Να ξεκινήσουµε µε το ρεζιλίκι του κλειστού Κολυµβητηρίου στο Ακρωτήρι; Ένα Ολυµπιακό έργο υποτίθεται, που ολοκληρώθηκε 4 χρόνια µετά την τελετή λήξης των Αγώνων της Αθήνας.
Έριζαν τότε οι δήµοι ποιος θα το πρωτοπάρει, κι όταν διαπίστωσαν ότι τελικά τους παραδίδεται ένα έργο χωρίς κανένα ενεργειακό σχεδιασµό που θα τους κατέστρεφε οικονοµικά, είπαν να το κάνουµε… περιστερώνα. Έπειτα ήρθε ο «στρατηγός άνεµος» που ξήλωσε την οροφή, και ακολούθησαν οι αλαφροχέρηδες που ξήλωσαν τον χαλκό κι ό,τι άλλο αξίας υπήρχε εκεί µέσα.
Ακολούθησαν προτάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης για να δοθεί διέξοδος (µελέτη ∆ιγαλάκη, πρόταση ∆ιαµαντόπουλου κ.λπ). Η κυβέρνηση Τσίπρα έταζε από το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης στο Ηράκλειο εκατοµµύρια για αποκατάσταση και τη… χάρη της ζήλεψε η σηµερινή κυβέρνηση, µε τον τότε υφυπουργό Αθλητισµού Λευτέρη Αυγενάκη, να µπλοκάρει την πρόταση του πρύτανη ∆ιαµαντόπουλου για να αναλάβει το Πολυτεχνείο την ανακατασκευή µέσω Σ∆ΙΤ. Έταξε ότι θα το φτιάξει αυτός, µαζί µε τον χώρο ρίψεων για τους πρωταθλητές του στίβου που µέχρι σήµερα προπονούνται στα χωράφια. Όσα λεφτά είδε από τον κ. Τσίπρα το κολυµβητήριο στα Χανιά, άλλα τόσα είδε κι από τον κ. Αυγενάκη.
Πάµε τώρα στο “παραµύθι” µε το κολυµβητήριο της Νέας Χώρας, το οποίο είχε αρχίσει να µας το αφηγείται από το 2020 στα Χανιά ο τότε υφυπουργός Αθλητισµού Λευτέρης Αυγενάκης. «Θα έρθει άµεσα κλιµάκιο τεχνικών της ΓΓΑ για να δει από κοντά την κατάσταση ως έχει έτσι ώστε να προχωρήσει στις ενέργειες που χρειάζονται. Είναι η πρώτη µας προτεραιότητα το κολυµβητήριο και για το λόγο αυτό θα λειτουργήσουµε οργανωµένα και κυρίως συντονισµένα», δήλωνε στις 13 Ιουλίου του 2020.
Κι ήταν, τέτοιος ο… συντονισµός και η οργάνωση, ώστε πέντε χρόνια µετά να µην έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακατασκευής, να µην υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τις προπονήσεις των αθλητών του υγρού στίβου και παράλληλα να τίθενται δηµόσια ερωτήµατα για το αν αυτή η ανακατασκευή περιλαµβάνει και ένα ξενοδοχείο το οποίο θα πληρώσει το κράτος και θα το εκµεταλλεύεται ιδιώτης. Μένει δε να απαντηθεί αν αυτή η ανάπλαση θα µας δώσει ένα κολυµβητήριο τέτοιο, που να µπορεί να διεκδικεί διεθνείς διοργανώσεις, γιατί κι επ’ αυτού έχουν διατυπωθεί αµφιβολίες. Μεσολάβησαν ανακοινώσεις, φωτογραφίσεις και φληναφήµατα τα οποία επιχειρούσαν να θέσουν… εν υπνώσει τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, πετυχαίνοντάς το δυστυχώς σε µεγάλο βαθµό.
Μια πάρα πολύ σύντοµη ανασκόπηση, όλα τα παραπάνω, της µεγάλης κοροϊδίας που ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια η κοινωνία των Χανίων σε θέµατα αθλητικών υποδοµών και ιδιαίτερα στο θέµα των κολυµβητηρίων. Μια κοροϊδία για την οποία προφανώς συνυπεύθυνοι είναι οι διατελέσαντες βουλευτές, δήµαρχοι και αντιπεριφερειάρχες που δεν ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για τα ζητήµατα αυτά, αλλά και όσοι εµπλέκονται στην υπόθεση ναυταθλητισµός στα Χανιά.
Γιατί αν θέλουµε να πούµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους, και ο ιστορικός Ν.Ο.Χ. µε τις µεγάλες επιτυχίες θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια (είτε ως διοίκηση, είτε ως σύλλογοι γονέων) να έχει βγει µπροστά και να πιέζει για το κλειστό Κολυµβητήριο αλλά και για τη Νέα Χώρα θα έπρεπε να έχει χειριστεί πολύ πιο προσεκτικά την όλη υπόθεση .
Ψιθύρους µόνο άκουγε κανείς για όλα τα παραπάνω τις τελευταίες δεκαετίες. Πράγµατα, τα οποία επισηµαίνονταν από τα ‘‘Χανιώτικα νέα’’. Αναρίθµητα πρωτοσέλδια, σχόλια και ρεπορτάζ, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Ούτε βουλευτών, ούτε αυτοδιοικητικών, ούτε συλλόγων γονέων και οµάδων.
Αντιθέτως, «γκρινιάρηδες», «υπερβολικούς» και «κακοπροαίρετους» χαρακτήριζαν δηµοσιογράφους µας, οι παράγοντες που συντέλεσαν στο σηµερινό ναυάγιο. Κι ο κ. Αυγενάκης να αποκαλεί «κοµπλεξικούς» τους Χανιώτες, µε τη στήριξη πάντα τοπικών παραγόντων!
Μια απορία µένει να απαντηθεί. Ντρέπεται κανείς για αυτή την κατάσταση; Έχει κάποιος το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να ζητήσει µια συγγνώµη από τους αθλητές; Πολύ αµφιβάλλουµε.