Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Το μεράκι γίνεται επάγγελμα

«Από χρόνια έψαχνα το θέμα της οικοτεχνίας γιατί μου άρεσε πάντα να ασχολούμαι. Έβλεπα από παιδί τη μάνα μου να φτιάχνει γλυκό περγαμόντο, ανθόνερο και πολλά άλλα. Το ίδιο και η γυναίκα μου η Ελένη. Έτσι μόλις άκουσα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε το ψάξαμε αμέσως».


O κ. Σαράντος Δρικάκης είναι ένας από τους 15 οικοτέχνες στον Νομό Χανίων που έχουν αδειοδοτηθεί με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο. Το ραντεβού μας δόθηκε στο εργαστήρι του στον Φουρνέ. Στην είσοδο η πινακίδα γράφει «Οικοτεχνήματα». Μέσα μας περιμένει η σύζυγός του κα Ελένη Μαραγκουδάκη και γύρω μας βρίσκονται δεκάδες μικρά βαζάκια που υπόσχονται απίθανα γευστικά ταξίδια: γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, νεράτζι, σύκο, καρυδάκι, πορτοκάλι, δαμάσκηνο, κυδώνι, σταφύλι και λεμόνι. Μαρμελάδες από εσπεριδοειδή, βερίκοκα και ροδάκινα, ξερά σύκα, ελιές τσακιστές και νερατζολιές…
Ο κ. Σαράντος ήταν από τους πρώτους στα Χανιά που μόλις βγήκε η διυπουργική απόφαση για την Οικοτεχνία απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Χανίων για να κάνει τα χαρτιά του.
«Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα. Παράλληλα η οικοτεχνία ήταν και μια διέξοδος καθώς έχω λίγα στρέμματα και ήθελα τα δέντρα που έχω να τα αξιοποιήσω όσο το δυνατόν καλύτερα», απαντά όταν τον ρωτάμε τι τον ώθησε στην οικοτεχνία.
Το μεράκι του για τις παρασκευές που φτιάχνει μαζί με την κα Ελένη είναι φανερό. «Πρέπει να σ’ αρέσει για να το κάνεις γιατί το καθένα πράγμα έχει πολύ κόπο και χρόνο», σχολιάζει, ενώ η σύζυγος συμπληρώνει: «Χρειάστηκαν πολλές δοκιμές για να καταλήξουμε σε αυτά που παράγουμε. Επίσης, υπήρχαν πράγματα που τα κάναμε από παλιά για το σπίτι μας κι άλλα, όπως για παράδειγμα το μανταρίνι ή το δαμάσκηνο, που δεν τα είχαμε ξανακάνει αλλά που όταν τα κάναμε ενθουσιαστήκαμε».
Τους ρωτάμε αν σε αυτή την προσπάθεια ανέτρεξαν στις συμβουλές των παλαιοτέρων: «Βασιστήκαμε πολύ στην παράδοση. Ακούσαμε συνταγές, διαβάσαμε, δοκιμάσαμε και συνδυάσαμε συνταγές προκειμένου να βγει ένα αποτέλεσμα που να μας αρέσει», αναφέρει η κα Ελένη.
Συγχρόνως, αξιοποίησαν όλη τη συσσωρευμένη εμπειρική γνώση προκειμένου να παρασκευάσουν αγνά προϊόντα: «Δεν χρησιμοποιούμε τίποτα χημικό», τονίζει ο κ. Σαράντης και μας φέρνει ως παράδειγμα πως η χρήση αλισίβας (στάχτης) μπορεί να γλυκάνει τις ελιές αντί για κάποια χημική ουσία. «Ο κόσμος ζητάει τα αγνά προϊόντα χωρίς χημικά συντηρητικά και επεξεργασίες», συμπληρώνει η κα Ελένη.
Παρατηρούμε ότι το εργαστήρι τους είναι πολύ καθαρό και τακτοποιημένο. «Έχουμε παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για τους όρους υγιεινής», σημειώνουν και προσθέτουν πως ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Μπορεί όμως να σταθεί ένας μικρός οικοτέχνης στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά; «Οι ποσότητες που παράγουμε είναι μικρές και μπορούμε να μεταποιήσουμε μόνο δικά μας προϊόντα. Αυτό είναι μια δυσκολία στο να μπούμε σε μεγάλα καταστήματα. Μπορούμε όμως να πουλήσουμε σε λαϊκές, σε εκδηλώσεις και γιορτές, σε καταστήματα εστίασης, σε λιανικό εμπόριο κ.λπ.», εξηγεί ο κ. Σαράντος.
Παρόλα αυτά η ξεχωριστή ποιότητα των οικοτεχνημάτων φαίνεται ότι κερδίζει τους καταναλωτές που τα δοκιμάζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη μικρή οικοτεχνία του Φουρνέ πρόσφατα έφυγε μια παραγγελία για γλυκό νεράντζι με προορισμό τη μακρινή Ισλανδία!

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Η υπουργική απόφαση που έθεσε το θεσμικό πλαίσιο για την οικοτεχνία τέθηκε σε εφαρμογή τέλη του 2015. Μέσα σε αυτό το διάστημα στα Χανιά αρκετοί κατ’ επάγγελμα αγρότες απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα: «Στα Χανιά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 15 εγκεκριμένοι οικοτέχνες οι οποίοι παρασκευάζουν από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες μέχρι ξερά σύκα, επιτραπέζιες ελιές ή προϊόντα μούστου και αρωματικά φυτά», εξηγούν η διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Χανίων Μαρία Μυλωνάκη και η γεωπόνος Άννα Δασκαλάκη και προσθέτουν πως την ίδια περίοδο έγιναν 3 αιτήσεις για γαλακτοκομικά προϊόντα (ξινόχοντρο κ.ά.) εκ των οποίων οι 2 δεν προχώρησαν για τυπικούς λόγους, ενώ 1 βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Κι αυτό διότι στον τομέα των γαλακτοκομικών οι προϋποθέσεις είναι περισσότερες καθώς το γάλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν.
Η Διεύθυνση υποστηρίζει τις προσπάθειες των τοπικών οικοτεχνών παρέχοντας τεχνικές συμβουλές και δίνοντας κατευθύνσεις στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας αφού, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι οικοτεχνίες υπόκεινται σε ελέγχους. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενημερωτικά σεμινάρια.
«Υπάρχει ενδιαφέρον και έρχεται κόσμος με ιδέες για νέα προϊόντα. Επίσης, τα προϊόντα όσων έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα βρίσκουν θετική ανταπόκριση και οι περισσότεροι είναι πολύ ικανοποιημένοι», αναφέρουν καταλήγοντας τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα