Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

«Το ΜέΡΑ25 σηματοδοτεί την ελπίδα» (video)

Δεν είναι ανάχωμα το ΜέΡΑ25 στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ίδιες οι πολιτικές του
Την πεποίθηση ότι το ΜέΡΑ25 θα είναι στην ελληνική Βουλή στις 8 Ιουλίου και ότι στα Χανιά θα αποσπάσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του σε πανελλαδικό επίπεδο, εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στα Χανιά, πανεπιστημιακός Αντώνης Σκαμνάκης μιλώντας στα “Χ.ν.”.


O  κ. Σκαμνάκης χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 ως μια ελπιδοφόρα και εναλλακτική πολιτική πρόταση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία ούτε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στις βολές που εξαπέλυσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κατά του Γιάνη Βαρουφάκη σημείωσε ότι ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί το ΜέΡΑ25 αλλά οι πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί η «αποικιοκρατική» σύμβαση που έχει υπογραφεί, τάχθηκε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι ο ΒΟΑΚ θα πρέπει να τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και να μην υπάρχουν διόδια.

• Κατεβαίνετε για πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής. Γιατί τώρα και και γιατί με τον Γιάνη Βαρουφάκη;
Πολλές φορές συμμετείχα σε κοινωνικά κινήματα που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και στην Αθήνα όπου έμενα για πολλά χρόνια και στη Θεσσαλονίκη μέσα από την πανεπιστημιακή κοινότητα της οποία αποτελώ μέλος, αλλά και στα Χανιά όταν πλέον αποφασίσαμε οικογενειακώς να μείνουμε. Συνεπώς η εμπλοκή μου στην πολιτική είναι μακροχρόνια αλλά πράγματι για πρώτη φορά είμαι υποψήφιος βουλευτής. Επέλεξα το ΜέΡΑ γιατί αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική εναλλακτική λύση κι έχει ένα εξαιρετικά ριζοσπαστικό πρόγραμμα στον τομέα της καταπολέμησης της φτώχειας, τον τομέα της οικολογίας και τον τομέα της επανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Υπό αυτή την έννοια επέλεξα να κατέβω ως συνεργαζόμενος με το ΜέΡΑ για να μπορέσει επιτέλους η ελληνική κοινωνία να απεξαρτηθεί από την ξένη χρεοδουλοπαροικία και να εισέλθει σε μια κανονικότητα.

• Συμμετείχατε τα προηγούμενα χρόνια ενεργά στο κίνημα κατά της εκχώρησης του «Δασκαλογιάννης» στην Fraport. Ποια είναι η θέση του ΜέΡΑ για το συγκεκριμένο θέμα;
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» και των υπολοίπων 14 περιφερειακών αεροδρομίων ξεκίνησε ουσιαστικά από εκεί που σταμάτησαν οι άλλοι, εκείνοι που συνθηκολόγησαν, αυτοί που έλεγαν ότι θα ξάπλωναν στον αεροδιάδρομο κ.λπ. Όταν όλοι αυτοί απέτυχαν, συνθηκολόγησαν ή δέχθηκαν την εκχώρηση, εμείς αποκαλύψαμε τον αποικιακό χαρακτήρα της σύμβασης και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινότητα, κάτι που φάνηκε κι από την πτώση των αφίξεων στο αεροδρόμιο εδώ και 2 χρόνια από τότε δηλαδή που ανέλαβε η γερμανική εταιρεία. Το ΜέΡΑ είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπό αυτή την έννοια δεσμεύομαι ως ένας άνθρωπος που πρωταγωνίστησε σε αυτή την ιστορία, εφόσον εκλεγώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, να παλέψω για την κατάργηση της αποικιακής σύμβασης και να παλέψω για την επαναφορά των αεροδρομίων κάτω από ένα δημόσιο έλεγχο μέσα από τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης αερολιμένων.

• Ακούσαμε πρόσφατα τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι το ΜέΡΑ διαφημίζεται ως ένα ανάχωμα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών που μέχρι πρόσφατα κατηγορούσαν τον κ. Βαρουφάκη για ερασιτεχνικούς χειρισμούς κ.λπ. σήμερα του δίνουν χώρο. Που αποδίδετε αυτό το ενδιαφέρον για τον Γιάνη Βαρουφάκη εσείς;
Αυτοί που εναντιώνονται στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον κατηγόρησαν δεν ήταν άλλοι από τους ντόπιους ολιγάρχες που μας έριξαν στα μνημόνια και υποδούλωσαν τη χώρα. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κράτησε μια στάση αξιοπρέπειας. Προσπάθησε να προστατεύσει και να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τη χώρα κι αυτό δεν του συγχώρησαν ούτε οι δανειστές, ούτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε αποφασίσει να συνθηκολογήσει, να αποδεχθεί τα μνημόνια και να συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική που οδήγησε τη χώρα σε μια μακροχρόνια ύφεση και υπανάπτυξη. Το ΜέΡΑ είναι μια ελπιδοφόρα και εναλλακτική πρόταση και προφανώς ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς το ΜέΡΑ. Υπό αυτή την έννοια η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Δεν είναι ανάχωμα, λοιπόν, το ΜέΡΑ στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ίδιες οι πολιτικές του.

• Κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ερμηνεύτηκαν ότι αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Ο ίδιος βγήκε και διέψευσε μια τέτοια προοπτική. Βλέπετε εσείς άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία;
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη  διαστρεβλώθηκαν συνειδητά. Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κανένα μνημονιακό κόμμα. Η μοναδική περίπτωση για συνεργασία είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένων νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών στη Βουλή που θα οδηγούν στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Για παράδειγμα εάν κατέβει ένα νομοσχέδιο που καταργεί την προκαταβολή φόρου ή που οδηγεί σε αύξηση μισθών και συντάξεων εμείς θα το υπερψηφίσουμε. Τέτοιες όμως πρωτοβουλίες φρονούμε ότι δεν θα υπάρξουν ούτε από την πλευρά της ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο αντιμνημονιακών δυνάμεων, εκείνων που υποστήριξαν το «όχι» του ελληνικού λαού, ενάντια στην οριστική κατάργηση της χρεοδουλοπαροικίας. Ένα μεγάλο μέτωπο ρήξης και ανατροπής τόσο στην κοινωνία όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

• Ο κ. Βαρουφάκης κατά καιρούς έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην Ε.Ε. και τις πολιτικές της. Ποια είναι στάση του ΜέΡΑ απέναντι στην Ευρώπη και πως οραματίζεται τη σχέση της Ελλάδας με αυτήν;  
Στη σημερινή Ευρώπη κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας. Είναι μια Ευρώπη των ολιγαρχών κι ο μηχανισμός του ευρώ είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός καταδυνάστευσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Ευρώπης. Η Ευρώπη ή θα ακολουθήσει τον δρόμο των πολιτικών λιτότητας και θα διαλυθεί ή θα ακολουθήσει ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος και τους πολίτες και θα ευημερήσει. Για να γίνει όμως το δεύτερο χρειάζεται ρήξη και ανατροπή με τις κυρίαρχες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Εμείς, λοιπόν, οραματιζόμαστε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών, μια Ευρώπη που θα υπάρχουν πολιτικές υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου κι όχι της ολιγαρχίας.

• Πόσο ρεαλιστικό είναι να προσδοκά κανείς αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη δεδομένου ότι στις Ευρωεκλογές δεν φάνηκε καμία στροφή προς προοδευτικές πολιτικές;
Η αλήθεια είναι ότι κυριαρχούν οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα. Κι αυτό δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και απάθεια στους πολίτες καθώς ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας απογοητεύονται, περιθωριοποιούνται κι έτσι είναι εύκολο να επικρατήσουν δυνάμεις που δημαγωγούν, οι ακροδεξιές δυνάμεις κ.λπ. Το ΜέΡΑ25 ως ένα ευρωπαϊκό κόμμα που έχει αντιληφθεί το πρόβλημα παλεύει για την επαναφορά της ελπίδας στους Ευρωπαίους πολίτες.

• Ποια είναι η θέση σας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης;
Το ενεργειακό θα παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη περίοδο γιατί είναι ένα πεδίο κερδοσκοπικών πολιτικών. Θα πρέπει να φύγουμε οριστικά τόσο από το μαζούτ όσο και από τον λιγνίτη και να πάμε σε μορφές καθαρής ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εκμεταλλευόμενοι την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Σε αυτή την προοπτική η Ελλάδα -και λόγω γεωγραφικής θέσης- μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια. Το μοντέλο που προτείνουμε είναι να γίνει πρώτα από όλα, σε επίπεδο Περιφέρειας και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες,  χωροταξικός σχεδιασμός προκειμένου να χωροθετηθούν αιολικά και ηλιακά πάρκα που μην προσβάλλουν ούτε την αισθητική ούτε το περιβάλλον. Το δεύτερο είναι να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες χαμηλής έντασης που δεν λειτουργούν σε βάρος της πανίδας και χλωρίδας. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι αυτές τις πρωτοβουλίες θα πρέπει να τις αναλάβουν οι τοπικές κοινότητες, οι Δήμοι κατά κύριο λόγο, κι αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί από τη Βουλή. Δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα σε τοπικές κοινότητες να μετατραπούν σε ενεργειακές κοινότητες. Το μοντέλο που προτείνουν κάποιοι άλλοι, να έρθει μια μεγάλη εταιρεία και να παράξει ρεύμα με τεράστιου μεγέθους ανεμογεννήτριες χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, είναι ένα μοντέλο που απορρίπτουμε.

• Συνεπώς είστε κατά και της εξόρυξης υδρογονανθράκων…
Δεν θα πρέπει να πάμε σε τέτοιες λύσεις πρώτον γιατί θα υπάρξει μια τεράστια περιβαλλοντική ζημιά και το δεύτερον γιατί αυτό το θέμα δημιουργεί γεωπολιτικές ενστάσεις. Είναι, δε, υποκριτική η στάση ορισμένων που ενώ θέλουν να υπάρχει μια συνεργασία με το Ισραήλ για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αποκλείουν τη συνεργασία με όμορες χώρες. Εμείς, πάντως, είμαστε ενάντια στις εξορύξεις. Θεωρούμε ότι όλο αυτό που γίνεται δεν θα ευνοήσει τους πολίτες αλλά τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που θα κερδοσκοπήσουν.

• Για τον ΒΟΑΚ ποια είναι η θέση σας;  
Αυτός ο δρόμος που έχουμε αποτελεί ντροπή για την Κρήτη. Βλέπετε τα ατυχήματα που υπάρχουν καθημερινά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός δρόμος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο και θα γίνει με πόρους από τον δημόσιο προϋπολογισμό και την Ε.Ε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλουμε διόδια για να κερδοσκοπεί ένας ιδιώτης. Μπορεί αυτό τον δρόμο να τον διαχειρίζεται μια αναπτυξιακή εταιρεία που θα συμμετέχουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια κ.ά. Δυστυχώς υπάρχει γενικότερα μια πολιτική λογική που τείνει να συρρικνώσει οποιοδήποτε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο. Γι’ αυτό κι εμείς βάζουν το ζήτημα της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και του λεγόμενου «Υπερταμείου» και τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας η οποία μέσα από την εκμετάλλευση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται επενδύσεις σε πολλούς τομείς και παρεμβάσεις όπως η διαγραφή – «κούρεμα» των «κόκκινων» δανείων φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν εκλέξατε ευρωβουλευτή για λίγες ψήφους. Στις εθνικές εκλογές γιατί εκτιμάτε ότι θα είστε στη Βουλή αν λάβουμε υπόψη μας ότι στις ευρωεκλογές πολλοί ψηφίζουν πιο «χαλαρά»;
Από την καθημερινή επαφή που έχουμε με τους πολίτες βλέπουμε ότι υπάρχει μια δυναμική. Οι πολίτες φαίνεται ότι θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στο ΜέΡΑ να είναι στη Βουλή και το κάνουν γιατί δεν βλέπουν κάποια άλλη ορατή εναλλακτική λύση. Δεν θέλουν ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά άλλοι κομματικοί σχηματισμοί με προοδευτικό χαρακτήρα φαίνεται να μην αποτελούν εναλλακτική λύση. Ειδικά στα Χανιά  έχω την εντύπωση ότι το ΜέΡΑ θα έχει ένα μεγάλο ποσοστό ίσως και το μεγαλύτερο ποσοστό του σε όλη την Ελλάδα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα