Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το μέλλον του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου

■ και ο παγκόσμιος κίνδυνος από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων

 

ΜΕΡΟΣ 10

 

Την τελευταία εβδομάδα έλαβαν χώρα αρκετά γεγονότα που προκαλούν γενική ανησυχία και δείχνουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί και οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι βιάστηκαν να πάρουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούν να βγουν από τη δυσχερή κατάσταση, που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί επιπτώσεις, κυρίως στους πληθυσμούς της ίδιας της Ε.Ε., αλλά προπαντός σε ευπαθείς πληθυσμούς κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότιο Αμερική.

Σε μια προσπάθεια αποδελτίωσης των δρώμενων των τελευταίων ημερών σημειώνουμε ότι στη Σύνοδο κορυφής η κατήφεια έδινε και έπαιρνε. Θα έλεγε κανείς ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι ταγοί της Ευρώπης, ότι βιάστηκαν να πάρουν αποφάσεις που οδηγούν σταδιακά, αλλά με σιγουριά σε φτωχοποίηση σημαντικών πληθυσμιακών ομάδων των κρατών μελών της ΕΕ.
Παρά τα όσα βλέπουν και ακούνε οι πολίτες της ΕΕ, η γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών εξακολουθεί να αλληθωρίζει στο ρόλο του τοποτηρητή των ΗΠΑ απεμπολώντας τις αρχές και τις βάσεις της ΕΕ. Εξ άλλου αυτό είναι πλέον οριστικό φαινόμενο, αν κρίνει κανείς από τη στάση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σε προηγούμενες συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος (διάλυση Γιουγκοσλαβίας).
Παρατηρείται βέβαια μια ανακολουθία στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων, η οποία πλήττει κυρίως τους μη έχοντες, και είναι πολλοί οι μη έχοντες και κατέχοντες, τόσο στον τόπο μας, όσο και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Στα προηγούμενα σημειώματά μας για τον όλεθρο προς τον οποίο κατευθύνεται η επισιτιστική ασφάλεια είχαμε την ευκαιρία να δούμε σημαντικές μειώσεις τόσο στα σιτηρά όσο και στη ζάχαρη, και μάλιστα σε επίσημες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Φαίνεται όμως ότι θα καταβάλει σημαντικό τίμημα και ο κτηνοτροφικός τομέας, και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σφάζονται «επί ποδός» σημαντικά μερίδια του τοπικού κτηνοτροφικού κεφαλαίου, εξαιτίας της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να αντιμετωπίσουν την τελευταίως παρατηρηθείσα αύξηση των ζωοτροφών κατά 60%. Κατά συνέπεια, η χώρα μας διατρέχει ένα ορατό πλέον κίνδυνο να χρυσοπληρώνουμε ακόμη και το φρέσκο γάλα, με τη γνωστή εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Η κεντρική διοίκηση αδυνατεί να δει στον εγωκεντρισμό της τη λαίλαπα που θα ενσκήψει στο άμεσο μέλλον, και η αντιπολίτευση αδυνατεί να επεξηγήσει το όλο πλαίσιο, αφού στην ουσία, είναι το ίδιο υπεύθυνη με τις ανεύθυνες αποφάσεις του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, και αυτό ισχύει για τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, από την εποχή της παγκοσμιοποίησης, ήτοι περίπου από το 1992..
Για να κατανοηθεί περισσότερο που πάει ο τόπος και πως θα μπούμε στη λαίλαπα της επισιτιστικής ανασφάλειας, με τιμές σημαντικά αυξημένες, για περίπου τις ίδιες συνθήκες παραγωγής, επεξεργαστήκαμε τους τρεις πίνακες που ακολουθούν, όπως κάναμε και στα προηγούμενα σημειώματά μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Κύριε Μαρκατάτο,τον παγκόσμιο διατροφικό κίνδυνο κίνδυνο θα τον αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
    Και η χώρα μας θα καταφέρει να ξεπεράσει τις παθογένειες της;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα