Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Το Πολυτεχνείο Κρήτης θέλει και μπορεί ΕTΣΕ και όχι μόνο

Το γεγονός ότι το  Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας είναι γνωστό στην τοπική, ελληνική αλλά και διεθνή κοινότητα.

• Δυστυχώς το Πολυτεχνείο Κρήτης, μοιάζει να αντιμετωπίζεται από το Ηρακλειοκεντρικό κράτος, ως… συμπληρωματικός φορέας.
• Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την αντιμετώπιση που έχουν οι μη χρηματοδοτήσεις μελετών και έργων στα Χανιά. Το έλλειμμα αυτό άλλωστε αποτελεί και τον λόγο που τα Χανιά δεν έχουν ώριμες μελέτες για τον Β.Ο.Α.Κ αλλά και άλλα έργα. Το δήλωσε μάλιστα τον προηγούμενο μήνα στα Χανιώτικα Νέα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, μετά το αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ.
• Παρόλ’ αυτά, μέσω των πολλών δράσεών του το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει καταφέρει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα απ’ όπου φυσικά αντλεί και οικονομικούς πόρους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επιδιώκει και έχει καταφέρει να συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για δράσεις έρευνας και κοινοτομίας (π.χ. με το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων [ΕΒΕΧ]). Γνωστές και οι προτάσεις του για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Συμμετοχή στο Equifund
• Τελευταία, μάλιστα, μάθαμε ότι είναι ένα από τα 7 πανεπιστήμια που συμμετείχε στην πρωτοβουλία Unifund, η οποία εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 18/9/2017 του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF) στα πλαίσια του Equifund.
• Το EquiFund αποτελεί καινοτόμο επενδυτική πλατφόρμα που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς μαζί με την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του, έχει στόχο «να συμβάλει στη χρησιμοποίηση δημοσίων κεφαλαίων, μεταξύ άλλων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με σκοπό την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για ευρύ φάσμα έργων υλοποιούμενων στην ΕΕ. Τα έργα αυτά καλύπτουν τομείς όπως οι υποδομές, η έρευνα και η καινοτομία, η εκπαίδευση, η υγεία, η τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών κ.ά. Το Ταμείο είναι διακριτή και διαφανής οντότητα και αποτελεί χωριστό λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»

Συμπληρωματικό στη δράση H2B HUB;
• Η δράση H2B HUB αποτελεί μια πρωτοβουλία δράσης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου η οποία στοχεύει σε καινοτόμες προτάσεις. Για το σκοπό αυτό είχε συνταχθεί ένα συμφωνητικό συμμετοχής στο οποίο συμμετέχουν έξι ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ φορείς του Ηρακλείου αλλά με την στήριξη ΚΑΙ της Περιφέρειας Κρήτης.
• Υποτίθεται ότι αυτή η δράση, όφειλε να συμπεριλάβει εξαρχής το Πολυτεχνείο Κρήτης ως πανεπιστημιακό ίδρυμα που έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στην έρευνα και καινοτομία. Επιδόσεις που έχουν θετικές επιπτώσεις παγκρήτια.
• Όμως η ενημέρωση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Δηλαδή, μόλις την εβδομάδα που πέρασε, εστάλη ενημέρωση και στο Πολυτεχνείο Κρήτης που του ζητούσε, αν επιθυμεί να συμπεριληφθεί ως ΙΔΡΥΤΙΚΟ μέλος της συμφωνίας. Ακολούθησε, στις 17-10-17 πρόσκληση από το Επιμελητήριο ότι χθες 20-10-17 θα γινόταν εκδήλωση παρουσίασης του Χώρου, στο Κέντρο Ηρακλείου, με την επισύναψη του επικαιροποιημένου μνημονίου συνεργασίας που -συμπληρωματικά- θα περιελάμβανε και το Πολυτεχνείο.

Προσχηματική
• Το Πολυτεχνείο Κρήτης, λοιπόν, σε συνεννόηση τόσο του απερχόμενου πρύτανη κ. Διγαλάκη όσο και του νέου κ. Διαμαντόπουλου, έκρινε ότι η πρόσκληση συμμετοχής του ως… ιδρυτικό μέλος μόλις την τελευταία εβδομάδα, ήταν προσχηματική. Και αποφάσισε να μην συμμετέχει στη  δράση αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα, με τις διασταυρωμένες δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, το Πολυτεχνείο απάντησε στο Επιμελητήριο για την απόφαση μη συμμετοχής του. Παράλληλα μάθαμε ότι ενημέρωσε και τον κ. Αρναουτάκη και κ. Βουλγαράκη για το «προσχηματικό» της πρόσκλησης «ιδρυτικού μέλους» την τελευταία στιγμή.
• Καθώς, εκείνο που βάρυνε περισσότερο στην απόφαση μη συμμετοχής του είναι το γεγονός ότι το συμφωνητικό συνεργασίας, ως έχει διαμορφωθεί, αφορά μόνο φορείς του Ηρακλείου, όπου και προβλέπεται η συγκέντρωση όλης της δράσης.
• Μια συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης στην πρωτοβουλία αυτή, δεν θα έπρεπε να έχει βασιστεί στη έγκαιρη ενημέρωση, ώστε να έχει συνδιαμορφωθεί το κείμενο του συμφωνητικού συνεργασίας; Δεν θα έπρεπε οι προβλεπόμενες δράσεις της συμφωνίας να είναι ισορροπημένες σε Δυτική/Ανατολική Κρήτη;
• Αλήθεια, πόσο άραγε συνέβαλε η τελευταία επιτυχία συμμετοχής του Πολυτεχνείου στην δράση Unifund ώστε να προσκληθεί την τελευταία στιγμή;
• Η Περιφέρεια Κρήτης που στηρίζει την πρωτοβουλία, πώς εξηγεί ότι όλες οι δράσεις που προβλέπονται (και χρηματοδοτούνται ανάλογα) αφορούν σε φορείς του Ηρακλείου; Έτσι επιδοκιμάζεται η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης;
• Ευτυχώς που αυτό το έλλειμμα δράσεων και χρηματοδοτήσεων που -δυστυχώς- παρατηρούμε ότι έχουν τα Χανιά σε σχέση με τις επιλογές Αθηνών αλλά και Ηρακλείου, το καλύπτει, όπου μπορεί το Πολυτεχνείο. Και σύντομα μαθαίνουμε θα ανακοινώσει δράσεις συνεργασίας με τοπικούς φορείς.
• Επειδή… ετσέ* θέλει. Και ετσέ  μπορεί μέσω της έρευνας και καινοτομίας που διαθέτει. Και όχι μόνο. Βοηθούντος και του ΕΤΣΕ, εν προκειμένω.

*Ετσέ = έτσι στην κρητική διάλεκτο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα