Ένα ακόμα βιβλίο από τον Γεραπετρίτη φίλο μου Λουκά Δ. Παπαδάκη που κατοικοεδρεύει εδώ και χρόνια στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου και εργάζεται ως οδοντίατρος, ενώ κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του ως πνευματικός δημιουργός. Ύστερα από το “μνημειώδες” έργο του “Ο Δέκατος Τρίτος Απόστολος – Πράξεις Μελετίου Μεταξάκη”, ενός τόμου 856(!) σελίδων (Ηράκλειο, 2014), την “ολίγα λέγουσα και πάμπολλα υπονοούσα”, ποιητική του συλλογή “Υπέρ Μαργίτη” (εκδ. “Οδός Πανός”, 2019) και την “εμπερίστατη” μελέτη του “Η Κρήτη στην Επανάσταση του Εικοσιένα – Από την Ιστοριογραφία στην Ποίηση” (έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, 2021). “Γεώργιος Ι. Μεταξάκης/ “MEMORANDUM”/ το ημερολόγιο της Αντίστασης/ (31 Ιουλίου 1942 – 7 Ιανουαρίου 1945)/ Εισαγωγικά, προλογικά, σημειώσεις, επιμέλεια/ Λουκάς Δ. Παπαδάκης», ο πλήρης τίτλος του, (για ένα ιδιαίτερα επιμελημένο 370 σελίδων βιβλίο πρόκειται) όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο με το όνομα του Εκδοτικού Οίκου “ΗΡΟΔΟΤΟΣ” κάτω απ’ τη φωτογραφία του “ωραίου ως Έλληνα” αφηγητή των συγκεκριμένων συμβάντων στα χρόνια της Αντίστασης, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν ανώτατος νομαρχιακός υπάλληλος – υπηρέτησε και στα Χανιά ως διευθυντής Νομαρχίας.
«Τιμή σ’ εκείνους, όπου στη ζωή των/ ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»… Τους στίχους αυτούς του Κ.Π. Καβάφη από το ποίημα του “Θερμοπύλες”, χρησιμοποίησε, μας λέει, ο Λουκάς Δ. Παπαδάκης, η και γλωσσολόγος- ποιήτρια, ξαδέλφη του Γεωργίου Ι. Μεταξάκη, ως υπότιτλο -“Στοχασμοί για έναν νεκρό” ο τίτλος- για να τον αποχαιρετίσει, όταν έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 2 Ιουνίου 1971 σε ηλικία 59 ετών. “Εάν το άλας μωρανθή”, ο τίτλος του βιβλίου που είχε συγγράψει το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 και που το κυκλοφόρησε η σύζυγος του το 1974. «Βρήκα πάλι σ’ ένα κείμενο τον σεφερικό “καημό της Ρωμιοσύνης”, μας λέει γι’ αυτό στα “εισαγωγικά” του ο φίλος μου ο Λουκάς πριν τα “προλογικά” του στο “Memorandum”, στο οποίο ο Γ. Μεταξάκης μας δίνει με “παραστατικά” αλλά και “τσεκουράτα” τη μαρτυρία του “για τα σπουδαία της περιόδου από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι την αρχή του Εμφυλίου… Τίποτα “κρυπτόν υπό τον ήλιον”… «Μαρτυρεί για τους βανδαλισμούς των κατακτητών στην Κρήτη, για τις ομαδικές εκτελέσεις και τις μεμονωμένες δολοφονίες Ελλήνων, χωρίς καμιά διάκριση και χωρίς λόγο ή με την παραμικρή αφορμή», αλλά ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες των “ηγετών” μας.
«5/2/44. Μένομε απόψε στο Καθαρό, περιμένοντας οδηγίες από το λημέρι. Ο καιρός όμως συνεχίζει κακός όλην την ημέρα. Βρέχει, χιονίζει και φυσά αδιάκοπα. Κατά το μεσημέρι μας ήλθε ο Φραγκιός (Μαρής) και έφερε φαΐ και την εντολήν του Λοχαγού να παραμείνομε κι απόψε. Ξέχασα να σημειώσω ότι στο σπίτι που μείναμε είχαν εγκατασταθεί από χθες δυο Λασιθιώτες, που κυνηγούσαν λαγούς με τέλια και για να μην τύχει και μας προδώσουν, είτε από ακριτομυθία είτε από κακή πρόθεση, τους είχαμε κρατήσει στο σπίτι όλην την ημέρα. Κατά το απόγευμα όμως, αφού επειστήκαμε ότι ο καιρός θα συνέχιζε κακός και δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε, ερχόταν – δεν ερχόταν το αεροπλάνο, τους αφήσαμε και φύγανε, μετά χίλιες δύο αυστηρές συστάσεις, για να μην πουν τίποτε απ’ ό,τι είδαν. Ευτυχώς, είχαμε φωτιά και άχερα και έτσι την περάσαμε αρκετά καλά, μ’ όλον ότι ζοριστήκαμε λιγάκι από φαΐ». Δείγμα γραφής του Γεωργίου Ι. Μεταξάκη που, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν ανιψιός του Μελετίου Μεταξάκη, του ήθους του. Όπως αντανακλάται από το ύφος του. Άξιος ο “μισθός” σου, Λουκά του Λασιθίου, της Αλιάρτου και πάσης Ελλάδος!
Και… στα πεταχτά
Βιβλικές οι καταστροφές στην Τουρκία και στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς. Ένας χαμός! Εικόνες ολέθρου! Να κλείνεις τα μάτια, για να μην τις βλέπεις στην τηλεόραση. Να κλείνεις τ’ αυτιά σου για να μην ακούς τους αριθμούς των νεκρών. Ίση με 130 ατομικές βόμβες η “ισχύς” του στην Τουρκία, λέει ένας Τούρκος σεισμολόγος. Ποια Χιροσίμα και ποιο Ναγκασάκι…
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέας γέφυρας του Κερίτη. Αμ έπος, αμ έργον. Καλή αρχή και καλά ξέτελα. Για ένα έργο πνοής ο λόγος. Και στα εγκαίνια με το καλό. Μακριά απ’ αυτήν η κατάρα της Ελληνικιάς Καμάρας!
«Θέλω να κλέψω/ μια κρυστάλλινη πανσέληνο,/ από τις δακρυσμένες λίμνες/ των ματιών σου/ και να χαθούμε ταξιδεύοντας/ στα κύματα των αναμνήσεων.// Τότε που ο γλύπτης χρόνος,/ γλιστρούσε αθόρυβα και χανόταν/ στην υγρή νοσταλγία της νύχτας.// Μόνος και δυνατός αναζητώντας/ τις λήγουσες του έρωτα μας». Το ποίημα “Επιθυμία” του Χρήστου Μαχαιρίδη (από την ποιητική του συλλογή “Συντεταγμένες του έρωτα” που κυκλοφόρησε πριν έναν χρόνο απ’ τις εκδόσεις “ΕΡΕΙΣΜΑ”)