Το περιβάλλον θα βρεθεί στο επίκεντρο του Θερινού Σχολείου που θα πραγματοποιηθεί για 7η χρόνια στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα: “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου από 20 έως 29 Ιουλίου. Φέτος, για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετέχει το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ).
Επιπλέον, το 7o Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία θα περιλαμβάνει και ανοιχτές εκδηλώσεις: ημερίδα το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 9.30 το πρωί στο ΙΕΤ, εσπερίδα την Κυριακή 22 του μηνός στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατανιά και εσπερίδα την Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Το 7o Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία διοργανώνουν το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνδιοργανωτές είναι, επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου, ο Δήμος Πλατανιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανιών-Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.
Επίσης, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετέχει ο κορυφαίος ερευνητικός φορέας της χώρας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με ομιλητές τον πρόεδρο του Δ.Σ, του Ιδρύματος καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας Νίκο Καμπάνη και τον ερευνητή του ιδρύματος Δημήτρη Πουρσανίδη.
Στο πρόγραμμα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές τμημάτων Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ, Επικοινωνίας, και Βιολογίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ειδικά φέτος θα διοργανωθεί ένα αγγλόφωνο workshop με τη συμμετοχή ερευνητών από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Βιέννης υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας του εν λόγω πανεπιστημίου και προέδρου της ΕΡΤ3 Κατερίνας Σαρικάκη. Θα συμμετέχουν επίσης ομάδες ερευνητών και καθηγητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Ομιλητές θα είναι: oι πανεπιστημιακοί καθηγητές: Κ. Σαρικάκη, Γ. Φίλης, Σ. Παπαθανασόπουλος, Γ. Πανηγυράκης, Χ. Χιντήρογλου, Α. Βέγλης, Γ. Πλειός, Α. Σκαμνάκης, Κ. Κεντερελίδου, Ε. Αντωνιάδης, Σ. ΚαΪτατζή- ΓουΪτλοκ, Ι. Κωσταρέλλα και S. Peleplochykova, οι ειδικοί περιβαλλοντολόγοι και ερευνητές Π. Λυμπεράκης, Γ. Πιλογκότση, Π. Γεωργιακάκης και Φ. Ποντικάκης οι οποίοι θα αναφερθούν σε περιπτώσεις εφαρμογής και καλής περιβαλλοντικής πρακτικής και εκπαίδευσης ενώ επαγγελματίες και στελέχη φορέων όπως ο Γ. Κουτράκης της ΔΕΔΙΣΑ θα προσεγγίσουν το περιβάλλον μέσα από το πρίσμα της ανακύκλωσης. Για το περιβαλλοντικό δίκαιο θα μιλήσουν οι νομικοί Μ. Μανιαδάκη και Ε. Τζινευράκη, ενώ οι δημοσιογράφοι Β. Βασιλόπουλος, Β. Μιχοπούλου, Π. Περάκης και Σ. Χαιμαντά, θα αναλύσουν τις σχέσεις δημοσιογραφίας και περιβάλλοντος σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Το μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για τις Επιστήμες Wolfgang Christian Goede θα αναφερθεί στις σχέσεις επιστημών και δημοσιογραφίας.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές βιωματικές επισκέψεις ενώ παράλληλα θα υπάρξουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στους συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο θα κάνει εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία με εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης.
Το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου με ανοιχτή ημερίδα με θέμα: «Περιβάλλον Επιστήμες και ΜΜΕ», την Κυριακή 22 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή εσπερίδα στο Δήμο Πλατανιά με θέμα «Θαλάσσιο Περιβάλλον και Γαλάζια Αειφορία» ενώ τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 6.30 μ.μ. στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη” θα πραγματοποιηθεί η εσπερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Οικοσυστήματα».
Χορηγοί του Θερινού Σχολείου είναι: Βοτανικό Πάρκο – Κήποι Κρήτης, Κτήμα Λουπάκη, Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε., Κυκλαδίτικη Μικροζυθοποιία “Νήσος” – Τήνος, Τράπεζα Χανίων, Ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ.
Οι εκπρόσωποι φορέων
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε ότι το Θερινό Σχολείο αποτελεί θεσμό τον οποίο στηρίζει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καθώς το περιβάλλον είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την ανθρωπότητα και η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα έρχεται μέσα από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Ο κ. Βουλγαράκης εξήρε τη σημασία του Θερινού Σχολείου στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία και κάλεσε την κοινωνία και τα σχολεία να το αγκαλιάσουν.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, υπογράμμισε ότι «έχουμε την τύχη να εδρεύει στον Αποκόρωνα το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στο οποίο πραγματοποιούνται πολυεπίπεδες δράσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Δήμος στηρίζει όλες τις δράσεις και ενέργειες του ΙΕΤ και μια δράση που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή είναι το Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφίας.
Ο αντιδήμαρχος Πλατανιά, Νίκος Δασκαλάκης, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Πλατανιά είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και εξέφρασε την ελπίδα «να αγαπήσουμε και εμείς το περιβάλλον, όσο αυτό αγάπησε εμάς, να ζούμε αρμονικά μαζί του και να μην το καταστρέφουμε. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Δασκαλάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες τους στους φορείς που συμμετέχουν στη συνδιοργάνωση της συνάντησης και προσωπικά στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Αντώνη Σκαμνάκη και στο ΑΠΘ, το ΙΕΤ και τον Γιάννη και την Ελένη Γαρεδάκη για την αφοσίωσή τους στο ΙΕΤ το οποίο «παράγει πολιτισμό και έρευνα». Επίσης, ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε σε δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων για την προστασία της άγριας φύσης και του περιβάλλοντος μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Life Natura Themis, κ.α..
Ο επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΤ, Αντώνης Σκαμνάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο και υπογράμμισε ότι «το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διοργανώνει φέτος ένα ειδικό ξενόγλωσσο workshop στο Ινστιτούτο. Εξι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης με επικεφαλής τη συντοπίτισσα μας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Κατερίνα Σαρικάκη η οποία είναι και πρόεδρος της ΕΡΤ3 και η οποία θα παραβρεθεί στο συνέδριο, θα οργανώσουν ένα ξενόγλωσσο workshop την επόμενη Δευτέρα. Ταυρόχρονα διοργανώνουμε και τρεις ανοιχτές ημερίδες στον Αποκόρωνα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στον Δήμο Πλατανιά και στο Μουσείο Τυπογραφίας».
Ο κ. Σκαμνάκης ευχαρίστησε τους δημάρχους Αποκορώνου και Πλατανιά, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο που στηρίζει τη δραστηριότητα, όλους όσοι έχουν βοηθήσει και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και τον Γιάννη Γαρεδάκη.
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, Φώτης Ποντικάκης, τόνισε ότι το ΚΠΕ Βάμου, στηρίζει και το φετινό Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας καθώς «η ανάδειξη των προβλημάτων του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε».
Ο κ. Ποντικάκης πρόσθεσε ότι τα ΚΠΕ στη χώρα μας είναι θεσμός μοναδικός στην Ευρώπη και έχει επιβιώσει της οικονομικής κρίσης ενώ σε αυτά γίνεται σημαντική δουλειά με παιδιά και σχολεία. Την προηγούμενη σχολική χρονιά σε δραστηριότητες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, συμμετείχαν πάνω από 5.000 μαθητές. Επίσης, σε προγράμματα του ΚΠΕ συμμετείχαν πάνω από 60 σχολεία και άλλα 90 σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 20/7/2018
Άφιξη20.00-21.00: Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία
Εισηγητής: Αντώνης Σκαμνάκης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης21.00-24.00: Δείπνο
Σάββατο 21/7/2018Ανοικτή Ημερίδα Περιβάλλον, Επιστήμες και ΜΜΕ (Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου)
09.30-10.00: Χαιρετισμοί
Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος ΙΕΤ
Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Απόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Δήμαρχος Αποκορώνου
Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά
Ιωάννης Δασκαλάκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων
Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ΧανίωνΕνότητα Α: «ΜΜΕ, ο ρόλος των Παραδοσιακών και Διαδικτυακών Μέσων στη Περιβαλλοντική Ενημέρωση»
10.00-10.20: Επικοινωνία και Περιβάλλον
Εισηγητής: Γιώργος Πανηγυράκης, Καθηγητής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου10.20-10.40: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Περιβαλλοντικη ενημέρωση
Εισηγήτρια:Γιώργος Πλειός, Καθηγητής, Πρόεδρος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημιο Αθηνών, Μέλος ΔΣ Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.10.40-11.00: : Ο κρίσιμος ρόλος των online και offline ΜΜΕ στην “προστασία” του Περιβάλλοντος
Εισηγήτρια: Σόνια Χαϊμαντά, ΔημοσιογράφοςΣυντονιστής: Στυλιανός Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ενότητα Β: «Επιστήμες, Περιβάλλον και ΜΜΕ»11.00-11.20: Περιβάλλον και ΜΜΕ
Εισηγήτρια: Κατερίνα Σαρικάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Βιέννης, Αυστρία11.20-11.40: Σταματώντας το Brain Drain: Η συμβολή της Έρευνας σε εποχή κρίσης Εισηγητής: Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος ΔΣ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
11.40-12.00: Citizens and Lay Experts-the Emerging Force in Science
Εισηγητής: Wolfgang Christian Goede, Board member of World Federation of Science Journalists (WFSJ)Συντονήστρια: Ιωάννα Κωσταρέλλα, Επικουρη Καθηγήτρια,
Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ,
Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης.12.30-13.00: Διάλειμμα Καφέ
13.00-14.00: Συζήτηση
14.30-17.00: Γεύμα
18.00-18.45: Περιβαλλοντική ενημέρωση και ψευδείς ειδήσεις
Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης19.00-19.45: Πολέμιοι του ακτιβισμού για το κλίμα με όπλα τα προσωπικά δεδομένα
Εισηγητής: Βασίλης Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος-Data Protection Officer, ΕΡΤ, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης21.00-22.00: Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
22.00-24.00: Ελεύθερος χρόνος
Κυριακή 22/7/201810.00-10.45¨ Τεχνικές και εργαλεία επαλήθευσης περιεχομένου
Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης11.00-11.45: Χρήση σύγχρονων Μέσων επικοινωνίας σε οργανώσεις
Εισηγήτρια: Ιωάννα Κωσταρέλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης12.00-12.45: Η συμμετοχική δημοσιογραφία στην υπηρεσία των περιβαλλοντικών θεμάτων
Εισηγήτρια: Ιωάννα Κωσταρέλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης13.00-13.45: Προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων μέσα από τον Κυπριακό Τύπο Ι
Εισηγητής: Ευριπίδης Αντωνιάδης, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.14.00-14.45: Προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων μέσα από τον Κυπριακό Τύπο ΙΙ
Εισηγητής: Ευριπίδης Αντωνιάδης, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.15.00-18.00: Γεύμα
Ανοικτή Εσπερίδα: Θαλάσσιο Περιβάλλον και Γαλάζια Αειφορία (Πολιτιστικό Κέντρο Πλατανιά, Δήμος Πλατανιά)
19.00-19.20: Περιβαλλοντική παρακολούθηση, κλιματική αλλαγή και προστασία περιβάλλοντος, υποδομών και πολιτιστικής κληρονομιάς
Εισηγητής: Δρ. Νίκος Καμπάνης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών, επικεφαλής Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας (Coastal & Marine Research Lab), ΙΤΕ19.20-19.40: Το Θαλάσσιο Περιβάλλον. Η περίπτωση του Ροδοπού
Εισηγητής: Χαρίτων Χιντίρογλου, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολή Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης19.40-20.00: Θαλάσσιος Τουρισμός, Γαλάζια Ανάπτυξη και Αειφορία: Η περίπτωση του προγράμματος “Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους”
Εισηγήτες: Κλειώ Κεντερελίδου, Φανή Γαλατσοπούλου & Αντώνης Σκαμνάκης, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης20.00.-20.20: Περιβάλλον και Γαλάζια Ανάπτυξη στη Δυτική Κρήτη
Εισηγητής: Ιωάννης Βουρδουμπάς Χημικός, Επιστημονικός συνεργάτης Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.Συντονιστής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
20.20-21.00: Συζήτηση
21.00-24.00: Δείπνο
Δευτέρα 23/7/2018
10.00-14.00: Workshop part I Environment, journalism and the public: who cares?
Prof. Dr. Katharine Sarikakis, Chair Communication Law and Policy Division ICA, Jean Monnet Chair of European Media Governance and Integration, Institut für Publizistik- und Kommunikationswissenschaft, Universität WienOther Speakers
Yulia Belinkskaya, MA:Predoctoral research assistant,
Department of Communication, University of Vienna.
Irena Postic: Project assistant, Media Governance and Industries
Research Lab, Department of Communication, University of Vienna.14.00-15.00: Γεύμα στο ΙΕΤ
15.00-17.00: Workshop part II Environment, journalism and the public: who cares?
Prof. Dr. Katharine Sarikakis, Chair Communication Law and Policy Division ICA, Jean Monnet Chair of European Media Governance and Integration, Institut für Publizistik- und Kommunikationswissenschaft, Universität Wien.
Other Speakers
Darya Novatorova, Project assistant, Media Governance and
Industries Research Lab, Department of Communication,
University of Vienna.
Wagner Piassarolli Mantovanella: MA: Project assistan,
Media Governance and Industries Research Lab, Department
Of Communication, University of Vienna.
Ανοικτή Εσπερίδα: Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη»18.30-19.10: Ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας
Εισηγήτρια: Έλια Κουμή, Διευθύντρια, Μουσείο Τυπογρφείας19.10-19.30: Έχει μέλλον ο Πολιτισμός μας;
Εισηγητής: Ιωάννης Φίλης, Καθηγητής, τ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης19.30-19.50: Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων από την ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.
Εισηγητής: Γιάννης Κουτράκης, Αντιπρόεδρος ΔΕΔΙΣΑ19.50-20.10: Προστασία Περιβάλλοντος
Εισηγητής: Δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, Πρόεδρος Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς/ Ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης20.10-20.30: Διεθνικά Δίκτυα Συνηγορίας. Η περίπτωση του “Climate Action Network” Εισηγήτρια: Μιχοπούλου Βασιλική, Δημοσιογράφος/Βιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
20.30-21.00: Συζήτηση
Συντονιστής: Γιώργος Πλειός, Πρόεδρος/Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος ΔΣ Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.21.00-24.00: Ελεύθερος Χρόνος
Τρίτη 24/7/2018
Εκπαιδευτική εκδρομή στον Ομαλό
8.30: Αναχώρηση
10.00-12.00: Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (Φαράγγι Σαμαριάς)
Εισηγήτρια: Μαρία Ξυπολήτου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς13.30-15.00: Η χλωρίδα της Δυτικής Κρήτης
Εισηγητής: Πέτρος Μαρινάκης, Διευθυντής, Βοτανικό Πάρκο-Κήποι Κρήτης15.00-18.00: Γεύμα
21.00-24.00: Μουσική βραδιά στο ΙΕΤ
Τετάρτη 25/7/20187.30: Αναχώρηση για Ηράκλειο
10.00-11.00: Επίσκεψη και Ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
11.00-11.20: Οικοσυστημικές Υπηρεσίες Άγριας Ζωής Εισηγητής: Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Βιολόγος, Συντονιστής Προγράμματος LIFE Natura2000 Value Crete, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
11.20-11.40: Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά και το Δίκτυο NATURA 2000 ως “εργαλείο” διατήρησής τους Εισηγήτρια: Γεωργία Πιλιγκότση, MSc Οικονομικά Περιβάλλοντος, Υπεύθυνη Δράσεων Επικοινωνίας LIFE Natura2000 Value Crete, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
11.40-12.30: Συζήτηση
13.00: Επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης
14.00-15.00: Επίσκεψη και Ξενάγηση στο ‘Iδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ)
15.00: Αναχώρηση για Χανιά
20.00: Δείπνο
Πέμπτη 26/7/201809.00-9.45: Oι εξελίξεις στο οικοσύστημα των Μέσων Επικοινωνίας
Εισηγητής: Στυλιανός Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών10.00-10.45: Περιβαλλοντική Πολιτική στην Ελλάδα
Εισηγήτρια: Ευτέρπη (Εύη) Τζινευράκη, Δικηγόρος, Συνεργάτης Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης11.00-11.45: Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική
Εισηγήτρια: Μαρία Μανιαδάκη, Δικηγόρος, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης12.00-12.45: Εργαστήριο Συγγραφής Ι. Σχεδιασμός του περιεχομένου της εφημερίδας του Θερινού Σχολείου «Περιβαλλοντικά Νέα»
Εισηγητής: Παρασκευάς Περάκης, Δημοσιογράφος/Πολιτικός Επιστήμων, Διευθυντής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα»13.00-13.45: Εργαστήριο Συγγραφής ΙΙ. Σχεδιασμός του περιεχομένου της εφημερίδας του Θερινού Σχολείου «Περιβαλλοντικά Νέα»
Εισηγητής: Παρασκευάς Περάκης, Δημοσιογράφος/Πολιτικός Επιστήμων, Διευθυντής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα»14.00-15.00: Τελική συγγραφή περιβαλλοντικού άρθρου
15.00-16.00: Γεύμα
19.00-20.30: Επίσκεψη στα Τυπογραφεία της εφ. «Χανιώτικα Νέα»- Παρακολούθηση εκτύπωσης της εφημερίδας του Θερινού Σχολείου «Περιβαλλοντικά Νέα»
Εισηγητής: Εμμανουήλ Γαρεδάκης εκδότης της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα»21.00-24.00: Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη
Έκθεση με τίτλο “Από εδώ έως τη αιωνιότητα”, επιμέλεια: Αφροδίτη Λίτη – Μαρία Μαραγκού.
Εισηγήτρια: Αθηνά Γιαννουλάκη, Διευθύντρια, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Παρασκευή 27/7/201810.00-10.45: Ο ρόλος των ψηφιακών Μέσων Επικοινωνίας στη περιβαλλοντική ρύπανση και την οικολογική κρίση ΙI
Εισηγήτρια: Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ Καθηγήτρια Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης11.00-11.45: Ο ρόλος των ψηφιακών Μέσων Επικοινωνίας στη περιβαλλοντική ρύπανση και την οικολογική κρίση ΙI
Εισηγήτρια: Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ Καθηγήτρια Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης12.00- 12.45: Αξιοποίηση των Δορυφόρων Παρατήρησης της Γης για την μελέτη Οικοσυστημικών Λειτουργιών και Υπηρεσιών σε Προστατευμένες Περιοχές Εισηγητής: Δρ. Δημήτρης Πουρσανίδης Ερευνητής Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE)
13:00-13:45: Περιβάλλον και online δημοσιογραφικές πηγές. Η περίπτωση της δυτικής Μακεδονίας
Εισηγητής: Βλάσης Βλασίδης, επ. καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπυδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
14:00-18.00: Γεύμα-Ελεύθερος Χρόνος21.00-24.00: Συμμετοχή στην εκδήλωση για τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη των Χανίων, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2018».
Σάββατο 28/7/2018
(Συνεδρία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσής Βάμου στον Κεφαλά)10.00-10.45: Η σημασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Εισηγητής: Φώτης Ποντικάκης, Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου11.00-11.45: Κάλυψη των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ουκρανία από τα Ουκρανικά και ξένα ΜΜΕ: θέματα, είδη παρουσίασης, γλώσσα και ύφος.
Εισηγήτρια: Svitlana Pereplotchykova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Φιλολογίας, Εθνικό Πανεπιστήμιο Κιέβου «Taras Shevcenko».12.00-12.45: H κάλυψη των περιβαλλοντικών από τον ημερήσιο περιφερειακό και πανελλαδικό Τύπο
Εισηγητές: Θωμαή Βούλγαρη, Σελβίρα Ταλιουρίδου και Θώμη Μπαλτζή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης13.00-13.45: Περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στην πόλη του Ρεθύμνου. Μία έρευνα του τμήματος Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Ρεθύμνου
Εισηγητής: Κατερίνα Βλαχάκη, Δημοσιογράφος-εκπαιδευτικός14.00-18.00: Επίσκεψη στην παραλία Καλυβών- Γεύμα
20.00-24.00: Ελεύθερος χρόνος
Κυριακή 29/7/2018
10.00-11.00: Επίσκεψη στους Τάφους των Βενιζέλων
13.00-14.00: Επίσκεψη στο Κτήμα Λουπάκη
Εισηγητής: Μιλτιάδης Λουπάκης14.30-15.30: Επίσκεψη στη Μνημειακή Ελιά (αρχαιότερη στον κόσμο) και στο Μουσείο Ελιάς Βουβών
21.00-24.00: Αποχαιρετιστήριο Δείπνο- Απονομή Βεβαιώσεων