Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης

E.D.WILSON

Βραβείο CRAWFORD ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ και άλλα 100 βραβεία ως ένας από τους κορυφαίους Βιολόγους του σύγχρονου κόσμου

Εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Αλ.ΜΑΜΑΛΗΣ & ΣΙΑ
Δεκέμβρης 2015

Μετάφραση επιστημονική  επιμέλεια
ΣΠΥΡΟΣ ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ
αν. καθηγητής οικολογίας βιοποικιλότητας
Τμήμα βιολογικών επιστημών
Πανεπιστημίου Κύπρου

Ένα βιβλίο για το Λόγο που υπάρχουμε για την ενότητα της Γνώσης, για τα είδωλα του ΝΟΥ, για τους άλλους κόσμους μέσα στους οποίους η ανθρωπότητα είναι χαμένη, σ’ έναν κόσμο φερομονών (ένα σύνολο χημικών ουσιών προκειμένου να επικοινωνούν με  άλλα μέλη του είδους τους ή  να διακρίνουν και άλλες χημικές ουσίες τις αλλομόνες).

Αντίθετα με τους ανθρώπους που οι περιορισμένες συνέπειες στη σχέση τους με τα υπόλοιπα όντα, υπάρχουν οι υπεροργανισμοί, με αιωρούμενο το γιατί τα μικρόβια κυβερνούν τον πλανήτη μας. Αλλά εκτός των άλλων αυτών κόσμων υπάρχουν και τα είδωλα του νου.
Με όλα αυτά να συνενεργούν για το ανθρώπινο μέλλον της διαρκούς μοναξιάς μέσα στο σύμπαν.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ποίοι νικούν ποιους στη διαχρονική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από την εποχή της πρώτης ανθρώπινης συλλογικής εγκατοίκησης στον πλανήτη, ως σήμερα; Από την εποχή του homo Habilis (δύο εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα) ο άνθρωπος άρχισε να περιλαμβάνει στη διατροφή του όλο και περισσότερο κρέας.
Τότε, κατά την εποχή των habilis, πιθανολογείται ότι πρόεκυψε μια σύγκρουση: αφενός μεταξύ της επιλογής στο επίπεδο του ατόμου, με τα άτομα ν’ ανταγωνίζονται με άλλα άτομα της ίδιας ομάδας, και αφετέρου της επιλογής στο επίπεδο της ομάδας, καθώς οι ομάδες ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αυτή, η δεύτερη δύναμη προώθησε τον αλτρουισμό και τη συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της ομάδας.

ΠΟΙΟΙ ΝΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΝΙΚΟΥΝΤΑΙ
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο δυνάμεων μπορεί να περιγράψει συνοπτικά τα εξής:
Εντός των ομάδων τα εγωιστικά άτομα νικούν τα  αλτρουιστικά άτομα. Αλλά οι ομάδες των αλτρουιστών νικούν τις ομάδες των εγωιστών. Ή,  υπερ-απλουστεύοντας, η ατομική επιλογή προώθησε την κακία, ενώ η επιλογή ομάδων  προώθησε την αρετή.
Έτσι, όμως φθάσαμε στο σημείο όπου οι άνθρωποι βρίσκονται ΕΣΑΕΙ σε σύγκρουση, λόγω της προϊστορίας τους στην πολυεπίπεδη επιλογή. Για να βρίσκονται εκκρεμείς σε ασταθείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες θέσεις, ανάμεσα στις δύο ακραίες δυνάμεις που τους δημιούργησαν
Αλλά, είναι απίθανο να υποκύψουν πλήρως στη μια ή την άλλη δύναμη ως ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στον κοινωνικό μας αναβρασμό.

ΑΝ ΥΠΟΚΥΠΤΑΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΙΣ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΕΙΣ ΡΟΠΕΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΟΤΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλά, αν υποκύπταμε εντελώς στις ενστικτώδεις ροπές που δημιουργεί η ατομική επιλογή, θα διαλύαμε την κοινωνία.
Όπως, αν επιλέγαμε το άλλο άκρο και παραδινόμασταν στις ροπές επιλογής ομάδων, θα γινόμασταν αγγελικά ρομπότ, δηλαδή, υπερμεγέθη ισοδύναμα των μερμηγκιών.
Με την αιώνια αυτή σύγκρουση να μην είναι κάποια δοκιμασία που επιβάλλει ο θεός στην ανθρωπότητα. Αλλά, ούτε, είναι μια μηχανορραφία του Σατανά. Γιατί απλώς είναι τρόπος με τον οποίο ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ τα πράγματα. Με τη σύγκρουση ίσως να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο σε ολόκληρο το ΣΥΜΠΑΝ, ένα σκοπό με τον οποίο είναι δυνατόν να εξελιχθεί η ευφυΐα και κοινωνική οργάνωση στο επίπεδο του ανθρώπου.
Για να βρούμε εν τέλει έναν τρόπο να ζούμε με τον εγγενή μας αναβρασμό και ίσως να τον απολαμβάνουμε ως πρωταρχική πηγή της δημιουργικότητας.

Ο WILSON ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
Με το κείμενο που ήδη παραθέσαμε να είναι ένα καθοριστικής σημασίας προεισαγωγικό απόσπασμα από το κεφ. 3 με τίτλο: Η εξέλιξη και η εσωτερική μας σύγκρουση από το έργο – σύγχρονης κοινωνίας, βιολογικής επιστήμης Ο Ε.Ο.WILSON που αναγνωρίζεται μετά από χρόνια αγώνων και αντιδράσεων κατά της επιστήμης βαθιάς αφιέρωσης του σε δύο επιστημονικούς κλάδους: ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ  βιογεωγραφίας και της κοινωνιοβιολογίας με πάνω από 100 βραβεία.
Αυτός είναι ο διάσημος καθηγητής EDWARD WILSON. Σήμερα είναι επίτιμος έφορος εντομολογίας και ομότιμος καθηγητής πανεπιστημιακής έρευνας στο πανεπιστήμιο HARVARD. Για να θεωρηθεί, από τον καθηγητή αειφόρου ανάπτυξης Jeffrey Sachs του Πανεπιστημίου COLUMBIA ως ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ
Για να αποφανθεί ότι: Αυτός ο σπουδαίος WILSON, είναι  ένας επιστήμονας μεγάλης πνοής, βάθους, εμπειρίας και ευφυΐας, ο οποίος μας προσφέρει μια νέα κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.
Στο νέο βιβλίο του βλέπουν με ομορφιά, μυστήριο καθώς  και τις δυνατότητες της ανθρώπινης ύπαρξης, με τα μάτια ενός από τους σημαντικότερους και πιο ατρόμητους εξερευνητές. Αλλά και πολλοί αλλά ειδικοί διεθνώς έχουν εκφραστεί με ευθύνη για το έργο του, καθώς  και μεγάλου διεθνούς κύρους αλλά και μεγάλα περιοδικά και διεθνείς εφημερίδες έχουν γράψει ιδιαίτερα επαινετικά για το έργο του π.χ., Ο John Horgan επιστημονικός συνεργάτης του διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικού Scientific American έγραψε:  O B.W. μας παρουσιάζει ένα εμπνευσμένο και πειστικό όραμα, για το μέλλον….. είναι παθιασμένος οπτιμιστής αλλά και σκληροτράχηλος πραγματιστής, όπου τι περισσότερο μπορεί να περιμένεις για έναν προφήτη;

WILSON: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Γενικά, ο Εντουαρντ Οσμορν Γουίλσον αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα ως ένας  από τους κορυφαίους βιολόγους στον κόσμο, τιμήθηκε το 1990 από τη Βασιλική ακαδημία επιστημών της Σουηδίας με το Βραβείο Crawford (Αυτό απονέμεται σε αυτά τα θέματα που δεν καλύπτονται από το βραβείο Νόμπελ) για την προσφορά του στην οικολογία, ενώ βραβεύτηκε και με το Διεθνές βραβείο Βιολογίας της Ιαπωνίας αλλά και με το επίσης διεθνές βραβείο της «ΚOSMOS» κ.λπ
Στο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα με τίτλο:

ΤΟΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
εκδόθηκε το 2014 από τις έγκυρες επιστημονικές εκδόσεις «ΚΑΤΟΠΤΡΟ» του διακεκριμένου  φυσικού Αλέκου Μαμάλη

ΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΩΣ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ
Για να πει σ’ ένα συμπυκνωμένο κείμενο του εκδότη για το ουσιώδες περιεχόμενο του βιβλίου ό,τι: «Η ανθρωπότητα  εμφανίστηκε από μόνη της, μέσω μιας σειράς επάλληλων συμβάντων κατά την εξέλιξή της. Χωρίς  να είμαστε προκαθορισμένοι να εκπληρώσουμε κάποιον σκοπό, ούτε να  έχουμε να δώσουμε λίγο σε οποιαδήποτε δύναμη, πέρα από τον εαυτό μας… Είναι ανόητο να θεωρούμε τον πλανήτη μας ως προσωρινό σταθμό προς έναν καλύτερο κόσμο. Μόνο αυτόν έχουμε, και τούτο το νόημα να ξεδιπλώσουμε. (Για να αναφέρω εγώ που γράφω και το σημερινό κείμενο ότι πριν από μέρες ο διάσημος κοσμολόγος, παράλυτος Stefen Howkin δήλωσε ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει ασφάλεια στη γη και πρέπει να ανέβει ψηλά στους ουρανούς).

ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ
Πάντως αυτό πού έχει σημασία, λέει ο WILSON, είναι  η ευφυής αυτεπίγνωση, βασισμένη σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία σκέψης από όση γίνεται ανεκτή σήμερα ακόμη και στις πιο προηγμένες δημοκρατίες.
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μας οδηγεί στο μέγιστο των ηθικών διλλημάτων αφότου άγγελος Κυρίου συγκράτησε το χέρι του  Αβραάμ: σε ποιόν βωμό να μετασκευάσουμε τον ανθρώπινο γονότυπο […] αφού είμαστε κοντά στο να εγκαταλείψουμε τη φυσική επιλογή, τη διεργασία που μας δημιούργησε, για να κατευθύνουμε οι ίδιοι την εξέλιξή μας, μέσω εκουσίας επιλογής – τη διεργασία του επανασχεδιασμού της βιολογίας ………. και της ανθρώπινης φύσης, έτσι όπως θα θέλαμε να είναι.
Ένα βιβλίο – κατάθεση ψυχής – ενός από τους μεγαλύτερους βιολόγους, διανοητές της εποχής μας Ένα βιβλίο με τα κάτωθι εξαιρετικά σημαντικά περιεχόμενα που πρέπει να το διαβάσουμε.

ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
Τα σημαντικά αυτά περιεχόμενα στα οποία θα αναφερθούμε στο κείμενο του Σαββάτου είναι τα κάτωθι:
Κεφ. Ι  «Ο ΛΟΓΟΣ που ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ»
1.το νόημα του νοήματος
2.Λύνοντας το αίνιγμα του ανθρώπινου είδους
3.Η εξέλιξη και η εσωτερική μας σύγκρουση
Κεφ. ΙΙ.
4.Ο νέος διαφωτισμός
5.Η τεράστια σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών
6.Η  δύναμη που οδηγεί την κοινωνική εξέλιξη
Κεφ. ΙΙΙ  ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
7.Η ανθρωπότητα χαμένη σ’ ένα κόσμο φερομονών
8.Οι Υπεροργανισμοί
9.Γιατί τα μικρόβια κυβερνούν τον Γαλαξία
10Ένα πορτρέτο του Ε.Τ
11 Η κατάρρευση τα Βιοποικιλότητας
Κεφ. IV  ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΤΟΥ ΝΟΥ
12. Ένστικτα
13.Θρησκεία
14.Ελεύθερη βούληση
Κεφ. V.  ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ
15.ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Για τη θεωρία της εγκλείουσας αρμοδιότητας για ανεύρεση καθολικής οργανωτικής αρχής για την εξέλιξη στο επίπεδο των ατόμων κ.λπ.

(συνέχεια στο φύλλο του Σαββάτου και επόμενης Τετάρτης)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Νομίζω ότι αυτά που γράφει ο Γουίλσον,και μάλιστα ως προς την κεντρική ιδέα-βάση
    τα έγραψε ο Επίκουρος προ χιλιάδων ετών (Ανάγκη και Τυχαιότητα)……..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα