Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, εθνικές αλλά και αυτοδιοικητικές, τόσο θα κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αντιπάλους. Οι πολίτες θα γίνουμε δέκτες εξαγγελιών, υποσχέσεων, επισκέψεων. Θα ακούσουμε για την επίλυση προβλημάτων που… χρονίζουν.
Με άλλα λόγια, θα γίνουμε θεατές στο ίδιο έργο που παίζεται κάθε φορά πριν από τις εκλογές.
Είναι η ευκαιρία για τους υποψηφίους να κάνουν σχέδια, να καθορίσουν πολιτικές, να έρθουν σε επαφή με το λαό.
Τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Οχι για όλους. Αλλά κυρίως για εκείνους οι οποίοι θα πάρουν τα ηνία της εξουσίας. Και όχι μόνο τοπικά, αλλά και -κυρίως- εθνικά. Γιατί, τότε, όλοι, πολιτικοί ταγοί και κοινωνία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική πραγματικότητα. Και, συνήθως, αυτοί που πληρώνουν το… μάρμαρο, είναι οι εργαζόμενοι αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έχουν, τα τελευταία χρόνια, ξεζουμιστεί οικονομικά.
Αυτό, όμως, είναι και το μεγάλο “στοίχημα” για κάθε υποψήφιο και για κάθε συνδυασμό εξουσίας, είτε σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, είτε σε επίπεδο εθνικής διακυβέρνησης. Το πώς θα διαμορφώσει πολιτικές που θα βοηθήσουν να “ανασάνουν” οικονομικά οι πολίτες αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, κάτι που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη.
Οσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο θα διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις εξουσίες και στην κοινωνία…