος κίνδυνος που προαναφέραμε, να ζητηθούν να αλλάξουν οι οικονομικοί όροι της παρούσας σύμβασης ή των κανόνων της επένδυσης εις βάρος των ιστορικών μνημείων της πόλης.
Πιστεύουμε ότι δεν είναι αργά, ακόμα και τώρα, να εξεταστεί εκ νέου η συγκεκριμένη απόφαση από το Πολυτεχνείο Κρήτης και με αίσθημα ευθύνης προς την πόλη που εδρεύει, την ιστορία της πόλης αλλά και των ιστορικών κτισμάτων να αλλάξει την αρχική απόφαση και να βοηθήσει ώστε τα κτίρια αυτά να αποκτήσουν δημόσιο και ωφέλιμο χαρακτήρα για τους πολίτες της πόλης των Χανιών. Πιστεύουμε ότι σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτό, καλό θα ήταν, με έναν έμμεσο ή και άμεσο τρόπο, να ζητείτε και η άποψη – σύμφωνη γνώμη των πολιτών της πόλης.
Συμπαρατασσόμαστε με τους φορείς της πόλης μας που έχουν ήδη εκδηλώσει την ανησυχία τους για τα παραπάνω γεγονότα και στηρίζουμε και εμείς τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης που με πρόταση τους ζητούν να αναλάβουν την αξιοποίηση των κτιρίων προς όφελος των πολίτων».
Στο 12ο επεισόδιο της σειράς “On/Off the record” μήνυμα ζωής στέλνει η Βούλα Θαμνοπούλου, μητέρα τριών παιδιών, η οποία ζει στα Χανιά και πριν δύο χρόνια ακριβώς έδωσε τον δικό της αγώνα με τον καρκίνο του μαστού όταν υπεβλήθη σε ολική μαστεκτομή.