Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Το λογότυπο ‘‘µ’’

Μια µεγάλη ανασκαφική µελέτη, για να σωθούν αρχαιότητες στη χώρα µας, έγινε στο τεχνικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθµό ‘‘Βενιζέλου’’ και ‘‘Αγίας Σοφίας’’. Θεωρήθηκε συστηµατική και λεπτοµερειακή έρευνα που ανέδειξε την ιστορία της συµπρωτεύουσας στους πιο πάνω σταθµούς απ’ τα αρχαία ευρήµατα του 4ου αι π.Χ., σε βάθος 9 µ. απ’ την επιφάνεια του εδάφους.

Σηµαντικές ανακαλύψεις ήλθαν στο φως της δηµοσιότητας απ’ τις εκατοντάδες χιλιάδες είδη που βρέθηκαν στους δύο σταθµούς µε έντονα χαρακτηριστικά των βυζαντινών χρόνων. Αποσπάστηκαν µε τη διάνοιξη του τούνελ, για να µην καταστραφούν κατά τα έτη 2017-2018, χωρίς συστηµατικές µελέτες και επανατοποθετήθηκαν πριν λίγους µήνες στα ίδια µέρη.

Κορυφαίοι διεθνολόγοι, βυζαντινολόγοι και πανεπιστηµιακοί, µεταξύ αυτών και ο καθηγητής της αρχαίας ιστορίας σε πανεπιστήµια της Ν.Υ., Χαϊδελβέργης και Οξφόρδης κ. Άγγελος Χανιώτης, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Η διατήρηση της αυθεντικότητας ενός αρχαίου µνηµείου χάνει το ενιαίο σύνολό του, όταν τεµαχίζεται και επανεκτίθεται µε συρραφές, λες και πρόκειται για ‘‘λεγκοποίηση’’, όπως στα παζλ.

Στην πορεία κατασκευής και ολοκλήρωσης λειτουργίας του µετρό Θεσσαλονίκης, εκτός από το θέµα των αρχαιοτήτων, προέκυψε και το ζήτηµα του λογότυπου µε γράµµα ή κάποιας παράστασης της ανάδοχης εταιρείας. Είχε προκηρυχθεί δύο φορές διαγωνισµός, που ακυρώθηκε µετά από επανειληµµένες αντιδράσεις της Ένωσης Εταιρειών ∆ιαφήµισης. Τελικά η εργασία έγινε µε απευθείας ανάθεση σε γραφιστική εταιρεία των Αθηνών έναντι 30.000 €.

Έφτασαν στην ανάγκη οι αρµόδιοι των Υπουργείων Μεταφορών και Υποδοµών, να απορρίπτουν κάθε κριτική για το νέο σήµα του Μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο δεν έλειψε ορυµαγδός αντιδράσεων και χλεύης, λέγοντας ότι πρόκειται για το πεζό γράµµα ‘‘µ’’, το οποίο είναι «το πιο αναγνωρίσιµο λογότυπο», ότι «αντανακλά το ιστορικό βάθος της Θεσσαλονίκης», αλλά όµως «εδόθη περισσότερη σηµασία απ’ ό.τι πρέπει».

Αυτό το καλλιγραφικό ‘‘µ’’ εµπνευσµένο από εκκλησιαστικά κείµενα, δηλώνει την ενότητα της πόλης και διαφέρει από το κεφαλαίο ‘‘Μ’’ που χρησιµοποιείται σε ευρεία κλίµακα από πολλές πόλεις του κόσµου µε διάφορες µεταλλάξεις.

Άνευ λόγου ο περαιτέρω σχολιασµός και η κριτική(!), ότι υπήρχε κάποια σκοπιµότητα για την απευθείας ανάθεση γι’ αυτό το «ανούσιο λογότυπο του µικρού βυζαντινού ‘‘µ’’».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα