Η επετειακή 100η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διοργανώθηκε επιτυχώς από το Πολυτεχνείο Κρήτης από 17 έως 20 Ιουλίου 2022 στο ξενοδοχείο Minoa Palace Resort στον Πλατανιά Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και την ευγενική χορηγία πολλών φορέων (Alpha Bank, Grant Thornton, Eurobank, ΑΒΑΞ, Ρόμβος, Αστεριάδης ΑΕ).
Με τη συμμετοχή (διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης) σύσσωμης της ολομέλειας των Πρυτανικών Αρχών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και Στελεχών και Προϊσταμένων των ΕΛΚΕ και άλλων φορέων της χώρας, καθώς και με την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η 100η Σύνοδος των Πρυτάνεων απετέλεσε εκδήλωση κομβικής σημασίας εν όψει της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, μιας και συζητήθηκαν σε βάθος θέματα που αφορούν στην (υπο)χρηματοδότηση, το ενεργειακό κόστος και την (υπο)στελέχωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και την ανάγκη σύνταξης ενός «οδικού χάρτη» για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε την 17η Ιουλίου 2022 με την 80η Σύνοδο Προϊσταμένων ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ, με τη συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και συνεχίστηκε στις 18 Ιουλίου 2022 με τρεις παράλληλες Συνόδους: (α) την 85η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης / Προέδρων Επιτροπών Ερευνών με τη συμμετοχή των Προϊσταμένων ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ, (β) την 31η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και (γ) την 20η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Κάθε επιμέρους Σύνοδος, εκτός των εισηγήσεων των Αντιπρυτάνεων, περιελάμβανε επίκαιρες εισηγήσεις και ενημερώσεις από ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές.
Στις 19 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 100η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των Ελληνικών Πανεπιστημίων με συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων και των Αντιπροέδρων ΔΕ, την οποία άνοιξαν απευθύνοντας διά ζώσης χαιρετισμούς ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, του οποίου η συμμετοχή ήταν κομβικής σημασίας, μιας και μετάφερε την εμπειρία και τεχνογνωσία των Πανεπιστημίων της Κύπρου στα θέματα συζήτησης. Στη διάρκεια της ημέρας, προσκεκλημένες ομιλίες έδωσαν οι Δρ. Εύα Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ο Ομ. Καθ. ΕΚΠΑ Μιχαήλ-Μάριος Σκούλος, ο Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), καθώς και η Δρ. Χριστίνα Μπέστα, Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) εκ μέρους του Προέδρου της ΕΘΑΑΕ, Καθ. Περικλή Μήτκα.
Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 με την 100η Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ Ελληνικών Πανεπιστημίων με τη συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων του Προεδρείου, στην οποία συμμετείχαν διά ζώσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός ΥΠΑΙΘ Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΙΘ Απόστολος Δημητρόπουλος. Η Υπουργός άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις και τα ερωτήματα των Πρυτάνεων, όπως παρουσιάστηκαν από τον Προεδρεύοντα της Συνόδου και Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, τα οποία εστιάστηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: (α) υποχρηματοδότηση, (β) ενεργειακό κόστος, (γ) (υπο)στελέχωση. Επίσης, έμφαση δόθηκε στο νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων και στην ανάγκη σύνταξης και κοινοποίησης ενός «οδικού χάρτη» εφαρμογής του νέου νόμου. Μεταξύ των θεμάτων, στα οποία στάθηκε η Υπουργός, ήταν και το ακαδημαϊκό περιβάλλον και η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαίσιο. Έμφαση δόθηκε επίσης στα θέματα εξωστρέφειας και συνεργασιών με Διεθνή Πανεπιστήμια, όπου η Υπουργός ανακοίνωσε ότι, μετά τις καθυστερήσεις της πανδημίας, έχει προγραμματιστεί μια σημαντική συνάντηση για το επόμενο διάστημα με στόχο το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας των εγχώριων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων με μια αποστολή από 30 κορυφαία και Ivy League Αμερικανικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα επισκεφθούν την Αθήνα, αλλά θα προβούν και σε επισκέψεις Πανεπιστημίων εκτός Αθηνών στο διάστημα της επίσκεψής τους.
Στη Σύνοδο Πρυτάνεων έγιναν, επίσης, παρεμβάσεις από τους τομεακούς εκπροσώπους Παιδείας των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Προσωπικού ΑΕΙ, καθώς και από εκπρόσωπο φοιτητών.
Οι εργασίες της συνόδου πλαισιώθηκαν από επισκέψεις στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στην Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι. Τα μέλη της Συνόδου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Κρητική κουζίνα μέσα από τα προσφερόμενα γεύματα και δείπνα, καθώς και την Κρητική μουσική παράδοση και τους Κρητικούς χορούς στην Κρητική βραδιά που διοργανώθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Στο περιθώριο της Συνόδου, το Προεδρείο (Πολυτεχνείο Κρήτης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) τίμησε τη Γραμματέα της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κα Λιλιάνα Νικολετοπούλου, για την πολυετή προσφορά της, δωρίζοντάς της μια συλλεκτική μεταξοτυπία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρη Ανδρεαδάκη, με θέμα «τα Θοδωρού».
Τέλος, επισημαίνεται πως η επετειακή 100η Σύνοδος Πρυτάνεων σχολιάστηκε με τα καλύτερα λόγια από όλους τους συμμετέχοντες, ενώ η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης απηύθυνε πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς το προσωπικό του Ιδρύματος που εργάστηκε με επαγγελματισμό και αφοσίωση για την άρτια διοργάνωση!