Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

Το μυστικό της ανθρώπινης ευφορίας αποκαλύπτεται μέσα από έρευνα Χανιώτισσας

» Η Αφροδίτη Κουράκη συμμετέχει στην επιστημονική έρευνα για τα ενδογενή κανναβινοειδή

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes καταδεικνύει τις αιτίες ευφορίας μας κάθε φορά που προχωράμε σε μια σωματική δραστηριότητα. Στη μελετητική ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα συμμετέχει η Χανιώτισσα επιστήμονας υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ κ. Αφροδίτη Κουράκη

Η Αφροδίτη Κουράκη και η εργασία της είχε παρουσιαστεί μέσα από τη στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” των “Χανιώτικων Νέων” τον Σεπτέμβρη του 2020.

Δουλεύοντας για το Notingham Biomedical Research Centre του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ η μελετητική ομάδα στην οποία μετέχει η επιστήμονας ανακάλυψε πως το ανθρώπινο σώμα παράγει “ενδογενή κανναβινοειδή” – ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και σε αυτές οφείλεται το αίσθημα της ευφορίας που μας διακατέχει μετά από άσκηση και σωματική δραστηριότητα.

Εκτός από την κ. Κουράκη για την έρευνα εργάστηκαν και οι Amrita Vijay, ,  Sameer Gohir, James Turnbull, Anthony Kelly, Vicky Chapman, David A Barrett, William J Bulsiewicz  και  Ana M Valdes.

Όπως είχε πει στη συνέντευξη της στα “Χ.ν.” η Αφροδίτη Κουράκη είχε επιλέξει το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ γιατί «έχει πολύχρονη ιστορία στην έρευνα και ιδιαίτερα το Nottingham Biomedical Research Centre (BRC) διακρίνεται για την πρωτοποριακή έρευνα σε συνήθεις ασθένειες, όπως άσμα, κατάθλιψη και αρθρίτιδα που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Επειδή είναι βασισμένο στο Nottingham University Hospitals NHS Trust, ένα από τα πιο ενεργά στην έρευνα νοσοκομεία της χώρας, ¨ευνοείται¨ από χιλιάδες ασθενείς, φροντιστές και εθελοντές που παίρνουν μέρος σε κλινικές έρευνες.

Ειδικοί από διαφορετικούς τομείς της έρευνας και της ιατρικής συνεργάζονται για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς και το ευρύ κοινό. Υπάρχει πολύ επικοινωνία μεταξύ κλινικών και βασικών επιστημόνων. Απολαμβάνω την έρευνα του διδακτορικού μου γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθώ με διαφορετικούς τομείς από γενετική και νευρολογία μέχρι ψυχολογία. Σαν ¨φοιτητής¨ του πανεπιστήμιου μπορείς να παρακολουθείς πολλά μαθήματα από προχωρημένη στατιστική και προγραμματισμό μέχρι επιδημιολογία.

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με τα έξοδα πληρωμένα από το πανεπιστήμιο φυσικά, και απαιτείται η συγκέντρωση εκπαιδευτικών μονάδων (συγκεκριμένος αριθμός κάθε χρόνο) σε εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό όπως για παράδειγμα δεξιότητες χρήσης υπολογιστή και ερευνητικές μέθοδοι».

Η βασική έρευνα της κ. Κουράκη είναι πάνω στον χρόνιο πόνο. «Δεν είναι μια απλή περίπτωση αιτίας – αποτελέσματος και για αυτό πιστεύω ότι η λύση δεν θα προέλθει από μια θεραπεία όπως είναι η αντιβίωση για τη λοίμωξη αλλά από συνδυασμό παρεμβάσεων που θα στοχεύουν σε περισσότερες από έναν μηχανισμό της ασθένειας και θα έχουν στο επίκεντρο τον κάθε ασθενή ατομικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του (personalised medicine and intervention). Είναι ενθαρρυντικό ότι αποτελέσματα ερευνών διαμορφώνουν τα NHS guidelines τα όποια ανανεώνονται συνεχώς για να αφομοιώσουν τα τελευταία ευρήματα, το λεγόμενο bench to bedside δηλαδή το πέρασμά τους από το στάδιο της έρευνας στην κλινική εφαρμογή» είχε τονίσει η κ. Κουράκη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα