Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το μοντέλο της Ολλανδικής Rabobank και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

Η χρονιά τελειώνει. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι φορτωμένο με “κόκκινα” δάνεια, σε μία περίοδο που η επιβίωση των συνεταιριστικών, με το νέο κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι μόνο δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Oι Συνεταιριστικές θα επιβιώσουν. Πιθανότατα με τη βοήθεια του Κράτους μέσω του ΤΧΣ. Αποφεύγεται το “κούρεμα” των καταθετών και ανακεφαλαιοποιείται με τα χρήματα των δανειστών. Ξηλώνεται και ράβεται ξανά με μοδίστρα την Τρόικα και με ιδιοκτήτη πια το κράτος.
Τι σημαίνει πρότυπο Rabobank; Οι τράπεζες αυτές ακολουθούν τις συνεταιριστικές αρχές, αποδίδουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στην οικονομία, βοηθούν στη διοχέτευση και αξιοποίηση μέρους των πόρων της αποταμίευσης και στηρίζουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην αύξηση του εγχώριου προϊόντος.

ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η RABOBANK
Οι 3 μεγαλύτερες συνεταιριστικές τράπεζες είναι οι Γαλλικές τράπεζες Credit Agricole, BPCE και Credit Mutuel, με έσοδα που ξεπερνούν τα 97 δισ. ευρώ και η Ολλανδική Rabobank, με έσοδα 17 δισ. Ο Όμιλος Rabobank της Ολλανδίας θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και ισχυρότερους Συνεταιριστικούς Τραπεζικούς Ομίλους παγκοσμίως, με πάνω από 7 εκατ. Ολλανδούς πελάτες, η πιο εξειδικευμένη τράπεζα στον κόσμο στον αγροτικό τομέα και στον χώρο των τροφίμων, το πιο πετυχημένο ίσως μοντέλο συνεργατικής τράπεζας διεθνώς. Κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των χρηματοδοτήσεων για εταιρείες τροφίμων και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας και μία από τις 30 μεγαλύτερες στον κόσμο. Επίσης έχει αξιολογηθεί ως η τρίτη ασφαλέστερη τράπεζα διεθνώς.
Διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία για θέματα τραπεζικά, τραπεζοασφαλιστικά, οργανωτικά και σχεδιασμού ειδικών προϊόντων για τον αγροτικό τομέα και τον τομέα των τροφίμων. Μέλη της είναι το 50% των Ολλανδών πολιτών.
Στην έβδομη και όγδοη θέση σε επίπεδο εσόδων, βρίσκονται η Αυστριακή RZB και η Γερμανική DΖ Bank, αντίστοιχα.

ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ…
Η χρονιά τελειώνει. Το μέλλον των Συνεταιριστικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποδεικνύει πως η διαφορετικότητα των τραπεζών συμβάλλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενισχύει τον ανταγωνισμό. Εχουμε ανάγκη αυτήν την ποικιλομορφία.
Ενα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ιδρυμάτων είναι πως λειτουργούν μέσα στην τοπική κοινωνία και γνωρίζουν τους πελάτες τους. Ωστόσο, η μείωση κόστους με το κλείσιμο υποκαταστημάτων διαβρώνει το πλεονέκτημα της εγγύτητας με τον πελάτη. Τα ιδρύματα της χώρας ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ο Συνεταιρισμός στη Γερμανία θεωρείται ένας επιτυχής θεσμός, με μερίδιο αγοράς 10% του τραπεζικού τομέα και 30% του δανεισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία έχουν λιγότερο από 50 υπαλλήλους το καθένα εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στον δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή στην οποία λειτουργεί το καθένα, πράγμα που δεν δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Τα Ιδρύματα αυτά αποδείχθηκαν ανθεκτικά στην κρίση σε σχέση με τα εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε ό,τι αφορά την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επόμενη μέρα στις Συνεταιριστικές δείχνει ότι ίσως να μπορέσουν να υπάρξουν εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση θέτει όλα τα τραπεζικά /πιστωτικά ιδρύματα (π.χ. ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες και συνεταιριστικές τράπεζες) κάτω από το ίδιο εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, με εξαίρεση τα ταμιευτήρια (credit unions) που συνήθως επικεντρώνονται σε μέλη με τον ίδιο επαγγελματικό τομέα.
• Τα συνεταιριστικά ιδρύματα αναγνωρίζονται ως ξεχωριστές οικονομικές οντότητες με διαφορετικές αρχές λειτουργίας από άλλες επιχειρήσεις (π.χ. τις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες).
• 78 εκατομμύρια πολίτες στις χώρες της Ε.Ε. είναι μέλη συνεταιριστικών τραπεζών.
• Το γερμανικό μοντέλο συνεταιρισμού είναι κερδοφόρο και επιτυχημένο.
• Η μεγαλύτερη βάση πελατών τους είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ε.Ε.
Η ανακεφαλαιοποίηση των δύο Κρητικών τραπεζών αυτές τις ημέρες πρέπει να πετύχει. Οχι μόνο γιατί έτσι διασφαλίζεται ο τοπικός χαρακτήρας, ούτως ή άλλως η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική, αλλά και γιατί έτσι μόνο υπάρχουν πιθανότητες χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ετσι επίσης μόνο υπάρχει πιθανότητα όλοι εμείς οι μεμονωμένοι μικρομέτοχοι που έχουμε από 1 έως πολλές μερίδες, να μπορέσουμε να δούμε στο μέλλον την αξία αυτών των μερίδων να ανεβαίνει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη. Δεν είναι λοιπόν ώρα τώρα για μεμψιμοιρίες. Λάθη έγιναν και θα γίνουν. Το θέμα είναι να αποφύγουμε το μέγα λάθος, να παραδώσουμε τα κλειδιά των Κρητικών Τραπεζών στους άλλους. Και ξέρουμε όλοι ποιοι είναι οι άλλοι.

* Ο Νίκος Μουντάκης είναι δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας και εργάζεται και ως σύμβουλος επιχειρήσεων και στέλεχος ανάπτυξης εργασιών. Είναι Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε θέματα Οικονομίας και Διοίκησης και έχει συνεργαστεί με θυγατρικές τραπεζών σε θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, πωλήσεων, εκπαίδευσης, ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ. Εχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και έχει συνεργαστεί με πολλούς ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς σε θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Ηταν υποψήφιος για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και των Επιχειρήσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα