» Ζαχαρούλας Παπαδάκη, εκδόσεις Βεργίνα
Οι εκδόσεις Βεργίνα κυκλοφορούν το καινούργιο θεατρικό έργο της συγγραφέος Ζαχαρούλας Παπαδάκη με τίτλο “Το Πεντοζάλι της Λευτεριάς”.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 17.10.2021 στο Νομισματικό Μουσείο υπό την αιγίδα της Παγκρητίου Ενώσεως, του Νομισματικού Μουσείου και του εκδοτικού οίκου Βεργίνα .
Απηύθυνε χαιρετισμό ο κ.Γεώργιος Μαριδάκης και εν συνεχεία οι γνωστοί και δημοφιλείς ηθοποιοί του θεάτρου Μαρία Αλιφέρη Νίκος Βερλέκης και Λευτέρης Ελευθεριάδης διάβασαν αποσπάσματα.
Η κα Μαρίκα Θωμαδάκη Ομ.Καθηγήτρια Σημειολογίας και Θεωρίας του Θεάτρου τ.Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν.Αθηνών έκανε σχετική εισήγηση τονίζοντας τα εξής:
«Το θεατρικό έργο είναι προιόν ατελές χωρίς την παράσταση. Αιτούμενο πρόταγμα είναι η μεταφορά του κειμένου σε παράσταση με εικόνα, ήχο και το σχετικό συναίσθημα που δημιουργεί το θέατρο.
Πιστεύω ότι το εν λόγω θεατρικό έργο θα ολοκληρωθεί άψογα με καλούς ηθοποιούς και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες , δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο κείμενο .
Πρέπει να σεβαστεί την ιστορικότητα και ταυτόχρονα να παράξει τις παραμέτρους εκείνες που καλύπτονται από τη μυθοπλασία.
«Το Πεντοζάλι της Λευτεριάς» δραματοποιεί την ιστορία του Ιωάννη Βλάχου γνωστού ως Δασκαλογιάννη, τον οποίο το 1770 οι Τούρκοι τον έγδαραν ζωντανό κυριολεκτικά, μπροστά στους οικείους του. Η παράγραφος όπου η συγγραφέας Ζαχαρούλα Παπαδάκη αφηγείται το μαρτύριο αυτό, είναι συγκλονιστική και αγγίζει τα όρια του ανείποτου στην προσπαθειά της να μεταφέρει τα κειμενικά δεδομένα στη σκηνή του θεάτρου, όπου ο λόγος αποκτά εικόνα, ήχο και έντονη συγκίνηση.
Ωσαύτως επισημαίνω ότι στο καινούργιο της βιβλίο η Ζαχαρούλα Παπαδάκη παρουσιάζει σκηνές από την ιστορία του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου, στις οποίες δραματοποιείται με ιδιαίτερη ρεαλιστικότητα το δράμα της ιστορίας αυτής με πρωτοστάτες τον Κων/νο Γιαμπουδάκη και τον Ηγούμενο Γαβριήλ. Ηρωες που με την αποφασιστικότητά τους αφύπνισαν μία χούφτα Ελληνες αμάχους κατά το πλείστον, να θυσιαστούν σε έναν άνισο αγώνα με την πολυπληθή τούρκικη στρατιά.
Η περιγραφή των γεγονότων αυτών και της εξέλιξης των δρώμενων μέσω των θεατρικών διαλόγων και των αφηγήσεων, εξελίσσεται με ακραίο ρεαλισμό και αποτυπώνει την βαρβαρότητα με λεπτομέρειες που καταδεικνύουν το αποτρόπαιο .
Η δομή του θεατρικού έργου εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο , ώστε το ύφος των χαρακτήρων και η περιγραφή των γεγονότων κορυφώνουν σταδιακά την ένταση των συναισθημάτων έως την απόλυτη συγκίνηση και εξασφαλίζουν τα επιτρεπόμενα όρια σχετικά με τη σταθερότητα των πραγματικών γεγονότων.
Η σκηνή ταλαντεύεται στο μετέχμιο ανάμεσα στη σύμβαση και την θεατρική καταγραφή των γεγονότων.
Η απλή γλωσσική διατύπωση απογειώνει ευθύβολα και σε καίριες στιγμές του θεατρικού αφηγήματος, την διάνοια των λέξεων που μετατρέπονται σε εικόνες.
Το θεατρικό έργο της Ζαχαρούλας Παπαδάκη οδηγεί στη συμβολοποίηση περιστατικών από τους αγώνες του ελληνικού έθνους και συγκεκριμένα στην Κρήτη, οπου διαδραματίζονται το μαρτύριο του Δασκαλογιάννη και η απόφαση του Κω/νου Γιαμπουδάκη και του Ηγούμενου Γαβριήλ για το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.
Τέλος, να επισημάνουμε το γεγονός ότι το θεατρικό έργο της Ζαχαρούλας Παπαδάκη, προκαλώντας βαθιά συναισθήματα επηρεάζει την έντονη συμμετοχή του σκηνοθέτη και του ηθοποιού που κατορθώνουν να μεταλλάξουν τις σελίδες από το κείμενο στη θεατρική σκηνή».
Ευχομαι στη συγγραφέα καλοτάξιδο το βιβλίο και να έχει την τύχη που του αξίζει.