Μεγάλος ασθενής στη χώρα μας είναι η Υγεία. Το σύστημα ιατρικής κάλυψης βρίσκεται σε εγκατάλειψη από έλλειψη ιατρικού προσωπικού και τεχνικών μέσων.
Για του λόγου το αληθές έχουμε το δραματικό περιστατικό της 63χρονης στην Κω, να πεθαίνει μόνη και αβοήθητη πάνω σε καρότσα φορτηγού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο και στη Νέα Μάκρη την απώλεια εγγύου, γιατί καθυστέρησε μερικές ώρες να πάει το ασθενοφόρο.
Ο τομέας της Υγείας εξακολουθεί να νοσεί παρά τα όσα λέγονται, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες θεραπείας της αναποτελεσματικά. Έγιναν προλήψεις όμως δεν έφτασε η κατάσταση, εκεί που θά ’πρεπε, ώστε να μην παρουσιάζονται κενά. Η πανδημία ήταν η αιτία, να εμφανισθούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες, που δεν λύνονται πάνω στη φουρτούνα, αλλά σε περιόδους νηνεμίας.
Κατέχουμε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν υπάρχουν παράγοντες, που λένε, ότι «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας». Όταν ο θεράπων ιατρός ζητάει μαγνητική τομογραφία κάτι σοβαρό θα συμβαίνει. Αν πάει ο ασθενής σε νοσοκομείο τον προγραμματίζουν μετά τρίμηνο και αναγκάζεται ν’ απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι παρακμάζει η Υγεία για να μπουν οι ιδιώτες από τη διπλανή πόρτα.
Η επένδυση στην Υγεία που χαρακτηρίζεται δημόσιο αγαθό, αφορά και την ανάπτυξη. Οι τουρίστες, μπορεί να βλέπουν ωραίες τις ελληνικές παραλίες το πρώτο, που ρωτούν, τι παροχές υπηρεσιών υγείας υπάρχουν εκεί, πού σκοπεύουν, να πάνε. Όταν ακούν φήμες για παροχυμένη κάλυψη Υγείας, αποφασίζουν να πάνε αλλού. Το να χαθεί ένας τουρίστας από έλλειψη υγειονομικής φροντίδας η ζημιά, που υφίσταται η χώρα είναι ανυπολόγιστη.
Είναι αμέλεια και θέμα βούλησης και ενεργειών της πολιτείας, να εξασφαλισθεί η υγεία και μάλιστα σε παραμεθόριες περιοχές, όπως είναι η Κως. Το περιστατικό της καρότσας προβληματίζει τους ανθρώπους στα νησιά, που το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Η Υγεία είναι πρωτεύουσα υπόθεση. Οι άνθρωποι εκεί κάνουν το σταυρό τους, όταν πετάνε πάνω απ’ τα κεφάλια τους τα τουρκικά αεροπλάνα, τον κάνουν και οπότε αρρωστήσουν.
Ο καθένας θα μείνει στο νησί ή όχι, ανάλογα με την ύπαρξη υποδομών Υγείας, κυρίως οι μεγαλύτεροι.
Η νησιώτικη χώρα στο Αιγαίο δεν έχει έλλειψη μόνο σε υγειονομικούς, αλλά και σε θέματα επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.
Ελέχθη, ότι στην Κάσο υπάρχει ασθενοφόρο χωρίς οδηγό, το οποίο οδηγεί ο αντιδήμαρχος και αν χρειαστεί ευκαιριακά βρίσκεται κάποιος, να κάνει τον νοσοκόμο. Αλλά και στην Κω με 40.000 μονίμους κατοίκους και με υψηλή επισκεψιμότητα τουριστών υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο καινούριο κι εκείνο ακινητοποιημένο!