Η μονομέρεια χωρίς περίσκεψη προτάσεων κυρώσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η καταλληλότερη μεθοδολογία για το τι μέλει γενέσθαι στην ΕΕ, μετά την ορατή ή μακρινή ανακωχή και τέλος του ρώσο-ουκρανικού πολέμου. Προκαλεί επίσης, και η ψευδής αναφορά του μνημονίου του συμβουλίου υπουργών που αναφέρεται στον πόλεμο, πράγμα που συντελεί στην αποδοχή ότι, μέσα στο πλέον αποφασιστικό όργανο, τα ψέματα πάνε κι έρχονται!!! Και οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στηρίζουν τις επιλογές τους στα ψέματα.
Όταν ζητούμε και συμβουλευόμαστε δημόσιο έγγραφο με την περιγραφή «Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία;», αναμένουμε να διαβάσουμε τους λόγους και τα αίτια έναρξης μιας σύρραξης, με τη μορφή εισβολής. Αντί λοιπόν μιας αντικειμενικής αναφοράς στη συμφωνία του Μίνσκ (ή συμφωνίες του Μινσκ) που υπογράφηκαν από τον γαλλογερμανικό άξονα και τη Ρωσία, Ουκρανία το 2015, αλλά και τις εσωτερικές διαφορές και διαμάχες που οδήγησαν εκεί, παραθέτουμε ην αποσπασματική επίσημη αναφορά του εγγράφου του Συμβουλίου, που λέει επί λέξει τα ακόλουθα1:
Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Το 2021, η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική συγκέντρωση κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία, την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, μετά από εβδομάδες ακραίων εντάσεων, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (διοικητικές περιοχές) στην Ουκρανία ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές αυτές. Αυτό ακολούθησε θετική ψήφο της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στις 15 Φεβρουαρίου.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ξεκίνησε εισβολή στην Ουκρανία.
Τι λέει η ΕΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Καταδικάζει επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.
Η «μερικότητα» στην αναφορά δείχνει στον αναγνώστη ότι οι Ρώσοι εισβολείς (μετά από μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική συγκέντρωση κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία), δρώντας ανεξέλεγκτα, και ίσως και χωρίς λόγο (ναι μεν αλλά λόγος υπήρχε, που είχε οδηγήσει στις Συμφωνίες του Μινσκ.
Στο ίδιο κείμενο, μεταξύ άλλων της Πέμπτης δέσμης κυρώσεων (8 Απριλίου 2022), αναφέρεται και το κλείσιμο λιμένων της ΕΕ σε όλα τα ρωσικά πλοία. Το σημειώνω για να δούμε πως δε θα πεινάσουν οι Ευρωπαίοι λαοί τόσο μέλη της ΕΕ όσο και μη μέλη! Βέβαια, αν συνδυαστεί και με το ότι φύτεψαν οι Ουκρανοί νάρκες σε όλο το λιμάνι της Οδησσού, να δω λοιπόν πως θα φορτωθούν και σε ποια πλοία τα στάρια και τα καλαμπόκια που όλη η υφήλιος έχει ανάγκη για να μην εξαθλιωθεί. Η χερσαία μεταφορά εκτός του ότι θα εκτινάξει ακόμη παραπέρα τις τιμές των σιτηρών δεν ενδείκνυται και το είδαμε στα ρεπορτάζ πριν λίγες μέρες με τα μεγάλα καμιόνια να μεταφέρουν οδικώς τα εμπορεύματα που δίνουν ζωή! Δεν μιλούμε για το αν είναι, που είναι κατακριτέα κάθε εισβολή από έναν λαό σε άλλον, γιατί κάθε πόλεμος είναι γεμάτος δάκρυα, αίμα και πόνο. Μιλούμε για την ανικανότητα κανονικών ανθρώπων να λύσουν προβλήματα πριν δημιουργηθούν και να λύσουν γεωγραφικές και άλλες εθνικιστικές διαφορές πριν ισοπεδωθούν πόλεις και χωριά. Μιλούμε για την ανικανότητα να σπείρουν οι εμπόλεμοι για την ερχόμενη σοδειά, πέραν από τα μπλοκαρισμένα 60 εκατ. τόνους σιτηρά στην Ουκρανία και τα 106 εκατ. τόνους στη Ρωσία! Δε χρειάζεται αναλυτική ικανότητα για να καταλάβει κανείς γιατί θα πεινάσουν και Αφρικανοί και Ασιάτες και Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικάνοι.
Στις Τιμές ενέργειας και ασφάλειας του εφοδιασμού το ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η «τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επίσης οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ». Και κυρίως η αναφορά καλύπτει τις επιλογές για τον περιορισμό του αντίκτυπου των υψηλών τιμών.
Και ερχόμαστε στο τμήμα με τίτλο «Αγορές τροφίμων», που μας υπενθυμίζει ότι η «στρατιωτική επίθεση της Ουκρανίας από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ και παγκοσμίως. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κατάσταση της αγοράς του γεωργικού τομέα.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στους παραγωγούς για το αυξανόμενο κόστος των εισροών, όπως η ενέργεια, τα καύσιμα, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές, καθώς και σε παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές των τελικών προϊόντων.
Και στις προσπάθειες να πείσουν ότι ο εφοδιασμός τροφίμων στην ΕΕ δεν κινδύνευε, χάρη στην κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), στηρίζουν την αισιοδοξία τους στο τρίπτυχο:
• μέτρα της αγοράς στο πλαίσιο της ΚΓΠ
• ικανότητα εντός της ΚΓΠ να κινητοποιεί εκτάσεις αγρανάπαυσης για την αύξηση της παραγωγής
• ένα προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι απλά και η κινητοποίηση εκτάσεων αγρανάπαυσης, όπως οι γαίες της χώρας μας που έχουν μείνει επί δεκαετίας ακινητοποιημένες, λόγω παράλογης διαχείρισης όλων των κυβερνήσεων την τελευταία 30ετία, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η χώρα μας παραμένει στο στόχαστρο των εξελίξεων, όπως δείχνουν όλα τα σημειώματα για την επισιτιστική ανασφάλεια.
1. Σε κείμενο για το Συμβούλιο που θα γίνει στις 24/5/2022 υπάρχει συνοπτική ανάλυση με θέμα EU «response to Russia’s invasion of Ukraine» https://www.consilium.europa.eu/en/policies/eu-response-ukraine-invasion/