Επρόκειτο για μια εντυπωσιακή, αν και όχι αναπάντεχη, αποδοχή και μάλιστα από ένα από τα κύρια φερέφωνα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος: δεδομένων των ισχυρών αναταράξεων που ταλανίζουν την κινεζική οικονομία, οι ηγέτες της χώρας του Δράκου σπεύδουν να θέσουν τα ΜΜΕ υπό τον απόλυτο έλεγχό τους ώστε να διατηρήσουν την εξουσία.
«Είναι απαραίτητο τα ΜΜΕ να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το Κόμμα» διάβαζε κανείς σε κύριο άρθρο της κρατικής εφημερίδας «China Daily» στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και στον απόηχο μιας ιδιαίτερα προβεβλημένης περιοδείας που πραγματοποίησε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στα κύρια, ελεγχόμενα από το κράτος, ΜΜΕ της Κίνας, απαιτώντας «απόλυτη αφοσίωση» από τους δημοσιογράφους τους.
«Πρέπει να αγαπούν το κόμμα, να προστατεύουν το κόμμα και να ευθυγραμμίζονται με την κομματική ηγεσία όσον αφορά την πολιτική και αυτά που σκέφτονται και πράττουν» είχε δηλώσει τότε ο Σι, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του.
Τώρα, όμως, πέντε μήνες μετά, ο κινέζος πρόεδρος φαίνεται πως έκανε το επόμενο, ιδιαίτερα σημαντικό, βήμα στην προσπάθειά του να φιμώσει κάθε ανεξάρτητη φωνή στη χώρα, καθώς εδώ και λίγες ημέρες οι κορυφαίες διαδικτυακές πύλες της Κίνας δεν μπορούν να κάνουν δικά τους ρεπορτάζ πάνω σε θέματα τα οποία κρίνονται πολιτικά ευαίσθητα από τις κομματικές Αρχές.
Θα επιτρέπονται μόνο «εγκεκριμένα» ρεπορτάζ
Κολοσσοί του Διαδικτύου όπως οι ιστότοποι Netease, Sina και Sohu έλαβαν τη Δευτέρα εντολή από την κινεζική κυβέρνηση να διακόψουν άμεσα τη δημοσίευση ρεπορτάζ ή άρθρων σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας, όπως ανακοίνωσε ο κινεζικός εποπτικός φορέας για το Διαδίκτυο (CAC), προσδιορίζοντας ταυτόχρονα πως οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έχουν προβεί σε «σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών»και έχουν «αισχρή επίδραση στον κόσμο».
Επικαλούμενη έναν αξιωματούχο του CAC, η επίσης ελεγχόμενη από το Πεκίνο εφημερίδα «Global Times» αναφέρει ότι τα διαδικτυακά portals μπορούν να δημοσιεύουν ρεπορτάζ για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, μόνο αν βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από πρακτορεία ειδήσεων που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Σε περίπτωση παραβίασης αυτού του βασικού κανόνα, οι ποινικές κυρώσεις θα πλέον είναι βαρύτερες, προειδοποίησε ο αξιωματούχος.
«Αυτό είναι μόνον η αρχή. Επεται συνέχεια» δήλωσε ο Κιάο Μου, καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, επισημαίνοντας ότι η νέα αυτή επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας στην Κίνα σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την αντικατάσταση του Λου Γουέι, διευθυντή του εποπτικού φορέα για το Διαδίκτυο, από τονΣου Λιν, τον νέο «αρχι-λογοκριτή» της Κίνας, σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», και πρώην στενό συνεργάτη του κινέζου προέδρου κατά την περίοδο που εκείνος ήταν επικεφαλής του ΚΚΚ στη Σανγκάη πριν από μια δεκαετία.
Ολο και πιο δύσπιστη η κινεζική κοινή γνώμη
«Το νέο αφεντικό ανέλαβε τα καθήκοντά του και πρέπει να κάνει κάτι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κινέζος ακαδημαϊκός. «Το καλοκαίρι δεν ήταν ήσυχο… οι Αρχές ανησυχούν πως ανάλογα ρεπορτάζ ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στην κοινωνική σταθερότητα»πρόσθεσε, αναφερόμενος σε πρόσφατα γεγονότα της επικαιρότητας – όπως οι δολοφονικές πλημμύρες που έπληξαν στις αρχές του μήνα την Κεντρική και τη Βόρεια Κίνα αφαιρώντας δεκάδες ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ζημιές αρκετών δισεκατομμυρίων ή η αρνητική απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα – τα οποία ανάγκασαν κατά πάσα πιθανότητα την ηγεσία του κόμματος να επισπεύσει τις όποιες ενέργειές της.
Σύμφωνα με τον κινέζο ιστορικό Ζανγκ Λιφάν, η απόπειρα του Σι Τζινπίνγκ να καθιερωθεί ως ο «πραγματικός κυρίαρχος» των κινεζικών ΜΜΕ αποτελεί ταυτόχρονα και μια«αντεπίθεση» ενάντια σε μια ολοένα και πιο δύσπιστη κοινή γνώμη και μια απόπειρα απαλοιφής των όποιων προκλήσεων και εντάσεων υφίστανται στο εσωτερικό του κόμματος.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο πανίσχυρος και ολοένα αυταρχικότερος Σι μετατρέπει τους ρεπόρτερ και τους δημοσιογράφους, ειδικά εκείνους που εργάζονται σε ελεγχόμενα από το κράτος Μέσα, σε υποτελείς του Κόμματος. «Είναι μια ομάδα υπηρετών. Πλέον δεν είναι δημοσιογράφοι. Αποτελούν το φερέφωνο του κόμματος» είχε δηλώσει ο Λιφάν κατά το παρελθόν.