Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Το Λονδίνο αυξάνει το πυρηνικό οπλοστάσιό του για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο της Integrated Review, της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης της στρατηγικής της σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η αναθεώρηση στρατηγικής, η πρώτη μετά την πλήρη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις σημαντικότερες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ανάγει τη Ρωσία σε μείζονα απειλή για τη χώρα και δείχνει τη βούληση της Βρετανίας και επικεντρωθεί στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού.

Ένα από τα κύρια μέτρα της έκθεσης αυτής των περισσότερων από 100 σελίδων, την οποία πρόκειται να αναπτύξει λεπτομερώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών, προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει από 180 σε 260, δηλαδή κατά 45%, το ανώτατο όριο των πυρηνικών κεφαλών του, βάζοντας τέλος σε έναν σταδιακό αφοπλισμό που λάμβανε χώρα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τριάντα χρόνια.

Αυτή η αλλαγή πορείας, μετά τη δέσμευση που ανέλαβε το Λονδίνο το 2010 να μειώσει τα όπλα αυτά μέχρι τα μέσα των ετών του 2020, δικαιολογείται από μια «αυξανόμενη γκάμα τεχνολογικών και δογματικών απειλών», σύμφωνα με το έγγραφο.

«Η ιστορία έδειξε πως οι δημοκρατικές κοινωνίες αποτελούν τα πιο ισχυρά στηρίγματα μιας ανοικτής και ανθεκτικής διεθνούς τάξης», τονίζει ο Μπόρις Τζόνσον στον πρόλογο. «Για να είμαστε ανοικτοί, οφείλουμε να είμαστε και ασφαλείς», προσθέτει. Αυτό περνάει, σύμφωνα με τον ίδιο, από μια ενίσχυση του βρετανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Επειδή οι συνθήκες και οι απειλές αλλάζουν με τον καιρό, οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα ελάχιστο και αξιόπιστο επίπεδο αποτροπής», είχε τονίσει νωρίτερα, πριν από τη δημοσίευση της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις του BBC. «Είναι η ύστατη εγγύηση, η πολιτική της ύστατης εξασφάλισης έναντι των χειρότερων απειλών εχθρικών κρατών», πρόσθεσε.

Αυτή η στρατηγική αναθεώρηση σε θέματα ασφαλείας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θα καθορίσει την κυβερνητική γραμμή για την επόμενη δεκαετία.

Αφού υπογραμμίζει εκ νέου τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως «θεμελίου της συλλογικής ασφάλειας» για τη ζώνη Ευρώπης-Ατλαντικού, το έγγραφο παρουσιάζει τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ως «την πιο οξεία άμεση απειλή εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το έγγραφο είναι λιγότερο κατηγορηματικό όσον αφορά την Κίνα, με την οποία το Λονδίνο επιθυμεί να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις του και την οποία χαρακτηρίζει «συστημικό ανταγωνιστή».

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης, προβλέπεται επίσης οι βρετανοί στρατιώτες να υπηρετούν «πιο συχνά και για περισσότερο καιρό» στο εξωτερικό.

Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης για τη «ρεαλιστική πιθανότητα» μια τρομοκρατική οργάνωση «να καταφέρει να εξαπολύσει μια χημική, βιολογική, ραδιολογική ή πυρηνική επίθεση μέχρι το 2030».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η προοδευτική αυτή αύξηση της πυρηνικής ισχύος της Μεγάλης Βρεττανίας, κίνηση πολιτικά συμβολική, είναι με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ ( το επέτρεψαν και το επέβαλαν ουσιαστικά οι ΗΠΑ ) και σε συνδυασμό με την όποια πολιτική και δυνάμει στρατιωτική αποχώρηση της Μεγάλης Βρεττανίας απ την Ευρωπα’ι’κή ένωση.
    Είναι γνωστό ότι μεταπολεμικά αμέσως και δή τα χρόνια 1958-1970 της εξάπλωσης των πυρηνικών και σε άλλες χώρες πλήν των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ , η στρατιωτική δυναμική της Αγγλίας ήταν , κυριολεκτικά καθηλωμένη απ τις ΗΠΑ , μια και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει βαρύτατους στρατιωτικούς όρους στην Αγγλία και κύρια για την κατοχή των φορέων εκτόξευσης πυραύλων και κατοχής αεροπλάνων στρατηγικού σχεδιασμού. Ουσιαστικά η συμβατική στρατιωτική δύναμη της Αγγλίας μεταπολεμικά και γα χρόνια ήταν ανυπόληπτη , και ειδικά για το πυρηνικό οπλοστάσιο ανύπαρκτη ως πολιτικό μέσον ισχύος.
    Και τούτο έγινε σαφές στον πόλεμο των Φώκλαντ το 1981 , όταν η Μεγάλη Βρεττανία ζήτησε και την πήρε, την βοήθεια της Γαλλιας για να αντιμετωπίσει τους Αργεντινούς εγκλωβίζοντας ηλεκτρονικά ουσιαστικά τους Αργεντινούς στρατιώτες πάνω στα νησιά , και για να αντιμετωπίσει το αργεντίνικο ναυτικό, αφού όμως πρώτα οι αργεντινοί με Γαλλικούς πυραύλους είχαν βυθίσει την ναυαρχίδα του Αγγλικού στόλου. Σημείωση εδώ : Η Γαλλία το 1966 και ο Ντεγκώλ, απέσειραν την Γαλλία απ το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, όταν οι Γάλλοι έκαναν για πρώτη φορά δοκιμή ατομικής εγχώριας βόμβας και πλέον με βάση την προηγμένη πυρηνική τεχνολογία του πρωτοπόρου αναγεννητικού πυρηνικού σταθμού ” Φοίνιξ΄” για την παραγωγή πλουτωνίου ( Η Γαλλία έχει από τότε το δικό της ξίφος.. κατά Ντε Γκώλ).
    Η αποχώρηση της Αγγλίας απ την Ευρωπα’ι’κή Ένωση την στρέφει προοδευτικά αναγκαστικά πρός τον Βορειοατλαντικό άξονα και οικονομικά και στρατιωτικά και πολιτικά . Η Γερμανία στην σε όρους στρατιωτικής στρατηγικής ισχύος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη , και γιατί χρόνια ήταν υπό την προστασία και τον έλεγχο των ΗΠΑ,( για τούτο οι Γερμανοί αρνούνται να πληρώνουν στο ΝΑΤΟ), ώς πρώτη γραμμή ανάσχεσης των Ανατολικών , αλλά και τώρα λιγότερο ίσως λόγω δυτικοποιημέης Πολωνίας και Ουκρανικής ζώνης. απέναντι στην ισχυρή πυρηνικά Ρωσία. Η Γαλλία επίσης στην Ευρώπη είναι μια αυτονομημένη με εγχώρια υψηλή στρατηγική και στρατιωτική τεχνολογία, και πάντα έξω από το στρατηγικό σκέλος του ΝΑΤΟ .
    Η έξοδος της Αγγλίας απ την Ευρωπα’ι’κή Ένωση είναι ταυτόχρονα και η ροπή στρέψης της Βορειοαντλαντικά και πολιτικά και οικονομικά και στρατηγικά., και αυτή η στροφή προοδευτικά και καλοδεχούμενη και ενισχυόμενη είναι απ τις ΗΠΑ. Για τούτο και η αύξηση της πυρηνικής στρατηγικής ισχύος της Μεγάλης Βρεττανίας, ουσιαστικά στο πλαίσιο της Βορειοτλαντικής συμμαχίας, με σύμφωνη ώς εξηγείται γνώμη των ΗΠΑ. Η Μεγάλη Βρετανία ενισχύεται με σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ ώς ρόλος μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, συμβολικά και στο στρατιωτικό και στο πολιτικό πεδίο, και αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο τις μέρες μας, και την ιστορική έστω και κάποια χρόνια αποδυναμωμένη θέση της Αγγλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επίσκεψη στην Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου ( 200 χρόνια απ την παλιγενεσία του 1821) και του Γάλλου προέδρου , και του διαδόχου του Αγγλικού θρόνου ) είναι σαφέστατα συμβολική , ακόμη και της προσπάθειας κατάδειξης και απ την Γαλλία και απ την Αγγλία ( ώς συμβολικός ανταγωνισμός) της επίκλησης των ιστορικών δικαιωματών τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
    Στα ωραία Χανιά , και στους συντελεστές της ωραιας τούτης ενημεροτικής ηλεκτρονικής προσπάθειας των Χανιώτικων Νέων, ευχές για υγεια και γαλήνη, υπέρβαση των συγκυριακών δυσκολιών, και καλή σαρακοστή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα