Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Το νέο πλαίσιο μετεγγραφών στα πανεπιστήμια

Εν αναμονή των ημερομηνιών, κατά τις οποίες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να αιτηθούν μετεγγραφή, εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Τεύχος B’ 4617/20.10.2020), η οποία καθορίζει το νέο πλαίσιο της διαδικασίας των μετεγγραφών που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (4692/2020) τον περασμένο Ιούνιο.

Oπως ήταν ήδη γνωστό, έχει καθιερωθεί πλέον βάση μετεγγραφής και παράλληλα έχουν αλλάξει τα μέχρι πέρυσι οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, και το διάστημα κατά το οποίο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μετεγγραφών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν την αίτησή τους.

Κατηγορίες μετεγγραφών
Οι κατηγορίες μετεγγραφής είναι δύο: α) μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και β) μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.
Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των τμημάτων, καθώς επίσης και η ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης. Επιπλέον προϋπόθεση μετεγγραφής αποτελεί και η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.

Βάση μετεγγραφής
Ένα από τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν και θα ισχύσουν από φέτος, είναι η θέσπιση της «βάσης μετεγγραφής». Όπως ορίζεται και στη σχετική Υπουργική Απόφαση, η βάση μετεγγραφής κάθε τμήματος προκύπτει από τη βάση εισαγωγής του μείον 2.750 μόρια.
Όπως έχει δηλώσει σχετικά ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, πρόκειται για ένα «ακαδημαϊκό κριτήριο», το οποίο εισάγεται στη διαδικασία των μετεγγραφών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε φοιτητής που αιτείται μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα τμήματα έως και δύο (2) διαφορετικών πανεπιστημίων.

Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
Νέα δεδομένα από φέτος θα ισχύσουν και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, πρόκειται για «εξορθολογισμό» των εν λόγω κριτηρίων. Αναφορικά με τα οικονομικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, από φέτος θα ισχύει η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός, που ίσχυε μέχρι πρότινος. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, πριμοδοτούνται μεταξύ άλλων, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν προηγουμένως, οι τρίτεκνοι και οι αιτούντες μετεγγραφή που είναι ορφανοί.

Μετακίνηση σε τμήμα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου
Ακόμα μία νέα πτυχή του πλαισίου για τις μετεγγραφές, αποτελεί η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Πρόκειται για έναν άτυπο, δεύτερο κύκλο μετεγγραφών, ο οποίος προσφέρει περιορισμένη κινητικότητα στους φοιτητές που κάνουν αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, στην περίπτωση που απορριφθεί επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της βάσης μετεγγραφής ή επειδή συμπληρώνεται ο αριθμός μετεγγραφομένων, με άτομα που συγκεντρώνουν υψηλότερο σύνολο μορίων.

Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα αίτησης μετακίνησης σε τμήμα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και εφ’ όσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα ή στις Σχολές τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και εφ’ όσοσν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μετεγγραφομένων/μετακινουμένων στο τμήμα αυτό.
Στις αιτήσεις μετακίνησης βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν έως πέντε (5) τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με σειρά προτίμησης, και εντός δύο (2) το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει το Τμήμα στο οποίο έχει αρχικά εισαχθεί.
Επίσης, τα τμήματα, τα οποία μπορεί να δηλώσει ο φοιτητής είναι εκείνα που είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

Αριθμός μετεγγραφόμενων / μετακινουμένων
Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος. Για τις μετεγγραφές/μετακινήσεις αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, ο συνολικός αριθμός τους που πραγματοποιούνται είναι επίσης ίσος με το 15% καθ΄ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα.

Ανταποδοτικές υποτροφίες
Νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι) να χορηγούν ανταποδοτικές υποτροφίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, παρουσίασε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης (φωτ.), χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη τα Ιδρύματα μπορούν να χορηγούν υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, με ανταπόδοση από μέρους τους την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου. Πρόκειται συνολικά για 2.000 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, οι οποίες θα καλυφθούν χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού επέβαλε τη διεξαγωγή, με φυσική παρουσία, διαλέξεων, κλινικών ασκήσεων και εργαστηρίων σε αυστηρά ολιγομελείς ομάδες, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετους διδακτικούς πόρους.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι «επιλέχτηκε ο θεσμός της ανταποδοτικής υποτροφίας, ο οποίος έχει διευρυμένη χρήση σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, προκειμένου τα Α.Ε.Ι. να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό». Με την εισαγωγή και στη χώρα μας του συγκεκριμένου θεσμού  πετυχαίνουμε, όπως είπε, ένα διπλό στόχο: «αφενός ενισχύεται διδακτικά η εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου ενισχύονται οικονομικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες μέσα στην πανδημία».

Η σχετική ρύθμιση έρχεται να καλύψει το ισχύον αποσπασματικό θεσμικό πλαίσιο, επεκτείνοντας το θεσμό των ανταποδοτικών υποτροφιών και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα