Αιώνιο σύμβολο των αρετών και των ιδεών που ώθησαν τα μέλη της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής (απ’ τον Αποκόρωνα τα περισσότερα) να ηγηθούν του κρητικού λαού και να τον οδηγήσουν στον δρόμο προς την ελευθερία είναι το από λευκό πεντελικό μάρμαρο επιβλητικό μνημείο, έργο του γλύπτη Γιάννη Κανακάκη, που βρίσκεται στην πλατεία των Βρυσών. Μία έκφραση ευγνωμοσύνης και θαυμασμού, ιδέα του δικηγόρου Μιχαήλ Ι. Φραντζεσκάκη στον ανώνυμο Κρητικό επαναστάτη που όρθωσε το ανάστημά του για να ζητήσει την αυτονομία του νησιού κατ’ αρχάς και την ένωσή του με τη μητέρα Ελλάδα.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 2 Μαΐου 1954 από τον πρίγκιπα Γεώργιο, παρόντων όλων των επιζώντων τότε Παλαιών Αγωνιστών των Κρητικών Αγώνων, μετά των πολεμικών σημαιών και των λαβάρων τους. Αξέχαστη μέρα για όλους όσοι την έζησαν, στους ώμους των πατεράδων τους τότε.
Γιατί στις Βρύσες; «Διότι», γράφει ο Μιχ. Φραντζεσκάκης, «εις την γυμνήν τότε περιοχήν και εις τους ύπερθεν γηλόφους η Μεταπολιτευτική Επιτροπή έδωσε την πρώτην περίλαμπρον μάχην, καθ’ ην ο Τουρκικός Στρατός, δυνάμεως τριών χιλιάδων ανδρών, υπό τον Ταγιάρ Πασσά, εκκινήσας εκ Βάμου διά τριών φαλάγγων με τον σκοπόν της κυκλώσεως και εξοντώσεως της Μ. Επιτροπής, υπέστη συντριπτικήν ήτταν».
Οπως γράφει ο Σταύρος Κελαϊδής «η εν Κρήτη επανάστασις -του 1895- την οποίαν ωργάνωσε και διεξήγαγεν η Μεταπολιτευτική Επιτροπή (σ.σ.: συνεκροτήθη σε σώμα στις 3 Σεπτεμβρίου 1895) είχεν αυτή εξ όλων των Κρητικών Επαναστάσεων την τύχην, να κατορθώση την απελευθέρωσιν της Κρήτης από τον Τουρκικόν ζυγόν».
Ξεχασμένο… φαίνεται τα τελευταία χρόνια το μνημείο (φωτ.) και η ιστορία του. Ο Δήμος Αποκορώνου ίσως θα μπορούσε να φέρει στην επικαιρότητα το ιστορικό αυτό γεγονός με μια εκδήλωση στην επέτειο των αποκαλυπτηρίων του.