Η αντίστροφη μέτρηση για την συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει με το Μαξίμου να έχει στραμμένο το βλέμμα στην επίτευξη του στόχου της αυξημένης πλειοψηφίας των 200 βουλευτών.
AdTech Ad
Ανώτατη κυβερνητική πηγή σε ερώτηση κατά πόσο αυτός ο στόχος είναι εφικτός σχολίαζε πως ¨για εμάς (για την κυβέρνηση) είναι win-win είτε έχουμε είτε δεν έχουμε 200 ψήφους. Αν έχουμε ακόμα καλύτερα, αν δεν έχουμε αντιλαμβάνεστε ότι θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα ιδίως όσοι έκαναν πανομοιότυπες προτάσεις νόμου και τώρα σφυρίζουν και κάνουν τον… Κινέζο. Ίσως αυτό να είναι μεγαλύτερο “δώρο” για εμάς. Θα εκτεθούν. Φώναζαν τόσα χρόνια για απλή αναλογική και τώρα που έρχεται, για πρώτη φορά στην ιστορία – κατέθεσαν πρόταση νόμου από το ΠΑΣΟΚ – και τώρα δυσκολεύονται μη τυχόν και ταυτιστούν μαζί μας. Ας κάνουν ότι θέλουν¨, συμπλήρωνε χαρακτηριστικά “καρφώνοντας” την Χαριλάου Τρικούπη για την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει για απλή αναλογική.
Είναι σαφές πως όλο το επόμενο διάστημα η πίεση του Μαξίμου προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αυξηθεί στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους προχωρήσουν στην καταψήφιση του νόμου.
Για το Μαξίμου η κατάθεση της πρότασης του εκλογικού νόμου είναι μια ειλικρινής προσπάθεια να βρεθεί η συνισταμένη μέτα τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. “Εμείς κάναμε μια προσπάθεια να φέρουμε κάτι που θα αποτελέσει τον κοινό παρανομαστή εκτός της ΝΔ που δεν ήθελε από την αρχή να μπει στη συζήτηση. Δυστυχώς”, συμπλήρωνε η ίδια πηγή.
¨Ανοιχτό παράθυρο¨ αφήνουν κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά να μπουν και ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ψήφο των ομογενών, αλλά και την κατάτμηση των περιφερειών.
Για το θέμα της κατάργησης του μπόνους η συζήτηση στη Βουλή δεν αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές, καθώς ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε πως ¨εμείς καταθέσαμε αυτή την πρόταση ως ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Δεν θα κάνουμε παζάρια τώρα.¨
Μάλιστα υπογραμμίζουν πως “αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα είχαμε την βάση για μια πιο ριζική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.”
ΠΗΓΗ: News247.gr