Επτά ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου με βάση τη λίστα που ανακοινώθηκε από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ShanghaiRanking Consultancy.
Με βάση τα αποτελέσματα ως κορυφαίο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα αναδεικνύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που βρίσκεται στις θέσεις 301-400.
Σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, από την ανάλυση προκύπτει ότι είναι πρώτο μεταξύ των 28 βαλκανικών πανεπιστημίων που βρίσκονται στην Κατάταξη.
Στις θέσεις 401-500 βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμα πέντε πανεπιστήμια ακολουθούν στις θέσεις 501-1000 είναι τα εξής:
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 601-700
Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 701-800
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις θέσεις 801-900
Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 901-1000
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 901-1000.
Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities – ARWU) -γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης»- θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις.
Πώς βαθμολογούνται τα Ιδρύματα
Σύμφωνα με το CNN Greece, μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε πανεπιστήμιο που διαθέτει βραβευμένους αποφοίτους και καθηγητές, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση, και δημοσιεύσεις σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά. Επιπλέον, στον πίνακα της κατάταξης βρίσκονται Ιδρύματα με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).
Από το 2003 που ξεκίνησε η δημοσίευση της «κατάταξης της Σαγκάης» περισσότερα από 1800 πανεπιστήμια αξιολογούνται, κατατάσσονται και από αυτά δημιουργείται ο πίνακας με τα καλύτερα 500.
Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης. Για κάθε δείκτη το «καλύτερο» ίδρυμα βαθμολογείται με 100, οπότε κάθε άλλο ίδρυμα βαθμολογείται με το ποσοστό που υπολείπεται της βαθμολογίας του πρώτου. Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής:
Δείκτης ALUMNI: Ο αριθμός αποφοίτων που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.α) με βάρος 10%,
Δείκτης AWARD: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.α) με βάρος 20%,
Δείκτης HiCi: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετερο-αναφορών με βάρος 20%,
Δείκτης Ν&S: Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το 2014 έως το 2018 με βάρος 20%,
Δείκτης PUB: Ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index με βάρος 20%,
Δείκτης PCP: Η κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ, με βάρος 10%.