Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται και επανεκκινεί

Πρώτα βγήκαν οι σκούπες και έπειτα οι σφουγγαρίστρες αφού τα καταστήματα λιανικής έπιασαν σκόνη, καθώς βρίσκονται κλειστά εδώ και δυο μήνες εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έφερε αέρα αισιοδοξίας στο λιανεμπόριο.

«Φέρνουμε νέα βιβλία και εμπορεύματα για το Πάσχα» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ματίνα Μωραϊτη, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στο Παγκράτι. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε την καμπάνια του μαγαζιού για να υποδεχτούμε τους πελάτες μας. Το εποχιακό το δικό μας είναι πασχαλινά παιδικά βιβλία, εκκλησιαστικά που αφορούν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, κεριά και λαμπάδες. Έχουμε προμηθευτεί ήδη χειροποίητες λαμπάδες και βιβλία δραστηριοτήτων για τις διακοπές του Πάσχα», συμπληρώνει.

Μετά τον Απρίλιο τα βιβλιοπωλεία, τα οποία ανοίγουν ξανά από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, περιμένουν νέες κυκλοφορίες από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Πολλοί εκδότες περίμεναν το άνοιγμα του λιανεμπορίου για να προχωρήσουν στο τύπωμα και την κυκλοφορία. «Οι μεγάλοι συγγραφείς γράφουν κάθε χρόνο ένα βιβλίο. Και οι εκδότες περίμεναν το άνοιγμα του λιανεμπορίου για να διαφημίσουν καλύτερα τις εκδόσεις τους», αναφέρει η Μ. Μωραϊτη.

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει και στα κοσμηματοπωλεία. Ο Ιωσήφ Ρουσσανίδης είναι ένας από τους πιο παλιούς χρυσοχόους της Αθήνας. Στη διάρκεια της καραντίνας βλέπει κόσμο που, όπως λέει, δεν παίρνει την κατάσταση στα σοβαρά: «Κυκλοφορούν χωρίς μάσκες, στα καφέ απ’ έξω μαζεύεται κόσμος… Και εμείς ήμασταν κλειστά», περιγράφει. «Τα μαγαζιά τα δικά μας δεν περνάνε τα 70 τετραγωνικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ι. Ρουσσανίδης, το χρυσοχοΐο του οποίου λειτουργεί στο Σύνταγμα από το 1969. «Τα κοσμηματοπωλεία είναι στην πλειοψηφία τους μικρά. Επίσης, τα καταστήματα που πωλούν εσώρουχα δεν είναι ούτε 50 τετραγωνικά. Δεν συνωστίζεται ο κόσμος στα δικά μας μαγαζιά. Κοιτάζει την βιτρίνα, μπαίνει να το παζαρέψει και τελείωσε».

Τα καταστήματα γυναικείας ένδυσης ανοίγουν με εκπτώσεις. «Το εμπόρευμα που είχαμε παραλάβει το Χειμώνα θα το δώσουμε με μεγάλες εκπτώσεις για να πουλήσουμε ό,τι μπορούμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδιοκτήτρια καταστημάτων γυναικείας ένδυσης στη Γλυφάδα και τον Πειραιά, Ελευθερία Καρδάμη. «Οι εκπτώσεις θα είναι της τάξεως του 50%-70%. Χρειαζόμαστε χρήματα για να φέρουμε καινούρια εμπορεύματα. Οι πελάτες έχουν αρχίσει να τηλεφωνούν. Δεν το πιστεύουν ότι θα ανοίξουμε», συμπληρώνει.

Στην πλατεία Κάνιγγος όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει αισιοδοξία πως η αγορά θα επανεκκινήσει γρήγορα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 741 εκατ. ευρώ αφού η αγορά παρέμενε κλειστή.

Η πλατφόρμα για τα μηνύματα των καταναλωτών έχει τεθεί σε λειτουργία. Έτσι από τη Δευτέρα όσοι επιθυμούν να κάνουν αγορές με φυσική παρουσία θα πρέπει πρώτα να έχουν κλείσει ραντεβού στα καταστήματα της επιλογής τους και να στείλουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση τους στο 13032. Το χρονικό περιθώριο για αγορές είναι τρεις ώρες ανά ημέρα.

«Το εμπόριο θα λειτουργήσει ως βαλβίδα κοινωνικής και οικονομικής εκτόνωσης» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

«Είναι στιγμή ευθύνης για όλους και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μεγαλύτερη χαλάρωση και επαναλειτουργία και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της οικονομίας», προσθέτει ο Σ. Καφούνης.

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν: τα συνοικιακά καταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο, οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών και ηλεκτρικών ειδών. Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα