Το πλοίο Aquarius, το οποίο έχει επιστρέψει στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, συνεχίζει την 10η φετινή αποστολή του, μετά την διάσωση και την επιβίβαση συνολικά 141 ανθρώπων σε δύο χωριστές επιχειρήσεις την Παρασκευή.
Οι οργανώσεις Μεσόγειος SOS και Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκαθάρισαν μέσω Twitter ότι το πλοίο που εκμισθώνουν θα «παραμείνει στην περιοχή έρευνας και διάσωσης» για προσφέρει βοήθεια σε όποιο πλοίο αντιμετωπίσει κίνδυνο.
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αφεντικό του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, δήλωσε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια ραδιοφωνία, τη RAI, ότι το Ακουάριους, που «ανήκει σε έναν γερμανό εφοπλιστή» και «πλέει υπό σημαία Γιβραλτάρ», δεν θα «ξαναδεί ποτέ ιταλικό λιμάνι».
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του εξέφρασε ικανοποίηση, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε το Σάββατο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, για την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών στις ιταλικές ακτές τους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης στην εξουσία (-85% σε σύγκριση με την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2017). Και αυτό χωρίς να παραβλέπεται η «προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και οι εγγυήσεις μιας αξιοπρεπούς υποδοχής», υποστήριξε.
Στη δεύτερη επιχείρηση που διεξήγαγε την Παρασκευή, το Ακουάριους διέσωσε 116 ανθρώπους, ανάμεσα τους 67 ασυνόδευτους ανηλίκους, στην πλειονότητά τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία. Επέβαιναν σε ένα «υπερφορτωμένο» ξύλινο πλεούμενο, χωρίς νερό ή τροφή, 24 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, βόρεια του Αμπού Καμάς, διευκρίνισαν οι Μεσόγειος SOS και Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Το πρωί της Παρασκευής, το πλοίο των ΜΚΟ είχε ήδη παραλάβει 25 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης, που επέβαιναν σε άλλο ένα μικρό ξύλινο σκάφος, 26 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, βόρεια της Ζουάρας.
Τον Ιούνιο, το Ακουάριους είχε διασώσει και παραλάβει 630 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης. Αλλά ο Σαλβίνι αρνήθηκε να επιτρέψει την αποβίβασή τους στην Ιταλία, απόφαση που μιμήθηκε η κυβέρνηση Μάλτας. Η εννιάμερη οδύσσεια του πλοίου τερματίστηκε στο ισπανικό λιμάνι της Βαλένθιας. Το Ακουάριους χρειάστηκε κατόπιν να μείνει για επισκευές περίπου έναν μήνα στη Μασσαλία.
Η λιβυκή ακτοφυλακή, που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, έχει ενημερωθεί. Ωστόσο, το πλήρωμα του Ακουάριους έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μεταφέρει μετανάστες πίσω στη Λιβύη. Η χώρα δεν θεωρείται ασφαλής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ούτε από την ΕΕ, ούτε από τον ΟΗΕ.
Το πλήρωμά του δεν έχει ακόμη ειδοποιηθεί σε ποιο ασφαλές λιμάνι μπορεί να αποβιβάσει τους ανθρώπους που έσωσε την Παρασκευή. Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να αφήνονται σε περιοχές όπου διατρέχουν κίνδυνο μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα.
Το Ακουάριους «περιμένει οδηγίες» από το λιβυκό κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων διάσωσης, αναφέρει το ημερολόγιο καταστρώματος που δημοσιεύει το πλήρωμά του υπό μορφή ιστολογίου.
Μετά το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες, η Ιταλία παρακολουθεί στενά τις αφίξεις ιστιοφόρων με μετανάστες που αναχωρούν τελευταία από την Τουρκία.
Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι αναχαίτισε, πολύ κοντά στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, ιστιοφόρο υπό σημαία ΗΠΑ που μετέφερε 61 πακιστανούς μετανάστες κι απέπλευσε από την Τουρκία.
Οι μετανάστες αυτοί, που αποβιβάστηκαν στη Σικελία, είπαν ότι ο καθένας τους πλήρωσε 5.000 ευρώ για τον ταξίδι. Οι υποψίες των ιταλικών αρχών στρέφονται σε δύο Γεωργιανούς για την οργάνωσή του.
Εξάλλου, 72 ιρακινοί κούρδοι και αφγανοί μετανάστες, ανάμεσά τους 12 ανήλικοι και 29 γυναίκες, αφίχθησαν την Παρασκευή σε μια παραλία της Καλαβρίας, αφού ταξίδεψαν με ένα ιστιοφόρο υπό τουρκική σημαία.
Μολονότι οι αποπλεύσεις από τη Λιβύη έχουν μειωθεί δραματικά φέτος, οι διακινητές συνεχίζουν να στέλνουν πλεούμενα στη θάλασσα. Τουλάχιστον 720 άνθρωποι πιστεύεται ότι πνίγηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Μεσόγειο, όταν τα πλοία των ΜΚΟ ουσιαστικά απουσίαζαν, κατά εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Μετά την ανάλγητη άρνησή της να επιτρέπει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να αποβιβάζονται στα λιμάνια της, η Ιταλία χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές σαν χαρτιά στις διαπραγματεύσεις» που διεξάγει, επισήμανε ο Ματέο ντε Μπέλις της Διεθνούς Αμνηστίας, καταδικάζοντας την ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο.