Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

«Το πλοίο βυθίζεται» – Αντιδράσεων συνέχεια για την Ψυχιατρική Κλινική

Απαντήσεις γιατρών στον διοικητή του Νοσοκοµείου

 

Παραµένουν οι αντιδράσεις για την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκοµείου Χανίων, µε τους ειδικευόµενους/ες γιατρούς να απαντούν στο ∆ιοικητή του Νοσοκοµείου Χανίων: «Πώς να εκπέµψει s.o.s. ένα πλοίο που έχει βυθιστεί;»

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι γιατροί απαντούν σε όσα ανέφερε στην εκποµπή “Boxing Day” στο podcast των Χανιώτικων νέων, ο διοικητής του νοσοκοµείου Γιώργος Μπέας και σχολιάζουν: «Προς δυσάρεστη έκπληξή µας, ακούσαµε στα Χανιώτικα Νέα τονκ Μπέα (δηµοσ. 9/9/2024) να «απορρίπτει» τα λεγόµενα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού περί εργασιακής εξουθένωσης και απειλητικών, προς τη σωµατική τους ακεραιότητα, συνθηκών εργασίας, κάνοντάς µας να διερωτηθούµε αν ο κος Μπέας διοικεί κάποιο άλλο νοσηλευτικό ίδρυµα από εκείνο στο οποίο εργαζόµαστε. Συγκεκριµένα, όσον αφορά την ψυχιατρική κλινική, αναφέρει πως το νοσοκοµείο µισθώνει 9 ειδικούς ψυχιάτρους, χωρίς να διασαφηνίζει ποια είναι τα καθήκοντα αυτών στη λειτουργία του νοσοκοµείου, και συγκεκριµένα της κλινικής.

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα

 

Ας το αποσαφηνίσουµε:
– 4 ειδικοί ψυχίατροι, 3 µόνιµες και ένας επικουρικός, καλύπτουν την καθηµερινή λειτουργία του ΚΨΥ, ήτοι κινητή µονάδα παροχής πρωτοβάθµιας φροντίδας στα Κέντρα Υγείας και κάποια περιφερικά ιατρεία του νοµού Χανίων, δοµές όπου διαµένουν χρόνια ψυχικά πάσχοντες, και εξωτερικά ιατρεία για περιστατικά της κοινότητας, αποφεύγοντας πολλές νοσηλείες που θα επιβάρυναν περαιτέρω τη λειτουργία της κλινικής
– 2 στρατιωτικοί ψυχίατροι, ένας εκ των οποίων καλύπτει εφηµεριακά κάποιες µέρες τις ανάγκες του νοσοκοµείου, και µία που αναµένεται να συνδράµει µε ανάλογο τρόπο
-1 ειδικός ψυχίατρος βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου
-1 ειδικός ψυχίατρος που καλύπτει εφηµεριακές ανάγκες του νοσοκοµείου ένα σαββατοκύριακο το µήνα
-ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ειδικός ψυχίατρος για την καθηµερινή λειτουργία και το θεραπευτικό έργο της ψυχιατρικής κλινικής.
Μίας κλινικής που τα τελευταία δύο χρόνια ο απολογισµός των ειδικών ψυχιάτρων που εργάζονται σε αυτή είναι στο -2».

«∆ΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ»

Οι γιατροί σηµειώνουν πως «η κατάσταση που βιώνουµε σήµερα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε θα µπορούσε να λυθεί µε την προκήρυξη δύο θέσεων τον περασµένο Μάρτιο, όταν πια η κλινική είχε µείνει µε έναν µόνο ψυχίατρο. Η τελευταία προκήρυξη θέσεων είχε γίνει τον Αύγουστο του 2022, µετά την παραίτηση της τότε διευθύντριας. Ήδη από τότε η κλινική λειτουργεί µε πατερίτσες – επικουρικοί ιατροί, συµβάσεις έργου και εφηµεριακή κάλυψη από το ΚΨΥ.

Για εµάς είναι σαφές ότι µια κλινική δε µπορεί να λειτουργεί σε εφηµεριακό καθεστώς. Τα καθήκοντα ενός εφηµερεύοντος ειδικού ψυχιάτρου περιλαµβάνουν 1. τη διαχείριση περιστατικών που προσέρχονται στο Τµήµα Επειγόντων, 2. Τη συνδροµή του στην περίθαλψη ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκοµείου (διασυνδετική), και 3. τυχόν οξέα συµβάντα εντός της κλινικής. ΟΧΙ συµµετοχή στο θεραπευτικό πλάνο νοσηλευόµενων στο ψυχιατρικό τµήµα.
Η θεραπεία ενός ατόµου που θα χρειαστεί νοσηλεία σε µια ψυχιατρική κλινική, είτε εκουσίως είτε ακουσίως, βασίζεται κατ’αρχάς στη δηµιουργία της λεγόµενης “θεραπευτικής συµµαχίας”, η οποία απαιτεί τη σύναψη θεραπευτικής σχέσης. Για να υπάρξει σχέση, όπως είναι εύκολα κατανοητό, χρειάζεται παρουσία, µε συνέχεια και συνέπεια. Πώς µπορεί, λοιπόν, να γίνει αυτό, όταν τις 15 ηµέρες αναλαµβάνει αυτό το ρόλο ο διευθυντής της κλινικής, κι τις υπόλοιπες 15 εναλλάσσονται τα πρόσωπα, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις και δηµιουργείται ασυνέχεια;».

ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως «από την αρχή του έτους, έχει παύσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων της κλινικής, όπου παρακολουθούνταν περιστατικά κοινότητας (πρωτοβάθµια περίθαλψη) και πρώην νοσηλευόµενα άτοµα. Στα εξωτερικά ιατρεία παρακολουθούνταν ετησίως γύρω στα 1500 άτοµα. Εξ αυτών, πολλά καταφεύγουν πια στην κλινική, αναζητώντας τον για δεκαετίες θεραπευτή τους, κο Γουλιέλµο, επιβαρύνοντας επιπλέον τη λειτουργία της κλινικής».
Καταλήγοντας οι γιατροί σηµειώνουν πως «οι λήπτες/ριες υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν αποτελούν έναν ιδιαίτερο πληθυσµό, αποκοµµένο από τον κοινωνικό ιστό, αλλά είµαστε εγώ, εσύ, ο αδερφός σου, η µητέρα σου, ο γείτονας σου που έχασε ξαφνικά τη δουλεία του στα 50 του χρόνια, η καρκινοπαθής θεία σου που δε βρίσκει το φάρµακο για τη θεραπεία της.

Και όπως έγραψε ο ποιητής:

“Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
ποτέ δε λένε την αλήθεια
ο κόσµος υποφέρει και πονά
και εσείς τα ίδια παραµύθια

Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
είναι πολύ ζαχαρωµένα
ταιριάζουν σε σοκολατόπαιδα
µα δεν ταιριάζουµε για µένα”».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα