Στην Ευρώπη εξαπλώνεται ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας. Προγραμματίστηκε έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Κομισιόν, ν’ αποφασίσουν ποια θα ‘ναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν και τι προτάσεις θα κάνουν για ν’ αντιμετωπίσουν τον εν εξελίξει ενεργειακό πόλεμο που έχει αρχίσει η Ρωσία με την Ευρώπη.
Οι συζητήσεις περιεστράφησαν στο να μπει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών, να γίνουν συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης και να εξασφαλισθεί παραγωγή ρεύματος με φθηνότερες μορφές ενέργειας, όπως η πυρηνική, ο λιγνίτης κ.ά. Αν το συμβούλιο αυτό γινόταν ευθύς μετά την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, δεν θα υπήρχε άγχος και δεν θα φτάναμε τώρα «να τρέχουμε και να μην προφταίνουμε».
Με την προσπάθεια οι Ευρωπαίοι να πετύχουν ενιαία τιμή, λόγω και των ενδοευρωπαϊκών διαφωνιών δημιούργησαν μια ανισόρροπη κατάσταση, διότι το ζητούμενο της επιβολής πλαφόν, δηλαδή να καθοριστεί ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι ανεδαφικό, επειδή η Ε.Ε. εφοδιάζεται μ’ αυτό το καύσιμο από πολλές πλευρές.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως ο επίτροπος οικονομικών Τζεντιλόνι παραπλανούσαν από τον Φεβρουάριο τους Ευρωπαίους και καθησύχαζαν ότι μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από το ενδεχόμενο κλεισίματος του αγωγού Nord stream 1. Επικρατούσε στην Ευρώπη το ερώτημα, αν θα οδηγείτο «σε βαθιά ύφεση με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες».
Τώρα η μείωση των ροών κυρίως προς τη Γερμανία επέφερε εξωφρενική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, γι’ αυτό πρότεινε η Κομισιόν να γίνουν έκτακτες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι υψηλές τιμές στους λογαριασμούς και να ανακουφισθούν τα νοικοκυριά και οι πληττόμενες εταιρείες. Ένα άλλο θέμα είναι η σύσταση της εθελοντικής μείωσης της κατανάλωσης στο αέριο κατά 15%.
Ο Πούτιν έχει αντιληφθεί το κλίμα αστάθειας στην Ε.Ε. και πιστεύει ότι οι Δυτικοί θα σταματήσουν να ενισχύουν τον Ζελένσκι και θα του επιβάλουν να συνθηκολογήσει μαζί του. Καθώς οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος και η απεξάρτηση τους από το ρωσικό αέριο δεν θα επιτευχθεί, τούτο ενισχύει τα σχέδια επικράτησης του. Απόδειξη ότι ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές χώρες θεριεύει, περισσότερο στη Γερμανία, η οικονομία της οποίας ήταν απ’ τις πιο εύρωστες.
Στην Ελλάδα είναι μονόδρομος η συνέχιση των επιδοτήσεων. Ελπίζεται ότι θα προκύψει ευρωπαϊκή λύση ως προς τις τιμές, ώστε ν’ απαλειφθεί ή να γίνει ηπιότερη η επιδότηση.
Το διακύβευμα της κυβέρνησης είναι να κρατηθούν οι τιμές, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα για ένα το πολύ εξάμηνο, με την προοπτική ότι αυτές θ’ αποκλιμακωθούν.
Αν δεν πετύχουν τα μέτρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου και το σύστημα δεν θα μπορέσει να παράγει φθηνή ενέργεια, τότε να περιμένουμε να μπει δελτίο, δηλαδή περικοπές εκ περιτροπής, να μειωθεί η κατανάλωση.