Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Το Μουσικό Σχολείο στην Ουγγαρία

Μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Θερίσου  επισκέφτηκαν  από τις 23 ως τις 27 Μαΐου το Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας με συνοδούς τις καθηγήτριες Χαλακατεβάκη Ειρήνη, μαθηματικό, Τρίγκα Αικατερίνη, φιλόλογο, και Ντάμπου Μαρία, φιλόλογο, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +KA229 : “Learning Cultures via Cinema” και κωδικό 2020-1-EL01-KA229-078853_5, που συντονίζει το Μουσικό Σχολείο με τους εταίρους από την Β. Μακεδονία, Τουρκία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

Kύριοι στόχοι της επίσκεψης ήταν η σύνδεση πολιτισμικών (ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου), επαγγελματικών (απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων), και εκπαιδευτικών (π.χ. βελτίωση διδακτικών μεθόδων) στοιχείων. Αυτοί επιτεύχθηκαν συνδυάζοντας, δημιουργικά, την καλλιέργεια της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παιδείας, των ψηφιακών δεξιοτήτων, της ξένης γλώσσας και των ανθρωπιστικών σπουδών των συμμετεχόντων μαθητών μέσω της παραγωγής και μετα-παραγωγής μικρού μήκους ταινίας. Η ταινία θα αναδείκνυε τις πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών και θα έφερνε τους μαθητές σε επαφή με κοινωνικά ζητήματα και θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες. Σε προπαρασκευαστικό στάδιο, οι συμμετέχοντες είχαν βιντεοσκοπήσει αρχιτεκτονικά μνημεία και τις διατροφικές επιλογές του λαού τους, ενδεικτικά της ιστορίας και του πολιτισμού τους και είχαν επιλέξει αντίστοιχα τραγούδια.

Η κάθε χώρα τα παρουσίασε και ακολούθησε συζήτηση για τα κοινά και διαφορετικά στοιχεία των χωρών τους. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η συνάφεια των πολιτισμικών αναφορών. Στη συνέχεια, τα μέλη του προγράμματος συνεργάστηκαν σε πολυπολιτισμικές ομάδες προκειμένου, υπό την καθοδήγηση του ειδικού στην επεξεργασία βίντεο Pál Puskás, να παραγάγουν μια μοναδική μικρού μήκους ταινία ενδεικτική του ενοποιητικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Επιδεικνύοντας δημιουργικότητα και κριτική στάση, ανέπτυξαν διαπροσωπικές σχέσεις με μέλη άλλων ευρωπαϊκών χωρών και εκπλήρωσαν τους στόχους του προγράμματος.
Δευτερεύων, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, σκοπός ήταν η γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ουγγαρίας και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Τα μέλη της ομάδας έγιναν δεκτά με θέρμη από τον Δήμαρχο του Ντέμπρετσεν, Mr. dr István Puskás, και τον Διευθυντή του Medgyessy Ferenc Gimnázium, Muvészeti Szakgimnazium és Technikum, Mr. Józef Fekete. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Σχολείου, περιηγήθηκαν στους χώρους του κι έμειναν έκθαμβοι με τις υποδομές και την αισθητική του χώρου. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην πόλη της Βουδαπέστης και να επισκεφτούν το Κοινοβούλιο και το ιστορικό κέντρο της πόλης και να απολαύσουν με ξεναγό μια κρουαζιέρα στον Δούναβη ποταμό με πλωτό λεωφορείο.

Επίσης, θαύμασαν τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια του παραδοσιακού οικισμού του Hollokö, ενός χωριού χαρακτηρισμένου από την Unesco ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκεί, επιδόθηκαν σε δραστηριότητες γνωριμίας με την τοπική πολιτιστική παράδοση και ιστορία μέσα από δράσεις τυπογραφίας και παραγωγής παραδοσιακού τυριού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα