Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Το νερό… νεράκι σε περιοχές της Κισσάμου – Σοβαρά προβλήματα με τη λειψυδρία

Τα αίτια της λειψυδρίας και τα προβλήµατα στην υδροάρδευση πολλών χωριών του ∆ήµου Κισσάµου απασχόλησαν το χθεσινό ∆ηµοτικό Συµβούλιο της περιοχής.

Η  κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς, καθώς είναι δραµατικές οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Υπενθυµίζεται ότι ο ∆ήµος Κισσάµου όπως και ο ∆ήµος Πλατανιά έχουν  κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν εφαρµοστεί απαγορεύσεις – περιορισµοί στο πότισµα. 

Το ζήτηµα απασχόλησε χθες βράδυ το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Κισσάµου, µετά από  σχετική κοινή ερώτηση της αντιπολίτευσης στα πλαίσια της συνεδρίασης λογοδοσίας του οργάνου. Αρχικά ο κ. Θ. Σταθάκης ανέφερε πως τα προβλήµατα υδροάρδευσης ξεκίνησαν από πέρυσι στη ∆.Ε. Ιναχωρίου (Αµυγδαλοκεφάλι, Κάµποι κ.α.) και συνεχίσθηκαν και φέτος ζητώντας να µάθει τι ενέργειες έκανε η δηµοτική αρχή, που δαπάνησε τα χρήµατα που έλαβε. Άφησε αιχµές στη δηµοτική αρχή για τη διαχείριση του νερού στην περιοχή της ∆.Ε. Μηθύµνας, τις πηγές στο Κολένι, τα προβλήµατα όπως είπε σε Καλάθενες, Κουκουναρά, Πολυρρήνια. Τέλος κατηγόρησε τη δηµοτική αρχή ότι «ναρκοθέτησε» το θέµα της λιµνοδεξαµενής του Σφηναρίου και ότι δεν προχώρησε στην αναβάθµιση του βιολογικού της Κισσάµου για τριτοβάθµια επεξεργασία των λυµάτων ώστε να χρησιµοποιούνται για άρδευση. 

Για «έλλειψη προγραµµατισµού της δηµοτικής Αρχής» µίλησε ο κ. Α. Παρτσαλάκης προσθέτοντας πως «η παραγωγή καταστρέφεται, τοπικές ενότητες δεν έχουν νερό και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα». Στη συνέχεια έκανε µια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης στα χωριά και άφησε αιχµές σε βάρος ορισµένων προέδρων τοπικών συµβουλίων για τη στάση τους. Προχώρησε τέλος σε προτάσεις αναφορικά µε την πραγµατοποίηση γεωτρήσεων και ότι «όταν ήµουν αντιδήµαρχος υδροάρδευσης είχα κάνει 40 µηνύσεις για υδροκλοπές». 

«Μίλησα µε ειδικούς και το συµπέρασµα ήταν πως ο ∆ήµος Κισσάµου έχει νερά που του φτάνουν να κάνει τη δουλειά του. Αρκεί να υπάρξουν οι σωστές υποδοµές και να σταταµατήσουν τα κακώς κείµενα (κλοπές νερού, µη πληρωµή λογαριασµών)» δήλωσε ο κ. Μ. Θεοδωρογλάκης κατηγορώντας τη δηµοτική Αρχή ότι «συµπεριφέρεται ερασιτεχνικά» και ότι δεν ζήτησε τη νοµική δίωξη όσων πιάστηκαν από το Α.Τ. Κισσάµου ότι έκλεβαν νερό. 

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Γ. Φραγκιουδάκης διάβασε ανακοίνωση στην οποία επισήµανε πως «εκατοµµύρια κυβικά χάνονται στη θάλασσα λόγω έλλειψης υποδοµών». Στάθηκε στο ότι δεν έχει προχωρήσει το διπλό φράγµα του Ταυρωνίτη και η λιµνοδεξαµενή Σφηναρίου και άφησε αιχµές για την  πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. και την εµπορευµατοποίηση του νερού.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο κ. Ν. Κουµάκης απευθύνθηκε στον κ. Σταθάκη  λέγοντας πως «όλα τα είχε  έτοιµα  αλλά δεν πρόλαβε  να τα υλοποιήσει; Ο κ. Σταθάκης έχει φτιάξει ένα δικό του κόσµο, καµία υπηρεσία επίσηµα δεν υποστηρίζει τα λεγόµενα του!  Ουδεµία µελέτη ξεκίνησε για τον αγωγό στον Πλάτανο, βγήκε πρόσκληση το 2017-2018 από το Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης να υποβάλλουν έργα. Ο  ∆ήµος Κισσάµου τότε επί του κ. Σταθάκη υπέβαλλε µια έκθεση ιδεών για τη λιµνοδεξαµενή και τον αγωγό!»

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Επανέλαβε πως όλες οι προτάσεις του κ. Σταθάκη απορρίφθηκαν από τις αρµόδιες υπηρεσίες καθώς δεν είχαν έτοιµες µελέτες. «Τότε χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Είχε ξεκινήσει µια προσπάθεια για µια λιµνοδεξαµενή στο Σφηνάρι και ο κ. Σταθάκης τις άλλαξε τη χωροθέτηση χωρίς καµία υπηρεσία να επιβεβαιώσει ότι έπρεπε να πάει σε άλλο σηµείο» είπε ο κ. Κουµάκης.

Για το φράγµα Ταυρωνίτη ενηµέρωσε πως έχουν δηµοπρατηθεί από το Υπ. Υποδοµών µε ρήτρες διαθεσιµότητας (ετήσιες δόσεις για 30 χρόνια µετά την ολοκλήρωση του έργου) και ότι η Περιφέρεια πιέζει το Υπουργείο να προχωρήσει πιο γρήγορα. Συµπλήρωσε πως η υπηρεσία υδροάρδευσης ήταν πάντα ελλειµµατική και ότι εισπράττει καλύτερα σήµερα σε σύγκριση µε το παρελθόν (το 60% πληρώνει τους λογαριασµούς στην ώρα του, το υπόλοιπο αφήνει χρέος και πηγαίνει σε ρυθµίσεις) και πως ο ∆ήµος Κισσάµου έχει τα χαµηλότερα τέλη υδροάρδευσης. Κατέληξε λέγοντας πως «όταν δύο χρόνια υπάρχουν προβλήµατα σε όλη την Ελλάδα µε τη λειψυδρία το πιο εύκολο είναι να λες ότι ευθύνη έχει µια δηµοτική αρχή». 

Στο ∆.Σ. τοποθετήθηκαν και κάτοικοι και προέδροι τοπικών από διάφορες περιοχές παρουσιάζοντας τα προβλήµατα τους. Για προβλήµατα στη διαχείριση του νερού σε όλο το Νοµό Χανίων έκανε λόγο ο κ. Χαρτζουλάκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς ειδικός σε θέµατα αρδεύσεων. 

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Το  ∆.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συµµετοχή του ∆ήµου στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του προγράµµατος «Απόλλων».

Το πρόγραµµα γίνεται για να εξασφαλιστεί µειωµένο ρεύµα για τον ∆ήµο, οι εξαγγελίες µιλούν για µειωµένο ρεύµα κατά 50% επισήµανε για τη δηµοτική αρχή ο κ. Ν. Κουµάκης, µε τον  κ. Γ. Φραγκιουδάκη  να δηλώνει τη διαφωνία του στο θεσµό των ενεργειακών κοινοτήτων επισηµαίνοντας πως δεν θα έχει κανένα όφελος η τοπική κοινωνία, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του κ. Θ. Σταθάκη που επίσης καταψήφισε. «Όλο αυτό το σύστηµα ενεργειακό εξυπηρετεί 5 επιχειρηµατίες σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κ. Α. Παρτσαλάκης, ενώ και ο Μ. Θεοδωρογλάκης µίλησε για «παγίδες»  και για σχέδια για να µπουν παντού ανεµογεννήτριες. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα