» 1η διασχολική συνάντηση στo πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ του σχολείου
H πρώτη διασχολική συνάντηση του προγράμματος μας “Young Entrepreneurs Sustaining the Earth” έλαβε χώρα στη Σαμψούντα της Τουρκίας το διάστημα από 4 έως 8 Νοεμβρίου 2019. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες πραγματοποίησαν δραστηριότητες προσεκτικά σχεδιασμένες για τους στόχους του έργου, το οποίο καλύπτει τις περιοχές της Εκπαίδευσης και Μάϋησης της Επιχειρηματικότητας, της Κλιματικής Αλλαγής, της Αειφορίας, της Κοινωνικής Ένταξης καϋώς και των νέων Τεχνολογιών. Παρακάτω αναφέρονται οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν και οι στόχοι που επιτεύχθηκαν.
1η ημέρα – Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019: Καθηγητές και μαθητές της σχολικής μονάδας υποδοχής “Samsun Anadolou Lisesi”, υποδέχθηκαν καθηγητές και μαθητές των συμμετεχουσών σχολικών μονάδων σε μία όμορφη και εγκάρδια τελετή υποδοχής. Στη συνέχεια οι μαθητές και μαθήτριες όλων των αποστολών παρουσίασαν με ηλεκτρονικά μέσα μία προβολή σχετικά με τη χώρα και την τοποθεσία που κατάγονται καθώς και τα κυριότερα είδη της χλωρίδας και πανίδας που περιέχει.
Μετά από την ώρα του μεσημεριανού φαγητού ακολούθησε επίσκεψη στο παρατηρητήριο πτηνών στο Δέλτα Κιζιλιρμάκ, το οποίο αποτελεί μέρος εθνικού πάρκου που τελεί υπό την προστασία της UNESCO. Είναι προφανές ότι από την πρώτη ημέρα οι μαϋήτριές μας ήρϋαν σε επαφή με μαϋητές/τριες ξένων χωρών, γνώρισαν τα χαρακτηριστικά των τόπων από τους οποίους κατάγονται, εξάσκησαν την Αγγλική τους γλώσσα και ευαισϋητοποιήϋηκαν σε ϋέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
2η ημέρα – Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019: Το πρωί μετακινηθήκαμε στο Σουρμελί, ένα χωριό στην ύπαιθρο όπου γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια παραγωγής οργανικά καλλιεργημένων
προϊόντων. Εκεί μέλη του τοπικού γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αγροτικής επιχειρηματικότητας), έδειξαν μέσω της βιωματικής μάθησης σε μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες τα βασικά της οργανικής καλλιέργειας, παρασκεύασαν ζυμαρικά με οργανικά καλλιεργημένο αλεύρι, και στη συνέχεια οι μαθητές/τριες ακολούθησαν τις οδηγίες και φύτεψαν τα δικά τους λαχανικά. Η επίσκεψη στο χωριό ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο αγροτικός συνεταιρισμός προσφέροντας εδέσματα φτιαγμένα από υλικά της οργανικής καλλιέργειάς τους.
Το απόγευμα ήταν αφιερωμένο στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στην παραλία της Σαμψούντας παρακολουθήσαμε μία διάλεξη από τον Βιολόγο του τοπικού πανεπιστημίου Καθηγητή Δρ. Ozgur Baytut, για τα διάφορα είδη κοχυλιών που βρίσκονται στην αμμουδιά και την ονοματολογία τους. Στη συνέχεια έγινε καθαρισμός μέρους της παραλίας από πλαστικά υλικά. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας οι μαϋήτριες μας ενημερώϋηκαν για την αειφόρο επένδυση, συμμετείχαν σε εναλλακτική καλλιέργεια και συνέβαλαν σε μία οργανωμένη προσπάΚεια αφύπνισης του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
3η ημέρα – Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019: Το πρωί οι συμμετέχουσες ομάδες επιμορφώθηκαν στο σχολείο για την υδροπονική καλλιέργεια και κατασκεύασαν έναν υδροπονικό κήπο με τη βοήθεια της καθηγήτριας Δρ. Yuksel Ardali, μηχανικού περιβάλλοντος από το τοπικό πανεπιστήμιο. Το απόγευμα επιβιβάστηκαν όλοι σε πλοίο για να μελετήσουν δείγματα του βυΚού του Εύξεινου Πόντου συλλέγοντας επιστημονικά δεδομένα από τη Μαύρη Θάλασσα με την καθοδήγηση του Καθηγητή Δρ. Ozgur Baytut. Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και στην αειφορία. Οι μαϋήτριές μας γνώρισαν τις προκλήσεις της αειφορίας, τόνωσαν το δημιουργικό τους δυναμικό, και οικοδόμησαν αξίες πολύτιμες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων της εποχής.
4η ημέρα – Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019: Την τέταρτη ημέρα οι μαθήτριές μας ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους μαθητές και των άλλων αποστολών και δημιούργησαν μία κατασκευή από πλαστικά απορρίμματα, την οποία ονόμασαν “Κύμα των αποβλήτων”. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση, τη συμβολή του πλαστικού υλικού σε αυτή, της μόλυνσης και όλων των ειδών ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η κατασκευή συνοδεύτηκε από μια υπέροχη σύγχρονη χορευτική παράσταση των μαθητών για την οποία είχαν εκπαιδευτεί τις προηγούμενες τρεις ημέρες (μία ώρα την κάθε ημέρα). Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε οργανωμένη δεντροφύτευση σε λόφο στα περίχωρα της Σαμψούντας, και το ίδιο βράδυ μετά το δείπνο δόθηκαν από το σχολείο υποδοχής τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους/ες τους συμμετέχοντες/ουσες. Την ημέρα αυτή οι μαθήτριές μας ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη, προβληματίστηκαν για το μέλλον τους, διαπίστωσαν ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας και η εκμετάλλευση ευκαιριών οδηγούν σε βιώσιμες κοινωνίες και οικονομίες.
5η ημέρα – Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019: Το σχολείο υποδοχής μας ταξίδεψε στην Αμάσεια (πόλη πολιτιστικής κληρονομιάς) όπου, με την καθοδήγηση ξεναγού ο οποίος είναι καθηγητής στο τουριστικό τμήμα πανεπιστημίου της Σαμψούντας, επισκεφθήκαμε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κεντρικό τζαμί της πόλης και περιηγηθήκαμε στους δρόμους της. Επίσης μετά το γεύμα αξιολογήθηκε η διαδικασία από όλους τους συμμετέχοντες απαντώντας σε ερωτηματολόγια για αυτό τον σκοπό. Την ημέρα αυτή οι μαϋήτριές μας ήρϋαν περισσότερη ώρα σε επαφή με τους/τις συνομήλικούς/ές τους μαϋητές/τριες των υπόλοιπων αποστολών και γνώρισαν μία πόλη με μεγάλη ιστορία.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της διασχολικής συνάντησης οι μαθήτριες μας ανέπτυξαν δεξιότητες, βελτίωσαν τις ικανότητες τους, έμαθαν για τις αειφόρες επενδύσεις και τις εναλλακτικές καλλιέργειες, διαπίστωσαν πόσο εφικτή είναι η επιχειρηματικότητα με στόχο την αειφορία για τη βελτίωση της ζωής τους, εξάσκησαν τις γνώσεις τους στην Αγγλική γλώσσα καθώς ήρθαν σε επαφή με μαθητές/τριες άλλων χωρών, γνώρισαν τα ήθη και έθιμά τους, Βίωσαν τη διαδικασία αξιολόγησης. Επίσης η εβδομάδα αυτή ήταν μία πολύτιμη εμπειρία για μαθητές και καθηγητές και η βάση πάνω στην οποία θα εργαστούν όλοι οι συμμετέχοντες για να πραγματοποιηθούν με την ίδια επιτυχία και οι επόμενες συναντήσεις.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί
Βιολάκης Ευστράτιος Ζαννής Θεόδωρος