Το γέλιο και το κλάμα είναι αδέλφια δίδυμα. Δεν είναι τυχαίο που στις χαρές κλαίμε και στα δράματα γελάμε. Γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο δεν γίνεται, λέγαν οι παλιοί και είχαν απόλυτο δίκιο. Εκείνο που αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ωστόσο, εκείνο που μοιάζει να μην χωράει με τίποτα στη λογική μας είναι πώς άνθρωποι, ταγμένοι να σε κάνουν να γελάς, στην πραγματικότητα κρύβουν τόσο πόνο, τόση πίκρα, τόση σκοτεινιά.
Αν η φρίκη και η αγωνία έχουν προσωπείο, τότε αυτό είναι μάλλον της κωμωδίας. Και αν η τραγωδία μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι διαφορετικό προκειμένου να ξεγελάσει, τότε σίγουρα θα φορέσει μάσκα κωμική.
Παρακάτω θα δουμε παρέα ιστορίες διάσημων κωμικών, που υπέφεραν από βαθιά κατάθλιψη.
Ρόμπιν Γουίλιαμς
Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς τα είχε όλα. Φήμη, χρήματα, όσκαρ… Το κοινό τον λάτρευε. Όμως ο «captain, my captain» του κύκλου των χαμένων ποιητών, ο χαρισματικός ηθοποιός που έκανε τον κόσμο να γελά έβαλε τέλος στη ζωή του– και στην κατάθλιψη που τον βασάνιζε- τον Αύγουστο του 2014, σε ηλικία 63 χρόνων.
Ο κωμικός βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στην Καλιφόρνια ύστερα από μάχη χρόνων με την κατάθλιψη. Μετά την αυτοκτονία του, όσοι τον γνώριζαν από πολύ κοντά λένε πως είχε προβλήματα αλκοολισμού, έκανε χρήση ναρκωτικών και βυθιζόταν σε σκοτεινές σκέψεις το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του. Με τη γέννηση του γιου του, το 1983, ο ίδιος δήλωνε πως προσπαθεί να ξεφύγει από τις καταχρήσεις, όμως η κατάθλιψη επέστρεψε ισχυρότερη και τρομακτικότερη από ποτέ, λίγο καιρό αργότερα.
Ο δημοφιλής ηθοποιός κρεμάστηκε χρησιμοποιώντας τη ζώνη του. Στο αίμα του, κατά τις τοξικολογικές, δεν βρέθηκαν ίχνη από αλκοόλ ή ναρκωτικά, μόνο φάρμακα που του είχαν συνταγογραφήσει γιατροί. Επίσης η νεκροψία αποκάλυψε πως έπασχε από άνοια. Πίσω από το –τελικά- εκβιαστικά πλατύ χαμόγελό του, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πάλευε με το σκοτάδι, την παράνοια και τις χαμένες μνήμες του….
Κόρτνει Κοξ
Η «Μόνικα» από τα τηλεοπτικά «φιλαράκια», στη δημοφιλή σειρά τα είχε όλα σε ταξη. Και ήταν τόσο «τακτική» και «ακριβής» που προκαλούσε γέλιο με τις εμμονές της. Στην πραγματική ζωή ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν και τόσο «τακτοποιημένα». Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της, η ηθοποιός άρχισε να παλεύει με την κατάθλιψη. «Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές -όχι αμέσως μετά το μωρό, αλλά όταν η Κόκο έγινε έξι μηνών. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα. Πήγα στον γιατρό και ανακάλυψα ότι οι ορμόνες μου με χτυπούσαν ανελέητα», δήλωνε η ίδια στα αμερικανικά ΜΜΕ. Η Κόρτνει Κόξ χρειάστηκε να πάρει ειδικά φάρμακα και να αντλήσει πολλή βοήθεια από τις φίλες της εκείνη την εποχή για να ανακάμψει…
Ελεν ντε Τζένερις
Το 1997 η διάσημη κωμικός και παρουσιάστρια αποφάσισε να αποκαλύψει δημόσια πως είναι λεσβία. Η συντηρητική Αμερική δεν καλοδέχτηκε τα νέα και ο Τύπος της εξαπέλυσε πόλεμο μετά την αποκάλυψη. Η κωμικός πέρασε, όπως έλεγε αργότερα, μια ζοφερή περίοδο αντιμετωπίζοντας βαριά κατάθλιψη για σχεδόν τρία χρόνια. Χρειάστηκε να ακυρώσει επαγελματικές υποχρεώσεις και να «κρυφτεί» από τον κόσμο μέχρι να ξεπεράσει το «σκοτεινό» αυτό διάστημα. «Όλα όσα φοβόμουν μου συνέβησαν. Έχω δεχθεί ανηλεή πόλεμο, πέρασα από το να βγάζω πολλά χρήματα παίζοντας σε μια κωμική σειρά στο να μην έχω καθόλου λεφτά. Μετά την αποκάλυψη, έφυγα από το στούντιο στο οποίο δούλεψα επί 5 χρόνια ξέροντας ότι με αντιμετώπιζαν τόσο επιθετικά επειδή ήμουν ομοφυλόφιλη και αυτό με οδήγησε σε βαθιά κατάθλιψη», ανέφερε η ίδια.
Μπρόντι Στίβενς
Ο κωμικός ηθοποιος, γνωστός από τη συμμετοχή του στις ταινίες Hangover κρεμάστηκε το 2019 στο διαμέρισμά του στο Λος Άντζελες. Ο Στίβενς πάλευε με την κατάθλιψη και το άγχος και όσοι τον γνώριζαν ανέφεραν πως παραπονιόταν πάντα πως «πιέζεται» ψυχολογικά. Όταν έγινε γνωστή η είδηση της αυτοκτονίας, ο φίλος του, Ζακ Γαλιφιανάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Brody ήταν σε ένα πραγματικά σκοτεινό μέρος. Νομίζω ότι είχε μία αντίληψη για τη ζωή που του προκαλούσε κατάθλιψη». Και η κωμικός Σάρα Σίλβερμαν, φίλη του Στίβενς, αναφέρθηκε στην κατάθλιψη με την οποία πάλευε ο ηθοποιός λέγοντας πως έπαιρνε μεν αγωγή, αλλά παρόλαυτά δεν τα κατάφερε. «Μακάρι να είχε ζητήσει βοήθεια», είπε όταν πληροφορήθηκε την είδηση.
Ρένα Παγκράτη
Η κωμική ηθοποιός είχε συνδέσει το όνομα της με πάμπολες, cult σήμερα, ελληνικές ταινίες του ’80 και του ’90. H Ρένα Παγκράτη αυτοκτόνησε, καταναλώνοντας φαρμακευτικές ουσίες το 1998. Η ίδια άφησε πίσω της μια επιστολή, στην οποία ανέφερε πως εκτός από ελάχιστους συναδέλφους της, κανείς δεν την έπαιρνε σε δουλειές. Η ανεργία και η οικονομική ανέχεια την οδήγησαν σε κατάθλιψη και τελικά στην αυτοκτονία.
Τζιμ Κάρει
Ο κωμικός Τζιμ Κάρει «έστησε» την καριέρα του πάνω στο γέλιο, αλλά στην πραγματικότα εκείνο που προσπαθούσε ήταν να ξεφύγει από τα νύχια της κατάθλιψης που τον κυνηγούσε από πολύ νωρίς. Ο Κάρει μεγάλωσε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια με τον πατέρα του (σχεδόν) μόνιμα άνεργο και τη μητερα του άρρωστη. Εκείνος λοιπόν επωμίστηκε το βάρος ευθυνών που δεν αναλογούσαν στην ηλικία του. Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάθλιψη δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της. Ο Κάρει έλεγε αργότερα πως η κωμωδία τον βοήθησε να μετατρέψει την κατάθλιψή του σε κάτι θετικό και να την αντιμετωπίσει.
Λένε πως το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, το γέλιο είναι απλά ένα προσωπείο που καλύπτει τα πραγματικά συναισθήματα. Υπάρχει ένα «ανέκδοτο» που χρησιμοποιείται διεθνώς και δείχνει ανάγλυφα τη σχέση γέλιου και κατάθλιψης. Ενας ασθενής με βαριά κατάθλιψη, πήγε στον γιατρό για να τον βοηθήσει. «Το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό», του λέει ο γιατρός «και εσύ είσαι πολύ τυχερός. Σήμερα στην πόλη μας έχει έρθει ο Παλιάτσος. Ο Παλιάτσος κάνει πάντα τους ανθρώπους να γελούν και να ξεχνούν τα προβλήματά τους. Εκεί να πας». «Μα γιατρέ μου», απάντησε ο ασθενής, «έγω είμαι ο Παλιάτσος»…
Για περισσότερα δείτε ακόμα και τα:
www.wonderslist.com/top-10-comedians-who-committed-suicide
www.ranker.com/list/famous-comedians-who-committed-suicide/celebrity-lists
https://abcnews.go.com/Health/deal-comedians-depression/story?id=24945911
https://listverse.com/2021/08/01/top-10-comedians-with-depressing-histories
https://en.wikipedia.org/wiki/Sad_clown_paradox