Τα Χανιά περιλαμβάνονταν ανάμεσα στις λίγες πόλεις που διέθεταν Πολεμικό Μουσείο. Και δίκαια, αφού ο τόπος αυτός επάνδρωσε πολέμους και επαναστάσεις με πλήθος πολεμιστών, αγωνιστών, οπλαρχηγών και καπεταναίων. Τα εκθέματα και το πάσης φύσεως υλικό, που ασφαλώς με κόπο και προσπάθεια συγκεντρώθηκε, εκτέθηκε στο κτίριο που οι ντόπιοι ονόμαζαν «Στρατώνα» και ήταν επισκέψιμο.
Πριν μερικά χρόνια η επισκεψιμότητα διακόπηκε, το κτίριο έκλεισε και μια παραπλανητική ταμπελίτσα στην είσοδο δήλωνε ότι ο χώρος ήταν πλέον κλειστός «λόγω ανακαίνισης». Καμιά, όμως, ανακαίνιση δεν φαινόταν να γίνεται.
Πριν περίπου ένα μήνα το κτίριο λαμπάδιασε και καταστράφηκε αφήνοντας μόνο ακέραιη την πρόσοψη. Και τότε έκπληκτοι μάθαμε ότι το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί, ότι μέσα είχαν εισχωρήσει «άστεγοι» και ότι το μουσειακό υλικό είχε πακεταριστεί και μεταφέρθηκε «αλλού».
Στο σημείο αυτό, όμως , μπαίνουν αμείλικτα τα παρακάτω ερωτήματα:
-Γιατί δεν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Πολεμικού Μουσείου;
-Γιατί μπήκε παραπλανητική ταμπέλα «κλειστό λόγω ανακαίνισης»;
-Πότε έφυγε το υλικό;
-Τι υλικό έφυγε;
-Έμειναν μέσα αντικείμενα, αρχεία, άλλο υλικό;
-Αυτά που συσκευάστηκαν πού πήγαν;
-Τώρα πού βρίσκονται;
-Τι θα γίνουν αυτά τα κειμήλια, που ανήκουν στα Χανιά ;
-Εκεί που βρίσκονται (;) συντηρούνται;
-Υπάρχει κατάλογος;
-Tί θα γίνουν στο μέλλον;
-Ποιοι πήραν αυτές τις αποφάσεις;
Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και για πολλά άλλα, έχουμε το δικαίωμα να ξέρουμε τις απαντήσεις. Και όσοι ενεπλάκησαν σ’ αυτές τις διαδικασίες κλεισίματος και μεταφοράς, οφείλουν να μιλήσουν δημόσια, διότι η απόλυτη σιωπή που επικρατεί είναι επιβαρυντική. Δηλώσεις ακούσαμε πολλές για το μέλλον και τη χρήση του χώρου. Για το υλικό δεν ακούσαμε κουβέντα. Να υποθέσουμε ότι Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά δεν προβλέπεται πλέον; Αν, έτσι, έχει αποφασιστεί, οι υπεύθυνοι να το ανακοινώσουν για να ξέρουμε, αλλά να μας πουν πού είναι τα εκθέματα, το αρχειακό υλικό και τι θα γίνει μ’ αυτό.
Διότι είναι ανεπίτρεπτο –ή και εγκληματικό – τα κειμήλια, τα όπλα, τα παράσημα, τα διπλώματα και τα προσωπικά είδη των Κρητών πολεμιστών και καπεταναίων που δωρήθηκαν για να εκτεθούν στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων, τώρα να αγνοούνται. Γνωρίζουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια η μετάθεση ευθυνών και η «αναρμοδιότητα» των φορέων είναι το κύριο χαρακτηριστικό στη διοίκηση. Το βιώνουμε ως πολίτες και πολλές φορές το καταπίνουμε. Η εξαφάνιση, όμως, ενός ολόκληρου Πολεμικού Μουσείου δεν καταπίνεται……-